Het nieuwe logo van de school prijkt al op de gevel. | Foto: pr
Het nieuwe logo van de school prijkt al op de gevel. | Foto: pr Foto: pr

De Krulder gaat na nieuwbouw verder als daltonschool

dalton n Openbare basisschool de Krulder in Katwijk heeft een nieuwe huisstijl met een bijbehorend nieuw logo. Een compleet nieuwe uitstraling die past bij de kernwaarden en de onderwijsvorm van de school. De nieuwe huisstijl is deze week gelanceerd met onder andere een nieuw gevelbord en een buitenreclame campagne. Eind volgend jaar gaat de school verder als Daltonschool.

Obs de Krulder aan de Van Lierestraat in de wijk Hoornes verhuist eind 2022 naar een nieuw gebouw aan dezelfde straat, waar samen met drie partners een Integraal Kind Centrum (IKC) wordt gevormd.


Door deze samenwerking worden kinderen nog beter ondersteund. Zo is er voor kinderen tussen 0 en 13 jaar ruimte voor leren, ontwikkelen, spelen en ontmoeten. Bij de school wordt ook een nieuwe gymzaal gebouwd.

Daltonschool

De Krulder wordt dan de eerste daltonschool in Katwijk. Dit is een logische stap, vindt schooldirecteur Wouter van Bohemen, omdat er al onderwijs wordt gegeven volgens de daltonprincipes.


Het daltononderwijs is gebaseerd op vijf kernwaarden: verantwoordelijkheid, samenwerking, effectiviteit, zelfstandigheid en reflectie. ‘In het daltononderwijs heeft het kind een stem’, aldus Van Bohemen.

De planning is dat De Krulder officieel een daltonschool wordt op het moment van de verhuizing naar het nieuwe gebouw.


De basis voor later

Door het onderwijs rondom de dalton kernwaarden vorm te geven, gelooft De Krulder dat de kinderen aan het einde van groep 8 zichzelf kennen, zich daar goed bij voelen en vol zelfvertrouwen een volgende stap maken naar de middelbare school. Van Bohemen: ‘Ieder kind verdient vertrouwen in zichzelf.’


Over de nieuwe huisstijl zegt hij: ‘Ons nieuwe logo is modern, open en vriendelijk door de zachte kleuren. Ook heeft ‘openbaar’ een prominentere plek gekregen. Het logo past dus bij ons.’


Katwijk gaat minder maaien                                voor meer biodiversiteit

groen n Op bepaalde stukken grond zal de komende tijd veel minder gemaaid worden dan voorheen. In plaats van 25 keer per jaar maaien, zal er vanaf nu 1 of 2 keer gemaaid gaan worden. Dit doet de gemeente Katwijk om de biodiversiteit in bepaalde gebieden te verbeteren.


In het groenbeleidsplan van de gemeente is de wens opgenomen om de biodiversiteit te vergroten. Eén van de voorgestelde maatregelen is om de buitenruimte zo in te richten én te beheren dat er meer balans komt. De natuur blijft in balans wanneer er zoveel mogelijk soorten planten, dieren en insecten zijn. Daarom heeft de gemeente gekozen om sommige stukken met kort gras om te vormen naar kruidenrijk grasland.


Bij het bepalen van de plekken waar minder wordt gemaaid, is rekening gehouden met de ligging en het gebruik van het gras.


Niet op alle plekken zal het gras minder gemaaid worden. Soms is kort gras namelijk wel gewenst. Bijvoorbeeld omdat daar gespeeld wordt of omdat hoger gras leidt tot minder zicht en een onveilige situatie. In de plekken waar wel minder gemaaid gaat worden, ontstaat ruimte voor dieren om te verschuilen en nestjes te bouwen. Ook zullen er verschillende kruiden beter groeien. Hier zitten veel voordelen aan. Kruidenrijk grasland trekt bijvoorbeeld veel bijen aan en dat is zeer goed voor de natuur. Daarnaast is een veld met veel kruiden ook minder kwetsbaar voor extreem weer zoals droogte.


Hoewel er minder gemaaid gaat worden, betekent dit niet dat de gemeente hiermee geld bespaart. De aanpak is alleen anders. Bijvoorbeeld het gebruik van andere machines en het flexibeler handelen, omdat de natuur het tijdstip van het maaien bepaalt. Minder maaien levert de gemeente dus geen geld op maar kost ook niks extra’s.

Wethouder Rien Nagtegaal: Deze verandering in maaibeleid wordt door veel dorpsgenoten toegejuicht. Het is één van de uitgangspunten van het nieuwe groenbeleid dat onder andere gericht is op meer groen en meer biodiversiteit. Daarmee reageren we op de verandering van het klimaat en houden we de natuur in balans. En dat is goed voor ons allemaal.


Meer achtergrond informatie over het maaibeleid van de gemeente is te vinden op www.katwijk.nl/groen

Door anders de bermen te maaien, helpt de provincie de insecten. | Foto: provincie Zuid-Holland