Sonja Brussen werkend aan een strandgezicht. | Foto: Maarten van Rijn
Sonja Brussen werkend aan een strandgezicht. | Foto: Maarten van Rijn Foto: MvR

Zeventien kunstenaars werken in de open lucht

schilderen n Zeventien professionele kunstenaars zijn tot zaterdag 4 september weer in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg in de buitenlucht aan het werk. Deze jaarlijkse gebeurtenis is vanwege covid dit jaar op een later tijdstip georganiseerd.

Zeventien kunstenaars zijn uitgenodigd, dit jaar vooral Nederlanders en in Nederland woonachtige buitenlanders. Een aantal namen is welbekend zoals Anna Pavlova, Joost Doornik, Marcel Duran, Peter Smit, Natalia Dik en Jacob Kerssemakers. Zij kwamen al vaker. Minder veelvuldig kwamen Bert Welmers, Sonja Brussen, Anne Jitske Salverda en Irma Braat. Nieuwe deelnemers zijn Marijke van Oostrum, Kees Putman, Raymond Huisman, Joeri Lefévre, Pepijn van den Wall Bake en Peter de Rijcke. Als enige buitenlander komt de Duitse Sibylle Bross.


De kunstenaars werken allen in een zeer afwisselende stijl en techniek. Ook de keuze van onderwerpen varieert sterk. Overeenkomst is dat zij in de buitenlucht (en plein air) schilderen, naar de waarneming. Er zitten een paar pure plein air- kunstenaars onder zoals Peter Smit en Marcel Duran. Licht en atmosfeer spelen bij hen een grote rol. Bij de van oorsprong Russische kunstenaars als Anna Pavlova en Natalia Dik valt hun bijzondere kleurgebruik op. Joeri Lefévre heeft een voorkeur voor het nachtleven en onbevolkte plekken als garages en viaducten. Er zijn ook expressionistisch werkende schilders als Sibylle Bross en Peter de Rijcke. Zij schilderen meestal vanuit het gevoel dat uit zich in de penseelvoering en zowel verf- als kleurgebruik dat vaak pasteus is.


Op aanvraag

Jacob Kerssemakers maakt tijdens de week in aquarel kleine werkjes op aanvraag. Men kan een plek in Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Leiden, Oegstgeest, Wassenaar en daartussen opgeven. “Er zijn veel plekken die niet de geschiedenisboeken of toeristenfolders gaan halen, maar wel voor onszelf een bijzondere plaats in onze herinnering innemen. Ik ben nieuwsgierig naar zulke plekken en wil er graag een tekening van maken. Weten dat voor iemand in de wereld deze plek de moeite waard is voldoende; ik hoef niet eens per se te weten waarom (maar leuk is dat wel)“.

Kerssemakers schildert in aquarel met accenten in pen of potlood op papier. De werken kunnen door de aanvrager worden gekocht. Verplicht is dat niet. Aanmelden kan tot 29 augustus via schilderenaanzee@gmail.com


Tentoonstelling

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 4 september open voor het publiek en te zien van 4 september t/m 31 oktober. Gedurende de maand september vanaf donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. In oktober is het kunstpaviljoen geopend van vrijdag t/m zondag.


Het DUNAatelier bevindt zich op het Duinplein, Boulevard Zeezijde 31 ter hoogte van de Vuurbaak. Zie ook: www.schilderenaanzee.nl


Aanmelden voor Burendag 2021

contact n De inschrijving voor Burendag 2021 is gestart. Vanaf nu kan iedereen die zijn buren beter wil leren kennen een Burendagactiviteit aanmelden via Burendag.nl


Voor de 16de keer organiseert het Oranje Fonds deze dag om ervoor te zorgen dat buurten socialer en veiliger worden. Dit jaar valt Burendag op zaterdag 25 september. Ook bij deze editie staan gezondheid en veiligheid voorop. 

Met de huidige versoepelingen in het achterhoofd hopen de organisatoren echter dat Burendag dit jaar weer zoveel mogelijk als vanouds samen met elkaar gevierd kan worden. 


Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Nu we door de coronacrisis nog meer tijd in onze eigen buurt doorbrengen dan voorheen, is dat nog belangrijker geworden. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt.


Veilig

Dat iedereen op een veilige en verantwoorde manier deelneemt aan Burendag is voor de organisatoren ook dit jaar van groot belang. Het Oranje Fonds roept alle deelnemers dan ook op zich tijdens Burendag aan de dan geldende coronamaatregelen houden. Op de website en social media kanalen bieden de organisatoren hier de komende tijd tips en inspiratie voor. De hoop is dat er eind september weer meer mogelijk is en dat we Burendag misschien zelfs weer als vanouds kunnen vieren, maar niets is met zekerheid te zeggen. 



'We hebben elkaar nodig'

Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds: ‘Mensen in de buurt hebben waar je op terug kunt vallen was altijd al belangrijk. Door de coronacrisis is dat belang extra duidelijk geworden. Velen hebben de afgelopen periode omgekeken naar buurtgenoten, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of simpelweg een praatje op afstand te maken. We hebben allemaal gevoeld: we hebben elkaar nodig. Burendag zorgt ervoor dat iedereen z’n buren kan leren kennen. Zo is het gemakkelijker om op elkaar terug te vallen wanneer dat nodig is. Al is het maar voor het alom bekende kopje suiker. Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor. En dat is waar het Oranje Fonds zich het hele jaar door voor inzet.’

Sinds 2006 organiseerden buurten al zo'n 52.000 Burendagactiviteiten.