| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto:

Aangepast maar toch een succes

water n Vorige week woensdagmorgen togen ze er weer op uit. Leerlingen van groepen 7 en 8 van diverse basisscholen. Vanwege de coronacrisis was het ditmaal in aangepaste vorm een moeilijkere organisatie op de scholen dan in voorgaande jaren. Toch waren het bijna 300 enthousiaste scholieren die gewapend met de bekende blauwe ZOA-rugzak gevuld met 6 liter water de 6 kilometer over de Boulevard, strand en duin achter zich lieten en trots de finish haalden.

Zoals gezegd dus minder deelnemers dan voorheen. De drijvende kracht achter dit jaarlijks terugkerend evenement is Marianne van Duijn die als geen ander de problemen met schoon drinkwater in diverse Derde Wereldlanden kent.

Marianne: ‘Ja, jammer dat er dit keer minder deelnemers zijn maar toch blij dat het door kon gaan. De vrijwilligers zijn er weer en ook bedrijven sponsorden zoals gewoonlijk wat kaas, worst en ook gezonde hapjes.'

Dit jaar is het allemaal wat anders. Geen ontvangst binnen in het Kerkhaventje maar buiten op het plein naast de Oude Kerk. Ook geen grote gezamenlijke warming-up. School voor school die zich meldt vertrekt kort na aankomst’ licht zij de situatie toe. De eerste enthousiaste lopers die het spits afbeten waren die van groep 7 van de Farélschool, waarna kort na elkaar ook de Oranjeschool, de Christelijke Opleidingsschool, de Sjaloomschool en de Willem van Veenschool een frisse neus gingen halen en er snel de pas in hadden. In de wetenschap waarvoor zij dit deden en via sponsoring bij familie en bekenden een mooi bedrag bij elkaar zouden wandelen.


Mooie opbrengst

Aan het eind van de ochtend werd de voorlopige eindstand bekend en die kwam net iets boven de € 6.000,- ‘Maar er zijn nog kinderen aan het inzamelen en het wordt vast nog meer’, blikte Van Duijn hoopvol vooruit. Zij kreeg gelijk. In het weekend stond de teller al op € 6.974,42, een prachtig bedrag.

Dit jaar zal het worden besteed aan voorzieningen voor een schoon drinkwaterproject in Colombia voor vluchtelingenkinderen uit Venezuela. Dit geld is niet in het water gegooid maar komt op de juiste bestemming terecht.