Fietsersbond pleit voor fietsvriendelijker brug over Tjalmaweg

fietsbrug n ‘Niet te doen’, concluderen Saskia Taat en Dirk Zweers van de Fietsersbond Katwijk afgelopen maandagmiddag als Taat met een normale stadsfiets de tijdelijke brug over de N206 Tjalmaweg probeert over te komen. ‘Alleen voor stevige kerels.’ De trap, die aan de zijkant is voorzien van een fietsgoot, is veel te steil. De bond heeft afgelopen weken een poging gedaan om de brug ‘fietsvriendelijker’ te maken en daarvoor een aantal verbetersuggesties gedaan.

De trappen hebben aan één kant, rechts, een fietsgoot. Door fietsers die vanaf de linkerkant opstappen is dat prima bij het omhoogduwen van hun stalen ros. Maar aan de andere kant, bij het afdalen, zit die dan links en dat is voor die fietsers niet zo handig. Hetzelfde geldt natuurlijk voor fietsers die vanaf rechts opstappen. De Fietsersbond pleitte bij aannemer Boskalis voor fietsgoten aan beide kanten van de trap. 


Die wijst er echter op dat dat het voor voetgangers juist minder comfortabel maakt. ‘Om goed met je fiets boven te komen, moet deze fietsgoot een stukje van de leuning af liggen, ander kom je met je stuur tegen deze leuning aan. Gevolg is echter dat voetgangers die langs de fietsgoot lopen, met hun hand moeten reiken om de leuning vast te kunnen houden. Dat voelt niet voor iedereen comfortabel’, aldus de omgevingsmanager, die er bovendien op wijst dat het gaat om een ‘voetgangersbrug, waarin een voorziening is opgenomen om met de fiets boven of beneden te komen (fietsgoot)’. De suggestie om de fietsgoten van een anti-sliplaag te voorzien werd wel gehonoreerd. Zonder zo’n laag is er kans dat de fiets door de steilheid van de trap wegglijdt uit de handen van de fietser. ‘Een terechte opmerking’, reageert de omgevingsmanager. ‘We gaan een soort van stroeve tape in de fietsgoot aanbrengen, zodat het wiel bij het naar beneden lopen niet meer doorslipt.’


Fietsersbond wijst ook op de steilheid van de goten en dat niet al te sterke fietsers met een zware (elektrische) fiets veel moeite zullen hebben om die omhoog en naar beneden in bedwang te houden. ‘De steilheid is afhankelijk van de trap’, aldus de omgevingsmanager. ‘We kunnen de fietsgoot dus niet minder steil maken dan de trap. Uiteindelijk is de voetganger de belangrijkste gebruiker van deze brug, mede gezien de bushaltes aan weerszijden. Voor hen moet het comfort goed zijn.’ De fietsgoot is er als service voor degenen die ook nog een fiets mee willen nemen. Zijn verwachting is echter dat de meeste fietsers zullen kiezen voor de route via de N441 of Voorschoterweg om de Tjalmaweg over te steken.


Taat vindt het ‘van de gekke' dat fietsers dus maar om moeten rijden. ‘Voor de auto wordt alles gedaan', zegt ze op de trap van de brug, terwijl het verkeer over de tijdelijke Tjalmaweg onder haar doorrijdt. ‘De automobilisten mogen nergens last van hebben, maar fietsers mogen de komende anderhalf tot twee jaar omrijden.' Volkomen fietsonvriendelijk, vindt Taat, ‘terwijl Katwijk pretendeert dat fietsen hoog in het vaandel staat'.


Best schoon strand, toch 65 kg afval

cleanup n 65,5 kilo zwerfafval. Dat was vorige week het resultaat van de opruimactie van strandafvaljutter Daan Strang tussen Noordwijk en Katwijk. ‘En dat terwijl we het strand eigenlijk best schoon vonden’, zegt een van de deelnemers die met hem meeliep.

Strang liep vorige week in elf etappes het strand langs de Hollandse kust van Den Helder naar Scheveningen af om onderweg zoveel mogelijk afval op te ruimen. Hij werd dagelijks bijgestaan door tientallen anderen. Tegelijkertijd liep zijn vriendin Steef de Ruijter van Cadzand naar Scheveningen, waar ze elkaar afgelopen zondag weer zagen bij de eindstreep.


Strang en zijn medejutters werden vorige week vrijdag onderweg meermaals overvallen door flinke regenbuien. ‘Ik heb liever dat het strand vol ligt met mensen. Als die ons zien lopen, dan zorgt dat voor meer bewustwording dan nu’, aldus Strang, terwijl hij schuilt in het Natuurcentrum Katwijk. Maar Strang is blij met alle aandacht die zijn project krijgt in en op de diverse media.


In Scheveningen hebben hij en Steef het stokje symbolisch overgedragen aan stichting De Noordzee, die afgelopen zondag begon met de jaarlijks Beach Cleanup Tour.