Donna Oudshoorn met haar paard Valkan. | Foto: Piet van Kampen
Donna Oudshoorn met haar paard Valkan. | Foto: Piet van Kampen Foto:

EK is nieuwe uitdaging voor Donna Oudshoorn

n ‘Endurance is net een soort marathon’

paardensport n Het vergt maandenlange training van mens en dier om de endurance tot een goed einde te brengen. Op 11 september hoopt Donna (45) tijdens het Europees Kampioenschap in Ermelo een goede klassering te behalen. Haar trots, de twaalfjarige ruin Valkan moet in topconditie zijn, net als de amazone zelf. Zij straalt vertrouwen uit.

Door Piet van Kampen

Het leven van Donna heeft altijd in het teken van het paard gestaan. Op driejarige leeftijd leerde zij thuis bij hun eerste paard al de liefde voor het dier kennen. Zij groeide er mee op en op een gegeven moment was zij klaar voor het grote werk zoals dressuur, springen en eventing (voorheen als de military bekend). Twintig jaar geleden koos de enthousiaste Donna echter voor het echte zware werk, de endurance. Niet dat de andere disciplines binnen de paardensport ‘appeltje-eitje’ zijn maar deze tak van sport duurt een hele lange en zware dag.


Ervaring

Donna heeft dus de nodige ervaring opgedaan en dat moet wel alvorens je mag deelnemen aan een EK of WK. Het vorige EK van twee jaar geleden was het debuut voor Valkan op het internationale toernooi nadat hij in 2018 met Donna een fraaie tweede plaats tijdens het Nederlands Kampioenschap behaalde. In het sterke veld van zeventig deelnemers eindigde Donna met haar Valkan op een 27e plek. Als enige Nederlander haalde zij de eindstreep. Dit jaar hoopt zij een mooiere klassering te bereiken.


Donna legt uit hoe het in z’n werk gaat. ’De eindurance is in totaal 160 kilometer. Deze worden gereden in zes ronden en na elke ronde wordt het paard bij de dierenarts gecheckt op conditie en hartslag. Het is een soort pitstop. Daarna volgt er een pauze van 40 minuten. Zo gaat dat na elke ronde en ook nog een pauze van 50 minuten.. De totaaltijden na de vier ronden zijn beslissend’.


‘Het is een kwestie van technisch rijden afhankelijk van de ondergrond. Soms draven en dan weer galopperen’. Donna blikt vooruit, niet alleen naar het EK. ‘Mijn doel is vooral ook om naar het WK in 2022 te gaan maar eerst op 11 september goed presteren’, lacht zij veelbetekenend.


Oproep

'Wij als ruiters bekostigen alles zelf bij zo'n EK. Hierbij komen veel extra kosten: brandstof, overnachting, kleding, de hoefsmid en ga zo maar door. Mensen die ons een eindje op weg willen helpen zijn meer dan welkom. Een bijdrage kan gestort worden op NL04INGB0005372681 t.n.v. D.E.M. Oudshoorn o.v.v. EK 11 september."


Speciale radioshow over Tweede Divisie

Sportradio n Na een hele lange voetbalpauze rolt de bal weer in de Tweede Divisie. Vrijdagavond vanaf 19.00 uur wordt in een speciale radio-uitzending van RTV Katwijk Sport uitgebreid vooruitgekeken op het nieuwe seizoen. 

Het sponsorhome van Rijnsburgse Boys is komende vrijdagavond een verzamelplaats van voetbaltrainers uit de Tweede Divisie. Sportpark Middelmors vorm het decor van een inmiddels jaarlijkse traditie in het amateurvoetbal: de grote trainersshow van RTV Katwijk. Van ASWH tot Spakenburg en van AFC tot Scheveningen. Acht hoofdtrainers - inclusief de hoofdrolspelers uit onze eigen gemeente - meten de temperatuur in de huidige Tweede Divisie. Een must voor voetballiefhebbers, supporters en andere belangstellenden die de Tweede Divisie op de voet volgen.

Bij presentator Jaap Kloos schuiven aan: 19:00-20:00 uur John Blok (Scheveningen), Henk Wisman (Rijnsburgse Boys), Rogier Veenstra (ASWH) en Eric Meijers (Spakenburg). Van 20:00-21:00 uur Anthony Correia (Katwijk), Ulrich Landvreugd (AFC), Edwin Grünholz (Quick Boys) en Berry Smit (IJsselmeervogels)

In de RTV Katwijk Sport TV-show (maandag 21:30u) zie je een samenvatting met de hoogtepunten.