Vorige week is de tijdelijke Tjalamweg opengesteld voor verkeer. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Vorige week is de tijdelijke Tjalamweg opengesteld voor verkeer. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Nieuwe verdiepte Tjalmaweg komt op folie

N206 n De werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe ir. G. Tjalmaweg N206 tussen Katwijk en Leiden zijn nu echt begonnen. Vorige week is de tijdelijke weg opengesteld. Nu de oude weg vrij is van verkeer, kan aannemer Boskalis echt aan de slag.

Door Marc Wonnink

De nieuwe Tjalmaweg (N206) bij Valkenburg krijgt 2 x 2 rijstroken en wordt deels verdiept aangelegd. Er komen twee nieuwe ongelijkvloerse aansluitingen. De N206 ligt nu ook al verdiept, maar komt straks plaatselijk nóg dieper te liggen. De weg ligt dan zelfs onder grondwaterniveau. Dit betekent dat de verdiepte ligging waterdicht moet worden gemaakt. Dat doet de aannemer met een folieconstructie. Maar eerst wordt in de bodem gel geïnjecteerd om het grondwater tegen te houden. Het is voor het eerst dat dit in Nederland op zo’n grote schaal wordt toegepast.


Het voordeel is volgens de aannemer dat er minder heiwerk nodig is en minder vervoersbewegingen. Het beton hoeft namelijk niet aangevoerd te worden. In totaal komen er 95.000 injectieslangen aan te pas om de gellaag aan te brengen. Er wordt 500.000 kubieke meter grond verwijderd en elke week komt 60 meter van de bouwkuip klaar. Het team van Boskalis gaat namelijk in een soort trein te werk. Als halverwege de gel al ingespoten wordt, wordt honderden meters eerder de grond pas weggegraven.


Naast een nieuwe provinciale weg komen er ook twee overkluizingen: Valkenburg-Oost en Valkenburg-West. Ter hoogte van de Torenvlietslaan komt de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-Oost. Hier kunnen fietsers en voetgangers de nieuwe Tjalmaweg straks oversteken. De aansluiting krijgt ook twee nieuwe bushaltes, onder andere voor het nieuwe R-net. Ter hoogte van Duinzicht, tussen de straten Cohortedreef en Valkenhorst, komt de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-West. Dit is één van twee nieuwe aansluitingen voor de toekomstige wijk Projectlocatie Valkenburg op de N206. Het bestaande kunstwerk met de drie paarden krijgt een nieuwe plek bovenop dat viaduct.


De werkzaamheden aan de N206/Tjalmaweg zijn naar verwachting medio 2023 afgerond. De verwachting is dat verkeer al eerder gebruik kan maken van de nieuwe rijbanen.


Noordzee Beach Cleanup-dag

schoon n Deze en volgende week wordt de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee weer gehouden, voor de achtste keer. Samen met duizenden vrijwilligers wordt in dertig etappes de héle Noordzeekust opgeruimd. Op vrijdag 13 augustus wordt van 10.00 tot 16.00 uur het Katwijkse strand schoongemaakt. Iedereen kan mee helpen, aanmelden kan via www.beachcleanuptour.nl

Bij strandpaviljoen Willy Zuid staan de vrijwilligers van Stichting De Noordzee vanaf 10.00 uur bij hun Noordzeekraam klaar met opruimmaterialen. Daar kun je je binnen het door jezelf bij inschrijving gekozen tijdslot melden. Je hoeft het inschrijfbewijs niet te printen, die kan vanaf je telefoon worden gescand.

Daarna ga je aan de slag. Er is van tevoren met vlaggen een groot stuk strand afgebakend waar je kunt opruimen. Je mag zelf weten hoe lang je wilt helpen. Je bent welkom als je de hele dag wilt opruimen en graag een eind loopt, maar ook als je maar een uurtje kunt en in de buurt van het paviljoen wilt blijven. 

Een deel van het Noordzeeteam is de hele dag bij de kraam, een ander deel loopt en fietst rond over het afgebakende stuk strand om je te helpen met het legen van je vuilniszak en om al je vragen te beantwoorden over het afval of over mooie aanspoelsels die je op het strand vindt. 

De opruimmaterialen moeten uiterlijk 16.00 uur weer worden ingeleverd bij de Noordzeekraam. De afgelopen jaren liepen al 14.457 vrijwilligers mee met de Boskalis Beach Cleanup Tour

Andere jaren werden de meeste etappes met een grote groep van A naar B gelopen, om vervolgens met de bus terug te worden gebracht. Dit jaar gaat het net wat anders. Dit jaar staan er elke dag twee Noordzeekramen: eentje in het noorden en eentje in het zuiden van het land.

Deelnemers aan de Beach Cleanup Tour in 2019 onderweg naar Katwijk.