Hans Koenen keert na jaren weer terug bij de munitiebunker. | Foto: PR
Hans Koenen keert na jaren weer terug bij de munitiebunker. | Foto: PR Foto:

Spoorzoeken op 'Het Verdwenen Vliegveld'

documentaire n Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van een vijfdelige documentaireserie over het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Voordat het oude vliegveld bebouwd wordt, is er nog gelegenheid om op zoek te gaan naar sporen uit een vervlogen tijdperk.

Door Cor de Mooy

De documentaire 'Het Verdwenen Vliegveld' is het geesteskind van archeoloog/journalist Ruurd Kok, samen met Reanne van Kleef en Tess van Kooperen van videoproductiebedrijf Kleef & Koop. 


"Alles gaat hier veranderen. Er komt hier een nieuwe woonwijk. De verkeerstoren en een paar andere gebouwen zullen wel blijven, maar veel gaat er verdwijnen. De hele omgeving wordt anders." Dat is een mooie aanleiding voor een zoektocht naar het verleden van het terrein. 

"Bovendien is het dertig jaar geleden dat er een eind kwam aan de Koude Oorlog", vervolgt hij. "We willen laten zien wat er was en wat er nu nog is terug te vinden uit die tijd. "De Koude Oorlog is voor velen toch al een minder bekende periode", zegt Reanne van Kleef.


"In feite is er niet veel gebeurd. Ondertussen werd er op het vliegveld alles gedaan om vijandige onderzeeërs op te kunnen sporen. Het lijkt heel ver weg, maar het was toch heel dichtbij." We brengen vooral de laatste periode, die van de Lockheed Orions, in beeld. Die was beeldbepalend.

Dagelijks leven

Op alle draaidagen was oud-vliegtuigmaker Prudent Staal hun gids op het terrein. Gedurende de hele documentaire komen mensen aan het woord die op het vliegkamp werkzaam waren. Ook oud-basiscommandant Erik Kopp wordt geïnterviewd. Zij vertellen het verhaal van hoe het leven was op het naoorlogse vliegveld.


Er is aandacht voor, natuurlijk, het vliegend materieel, maar ook voor hoe de onderzeebootbestrijding in zijn werk ging. Daarnaast ook hoe het was om te wonen, werken en recreëren op het marinekamp. Er wordt in feite een telkens veranderend tijdsbeeld geschetst. Een markant punt hierin is ook het vrouwelijke personeel. Zij werkten eerst via de MarVa in militaire dienst. Later werd die Vrouwenafdeling afgeschaft. Toen werden de dames bij alle diensten ingezet. Aan het woord komt ook Mary Riemens, de eerste vrouwelijke tactical coordinator.


Voor draaidag vijf werd oud-konstabel Hans Koenen bereid gevonden om zijn verhaal te doen. Koenen was medeverantwoordelijk voor het bewapenen van de patrouillevliegtuigen. Gevolgd door het oog van de camera keerde hij terug in de munitiebunker, waar de torpedo's werden opgeslagen. Net als op veel andere plekken is alles als was het nog operationeel achtergelaten. Hans wijst op de hijsinstallatie aan het plafond. Hij klimt ook zelfs nog even op de ladder om te kijken of het nog werkt. Het kantoortje ernaast brengt een verrassing. "Moet je nou eens kijken!", roept hij uit. "Munitielijsten. Die heb ik vaak genoeg gezien!" 


Atoombom

Hij vertelt ook over het hardnekkige sprookje dat er ooit nucleaire wapens op het vliegkamp waren opgeslagen. "Het enge dat er ooit was, dat was een oefenbom. Op een dag was er een journalist van Nieuwe Revu te gast. Een sergeant, die bij de lunch iets te veel had gedronken, zou hem wel eens wat laten zien. Hij haalde een doek van die oefenbom en zei: 'kijk, daar ligt onze atoombom!'" De man is daarna nooit meer bevorderd. Er is overigens nooit wat over geschreven."


Ook aan het woord komen deelneemsters aan het Vrouwenvredeskamp. Dat kamp was opgeslagen waar nu het voormalige Hotel Wassenaar staat. Zij demonstreerden tegen de - zoals nu blijkt - mogelijke nucleaire rol van het marinevliegveld.


Vooralsnog gaat de serie uitgezonden worden op TV West bij Sleutelstad in Leiden.


Truckrun ook dit jaar geannuleerd 

uitstel n Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn heeft besloten de jaarlijks te organiseren Truckrun niet door te laten gaan. De reden hiervoor is de tijd die nodig is voor de voorbereiding en de nu (nog) geldende maatregelen in het kader van COVID-19.

Ieder jaar organiseert de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn een Truckrun voor verstandelijk gehandicapten. De Truckrun maakt vast onderdeel uit van het Najaarsfeest van Katwijk aan den Rijn, wat traditiegetrouw in de laatste volle week van de maand augustus wordt georganiseerd. 

De Truckrun is meer dan een rondrit door de Duin & Bollenstreek! Alle deelnemers worden in de vroege morgen ontvangen en getrakteerd op koffie en gebak, er worden foto’s gemaakt en er wordt gezamenlijk geluncht. Onder luid getoeter vangt de rondrit aan en wordt de Truckrun in ieder dorp door groot publiek wuivend ontvangen. Na de rondrit is er muziek en lekkernij voor alle deelnemers, wat tezamen het tot een onvergetelijke dag maakt.


Helaas heeft het bestuur van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn moeten besluiten om na 2020 ook in 2021 geen Truckrun te organiseren. De verdere versoepeling van de COVID-19 maatregelen geven onvoldoende houvast om met zekerheid te kunnen stellen dat de Truckrun door kan gaan. De voorbereiding van de organisatie neemt een behoorlijke tijd in beslag, zodat het wel of niet doorgaan van de Truckrun in een vroegtijdig stadium moet worden besloten. Het bestuur van de Oranjevereniging betreurt het besluit, maar geeft aan veiligheid van alle deelnemers en bij de organisatie betrokken vrijwilligers voorop te stellen.


Vol verwachting wordt uitgekeken naar het jaar 2022, waarin de Truckrun weer zal doorgaan.