Afgelopen donderdag werd het recreatiegebied Valkenburgse Meer officieel heropend. | Foto: Marc Wonnink
Afgelopen donderdag werd het recreatiegebied Valkenburgse Meer officieel heropend. | Foto: Marc Wonnink Foto:

Valkenburgse Meer van ‘achterkant van Katwijk naar voorkant’

heropening n Het recreatiegebied Valkenburgse Meer is flink opgeknapt. Afgelopen winter en voorjaar zijn Stoomtrein Katwijk Leiden en Brasserie Buitenhuis vanwege de lockdown gesloten geweest voor publiek. In diezelfde periode heeft de gemeente Katwijk opdracht gegeven het parkeerterrein deels te verplaatsen en te vergroenen.

Recreatiegebied Valkenburgse Meer is een belangrijke toeristische trekpleister voor de regio geworden. Donderdagmiddag was de officiële opening. Dat gebeurde middels het openen van het bouwhek door burgemeester Cornelis Visser, wethouders Knape en Mostert, Pieter van der Ham, voorzitter Stroomtrein Katwijk Leiden, en Johan Klerks van de Brasserie Groep.


Brasserie Buitenhuis en Stroomtrein Katwijk Leiden zijn de grote aanjagers van de herontwikkeling. Samen met de gemeente en de provincie is het hele gebied aangepakt. Zo is de Brasserie ruimer opgezet; zijn de parkeerplaatsen verduurzaamd, is een Boulevard gecreëerd, de buitenruimte van het spoormuseum aangepakt en wordt druk gerenoveerd aan de binnenkant van het museum.


De bedoeling is dat er binnenkort een echt rondje gereden kan worden met de stoomtrein. Daarvoor wordt een heuse spoorbrug aangelegd.


Bestuur RTV treedt af

omroep n Het bestuur van de vereniging RTV Katwijk is per 28 mei afgetreden. Reden is het grote verschil van mening tussen het bestuur en een meerderheid van de medewerkers omtrent de voorgenomen oprichting van een federatie samen met Omroep Bo.


De voorliggende plannen om als RTV Katwijk te komen tot een federatie in oprichting samen met Omroep Bo werden door het bestuur vrijdagavond 21 mei met de medewerkers besproken. Het was voor het bestuur van de lokale omroep belangrijk om te weten hoe deze medewerkers, er hadden zich er ruim vijftig aangemeld, aankeken tegen deze plannen. Uit de persoonlijke peiling aan het einde van deze medewerkersavond, welke via Teams werd georganiseerd, bleek dat een meerderheid deze plannen niet kon ondersteunen.
Het bestuur is zeer intensief na de Algemene Leden Vergadering van 23 september 2020 aan de slag gegaan samen met Bo, i.s.m. de gemeente Katwijk, om een genomen principebesluit verder uit te werken. De meerderheid van de leden van de vereniging RTV Katwijk had in deze ALV namelijk besloten om samen te gaan met Bo in een federatieve vorm met behoud van de eigen zendfrequentie en de lokale identiteit.


Geen vertrouwen
De uitslag van deze peiling op de medewerkersavond maakt een ALV overbodig, ‘want het zijn immers deze medewerkers die met elkaar de toekomst van RTV Katwijk als kansrijke en professionelere lokale omroep met diverse samenwerkingspartners in een immer bewegend medialand vorm moeten gaan geven.’

Dit onoverkomelijke verschil van inzicht over de te volgen koers, om ook de Katwijkse lokale identiteit in de toekomst te kunnen borgen in een streekomroep, heeft geleid tot het unaniem genomen bestuursbesluit om af te treden en de komende dagen als bestuur louter de lopende zaken af te ronden. ‘Deze moeilijke beslissing werd mede versterkt door het gebrek aan vertrouwen in de bestuursleden persoonlijk. Het is nu aan de medewerkers om verder vorm te geven aan een toekomstbestendige lokale omroep die past in de plannen van de overheid.'

Afbeelding