Afbeelding

Noordzee Zomer Festival, een lichtpuntje in coronaduisternis

Algemeen

Het normale leven is nog steeds niet ‘normaal’. Het coronavirus in diverse varianten heeft een dikke streep gehaald door alles wat voordien als normaal werd beschouwd. Horecabezoeken, sportwedstrijden, festivals, Koningsdagfeesten en noem maar op, er heerste een ongewild taboe op. Ook op het immens populaire Haringrock. Ook de Kattuk Binse Najaarsfeesten bezwijken onder het virusgeweld. Een van de weinige lichtpuntjes aan de vage horizon was het doorgaan van het Noordzee Zomer Festival. Het enige belangrijke evenement in de wijde omgeving.

Door Piet van Kampen

Het was puzzelen voor de organisatie. Wat mag wel, wat kan niet? Krijgen we vergunning om het onder strikte covid-19-normen te organiseren? 

Marco den Engelsman van het bestuur van het NZF: ‘Waar we normaal een aantal maanden mee bezig zijn moest nu in een paar weken worden beslist. Het vroeg veel improvisatievermogen maar we zijn ontzettend blij dat het toch doorgang kan vinden. Spannend was het zeker want we kregen de vergunning van de gemeente pas op woensdag, twee dagen voor de opening. Er is wel een aantal veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren. Zo zijn de avond optredens beperkt tot de vrijdag- en zaterdagavond. Voorheen was er elke avond wel een spectaculair optreden. Nu hebben wij de optredens gewijzigd en vinden van 16.00 tot 23.00 uur plaats. Gelukkig hebben wij het totaalprogramma zoals in voorgaande jaren kunnen handhaven maar natuurlijk zijn er beperkingen.

Zitten
Alle evenementen in de feesttent worden zittend bijgewoond. Natuurlijk mogen de bezoekers wel een biertje of een wijntje aan de bar halen maar alles vindt verder zittend plaats. Biertorens op de tafels met 15 biertjes erin zullen minder lopen tot gevolg hebben. Per avond kunnen wij maximaal aan 600 bezoekers plaats bieden. ‘Dat is de helft minder dan volle tenten met veel stapubliek. Iedereen wordt bij de ingang wel gecheckt op een geldige QR-code als bewijs dat hij of zij twee keer gevaccineerd zijn’, licht Den Engelsman toe. ‘Bovendien is er een goede begeleiding aanwezig om alles goed te laten verlopen’. 

In de feesttent staan lange rijen tafels opgesteld. Het doet in alles lijken aan de Münchener Bierfeste.. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat als de stemming er eenmaal goed in zit dit hier een kopie van zou kunnen worden en waarom ook niet? De mensen willen na al die beperkingen ook wel weer eens uit hun dak gaan. 

Den Engelsman: ‘Misschien wordt het wel een nieuwe vorm van beleving’. Nieuw is ook om de hongerige magen tot kalmte te brengen dat er ook een patatje en een sateetje ter plekke kunnen worden genuttigd. 

Kortom, het Noordzee Zomer Festival heeft alle coronastormen doorstaan en duurt nog tot komend weekend. Het programma is terug te vinden op www.noordzeezomerfestival.nl.

Zaterdag werd de schilderworkshop gehouden. | Foto: Piet van Kampen