Afbeelding
Foto:

LEGO-ochtend in bieb

Makersplaets n Elk steentje telt bij de LEGO WeDo en LEGO Spike ochtend op 27 juli van 10.15 tot 11.30 uur in de Makersplaets van de Hoofdbibliotheek. Kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar ontdekken tijdens deze inspirerende ochtend of ze een echte LEGO-bouwer zijn of er snel eentje gaan worden. 


In een ontspannen sfeertje bouwen de jonge deelnemers de leukste LEGO-modellen, die ze daarna kunnen programmeren met een tablet zodat ze gaan bewegen. Snel aanmelden maar want er kunnen slechts tien kinderen meedoen.


In de bibliotheek gaan de deelnemers aan de slag met LEGO WeDo of LEGO Spike. Leuke voorbeeldjes om te maken zijn onder meer: een slingerend aapje, een raceautootje of een bij & bloem. Maar de uitdaging zit er in om vooral je eigen fantasie te gebruiken.


Kinderen die hun steentje willen bijdragen aan een LEGO bouwwerkje zijn meer dan welkom om mee te doen aan deze leuke LEGO ochtend in de Makersplaets op dinsdag 27 juli. De bibliotheek volgt de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 


Deelname: € 3,00 per persoon. Kaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl (kies de activiteit van je keuze en betaal met iDeal) én in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.


Gemeente bespaart                        op afval met EPS-pers

milieuvriendelijk n De gemeente Katwijk gaat op het gebied van afval wat veranderingen doorvoeren. Met als doel om de dienstverlening naar de inwoners te verbeteren en om kosten te besparen. Vanaf maart 2022 wordt het papier door de eigen organisatie ingezameld en er wordt een EPS-pers aangeschaft. 

Een EPS-pers perst piepschuim tot compacte pakketten die weer hergebruikt kunnen worden. Uit onderzoek bleek dat deze keuze veel geld bespaart. Zelf papier inzamelen Minder kosten waren niet de enige overweging om zelf het papier op te gaan halen. De verwachting is dat gemeente zelf sneller in kan spelen op volle of verstopte containers; een grote ergernis van veel inwoners. Een ergernis die inwoners overigens grotendeels zelf kunnen voorkomen door grote dozen klein te maken. Grote dozen blijven hangen in het huisje en dan lijkt de container vol maar is dat niet. 


Door papier zelf in te gaan zamelen wordt er €138.000,- per jaar bespaard. Scholen en verenigingen Wat niet verandert, is dat scholen en verenigingen papier in kunnen zamelen door een container te plaatsen op hun terrein. De gemeente haalt dit papier op en de opbrengst gaat naar de school of vereniging. Scholen of verenigingen die dit nog niet doen maar dit wel graag willen, kunnen zich melden door een e-mail te sturen naar andersinzamelen@katwijk.nl


Het aanschaffen van een EPS-pers bespaart niet alleen kosten maar is ook duurzamer. Doordat de pakketten samengeperst worden, hoeft er minder vaak afgevoerd te worden. Dat betekent dat er minder vaak een vrachtwagen hoeft de komen om het piepschuim op te halen, dus minder belasting van het milieu.


Piepschuim 

Piepschuim mag in het restafval, maar liever zien we dat het naar de milieustraat wordt gebracht. Het piepschuim in het restafval wordt verbrand. Piepschuim dat naar de milieustraat wordt gebracht wordt namelijk hergebruikt. Een extra voordeel is dat de gemeente geld krijgt voor piepschuim. Dit geld wordt uiteraard weer gebruikt als inkomsten voor de afvalverwerking en dat is weer positief voor de hoogte van afvalstoffenheffing.