Blijf vitaal met Medische Training voor Ouderen

marente n Regelmatig bewegen houdt niet alleen de spieren vitaal maar ook de hersenen. Daarom start Marente binnenkort op diverse locaties de cursus ‘Medische Training voor Ouderen’. Onder deskundige begeleiding van de fysiotherapeut doen ouderen oefeningen om spieren en gewrichten soepel en sterk te houden. Er wordt in een kleine groep getraind waardoor er voldoende individuele aandacht is en deelnemers op hun eigen niveau en op hun eigen tempo trainen. Naast fit blijven, is de training ook een moment van ontspanning en gezelligheid.


Veel ouderen hebben moeite om de eerste stap te zetten naar een actievere manier van leven. Stramheid en angst voor het vallen spelen daarbij een grote rol. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn. Met de medische training van Marente worden deelnemers op een verantwoorde manier weer soepel en sterk. Onder deskundige begeleiding van de fysiotherapeut doet men één keer per week oefeningen die de spieren versterken. Er wordt getraind in kleine groepen waardoor deelnemers alle aandacht krijgen en kunnen trainen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. De oefeningen zijn afwisselend en worden gedeeltelijk op sportapparatuur uitgevoerd. Door de oefeningen verbetert de conditie en balans waardoor valpartijen worden voorkomen en de zelfstandigheid in stand wordt gehouden. Diverse deelnemers hebben conditie en balans kunnen verbeteren door het volgen van de training. Een van hen fietst bijvoorbeeld weer en een ander maakt zelfstandig korte wandelingetjes met de rollator. Fit blijven is een belangrijk speerpunt van de training maar ontspanning en gezelligheid wordt zeker niet vergeten.


De medische training start op woensdag 21 juli in Katwijk. Zorg en Zekerheid vergoedt deze training geheel of gedeeltelijk, dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. 

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden, neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Ledenservice van Marente via 071 409 32 23. Aanmelden kan ook heel eenvoudig via www.marente.nl/cursussen


Rijbewijskeuringen CBR

rijbewijs n Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig voor wie 75 jaar of ouder is of wanneer men een groot rijbewijs (C/D/E) gaat halen of vernieuwen, of wanneer men om medische reden een arts moet bezoeken van het CBR.

Automobilisten kunnen zich via Regelzorg in Welzijnskwartier op dinsdag 3 augustus en maandag 27 september medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 50,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is de prijs € 70,00.

Een afspraak maken voor het spreekuur kan uitsluitend bij RegelZorg via www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren via de afsprakenlijn: 088 2323 300.


Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en begin 5 maanden voor deze datum met het verlengen van uw rijbewijs, indien u ook medisch gekeurd moet worden.
De eerste stap is het kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Dat kan online op mijn cbr.nl, via DigiD met SMS- of App-verificatie. Een papieren Gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de meeste gemeenten of via RegelZorg .
Deze vragenlijst over uw eigen gezondheid moet u eerst zelf invullen en opsturen naar het CBR. Als antwoord krijgt u van het CBR het Verslag (soms meer dan één), dat de keuringsarts moet invullen. Op dát moment kunt u pas een afspraak maken voor de keuring.
De artsen waar Regelzorg mee samenwerkt, zijn aangesloten bij ZorgDomein. Zij vullen de formulieren digitaal voor u in en versturen deze direct naar het CBR. Meer informatie over de procedure staat op de website van Regelzorg.

Eindigt het C/D/E-rijbewijs of code 95 voor 1 november 2021, dan is de code en/of het rijbewijs na einddatum nog 10 maanden geldig in de gehele EU.

Er is voor overige rijbewijshouders geen coulanceregeling meer omdat de doorlooptijden bij het CBR normaal zijn.


Zitconcerten op NZF

nzf n Het Noordzee Zomerfestival (NZF), van 5 tot en met 14 augustus op het Strandplein aan de Boulevard, gaat door. Dat laat de organisatie afgelopen maandag weten naar aanleiding van de nieuwe maatregelen. ‘We gaan bezoekers een zitplaats geven aan diverse soorten tafels. Daarmee voldoen we aan de regels’, meldt NZF-woordvoerder Marco den Engelsman.

Dit jaar zijn vanwege aangescherpte regels de dagen met optredens al beperkt tot het weekend. Op de twee vrijdagen en zaterdagen in de festivalweek treden bands en DJ's op, waaronder een Rolling Stones Tribute, De mannen van Oranje met Nederlandstalige meezingers, Golden Earring Tribute en partyband We Want More. Er is weer een editie van Vrienden van Katwijk live onder leiding van de Katwijkse coverband Support Act.

Overdag zijn er de bekende kinderactiviteiten, zoals golfsurfen, bingo, legobouwen, schatgraven en zeskamp. Voor de ouderen organiseert het NZF diverse sportactiviteiten en bootcamps en is er het legendarische touwtrekken in de branding, maar ook een bingoavond, pubquiz en Swingo ontbreekt niet. Voor de nog iets ouderen staat een meezingmiddag op het programma.


Het hele programma is te zien op www.noordzeezomerfestival.nl