Groep 3 van de Farèlschool is de winnaar van Mission X 2021 en gaat op schoolreisje naar Space Expo. | Foto: PR
Groep 3 van de Farèlschool is de winnaar van Mission X 2021 en gaat op schoolreisje naar Space Expo. | Foto: PR Foto:

Farèlschool wint Mission X 2021

ruimteproject n Groep 3 van de Farèlschool in Katwijk is de nummer één van Nederland geworden in het internationale scholenproject Mission X 2021. De klas behaalde de meeste punten en eindigde hiermee als eerste van 127 deelnemende Nederlandse groepen. Barbara Hoppel, directeur van Space Expo, kwam afgelopen dinsdag het goede nieuws persoonlijk vertellen.

De klas wint een VIP schoolreisje naar Space Expo. Directeur Barbara Hoppel: “Het is ontzettend leuk om te horen en te zien wat de kinderen allemaal hebben geleerd op het gebied van ruimte en ruimtevaart. Dit is een mooie kennismaking met wetenschap en techniek. Er zitten zelfs wat aspirant astronautjes in de klas. Nu ons museum bijna weer open mag, gaan we het schoolreisje van de Farèlschool snel inplannen!”

Juf Herma Somers: “Afgelopen weken hebben de kinderen in de klas geleerd en getraind als een astronaut. We deden proefjes, leerden over de ruimte, we knutselden en deden oefeningen. De klas was letterlijk en figuurlijk in ruimtesferen en de kinderen hebben enorm veel geleerd. Hoe meer opdrachten we deden, hoe meer punten we verdienden. Wat geweldig dat we als eerste zijn geëindigd. Volgend jaar doen we zeker weer mee.”

Mission X is een internationaal schoolproject op initiatief van NASA, ESA en andere ruimtevaartorganisaties uit de hele wereld. Er doen schoolklassen uit meer dan 25 landen mee, waaronder Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Mexico en Zuid-Korea. In Nederland wordt Mission X georganiseerd door Space Expo in samenwerking met ESERO NL en in opdracht van Netherlands Space Office (NSO). Meer info: www.space-expo.nl/mission-x


Luchterduinen Fonds steunt                        drie Katwijkse initiatieven

winnaars n Op 27 mei zijn de winnaars bekend gemaakt van de vierde ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds. Uit de 15 genomineerde initiatieven koos de jury de zes ideeën die het beste aansloten bij de doelen van het Fonds; van een zonnedak tot een energieneutraal clubhuis en van een belevingsspeurtocht tot een bellenscherm in de Oude Rijn.

De winnaars kunnen nu met het gewonnen geldbedrag hun duurzame ideeën gaan realiseren. Zo gaat Stichting Tennispark WOC uit gemeente Bloemendaal een energieneutraal clubhuis en tennispark realiseren met 5.000 euro uit het fonds. Stichting Bezoekerscentrum De Kennemerduinen ontvangt een bijdrage van 9.000 euro voor een belevingsspeurtocht voor kinderen. In Noordwijk ontvangt de Dierenhoeve 29.750 euro voor een groen dak met zonnepanelen.


In Katwijk waren er drie winnaars: de Katwijkse Zeeverkenners die 24.000 euro krijgen voor het realiseren van energieneutraal clubhuis, de KNRM ontvangt 12.705 euro voor zonnepanelen op het boothuis en de Coast Busters gaat met een bijdrage van 10.000 euro een bellenscherm realiseren in de monding van de Oude Rijn, waarmee zwerfafval wordt afgevangen.


Remco Streppel van Eneco: “De jury heeft uiteindelijk haar keuze gemaakt door naar het onderscheidend vermogen van het initiatief te kijken en naar haalbaarheid op korte termijn. Ook de stem van de publieksjury woog mee in het bepalen van de winnaars”.


De film waar alle winnaars in beeld zijn gebracht is vanaf 1 juni te vinden op

www.enecoluchterduinenfonds.nl

Afbeelding