Afbeelding
Foto:

Online lezing over Cliffrock Castle

Schotland n Ruige lege heuvels, een bijna verlaten schiereiland en een kasteel dat nog à la Downton Abbey functioneert. Wie van deze setting houdt of een van de populaire romans van Josephine Rombouts over Cliffrock Castle heeft gelezen, omcirkelt woensdag 19 mei in de agenda. Bibliotheek Katwijk ontvangt dan van 20.00 tot 21.15 uur schrijfster Josephine Rombouts voor een online ontmoeting.

Met behulp van beeld- en geluidsfragmenten en een kort interview door bibliotheekmedewerker Carolien van Egmond kom je samen met Josephine zomaar in de wonderlijke wereld van de Schotse Hooglanden terecht. Gratis en voor niks!

Josephine Rombouts (1971) studeerde kunstgeschiedenis en Nederlands en woonde vijf jaar met haar gezin in de Schotse Hooglanden. In Nederland gaf ze taal- en schrijftrainingen, in Schotland werkte ze op een kasteel, eerst als huishoudster, daarna als Persoonlijke Assistent en uiteindelijk als manager.


Cliffrock Castle-serie

Terug in Nederland schreef Josephine Rombouts over dit hedendaagse Downton Abbey leven drie boeken: ‘Cliffrock Castle: werken op een kasteel in Schotland’, ‘Terug naar Cliffrock Castle: belevenissen op een Schots kasteel’ en ‘De weg naar Cliffrock Castle: een vlucht naar de Schotse Hooglanden’. Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts in haar boeken een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Ze verbaast zich vaak over mensen en menselijke verhoudingen, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van de Schotse westkust vormt het fraaie décor van haar belevenissen.


Gratis meedoen

Genoeg om een lang uurtje mee te genieten van de belevenissen van Josephine in Schotland én zelf via de chatfunctie je vragen te stellen aan de schrijfster. Heb je belangstelling om aan te haken, dan kun je je per mail aanmelden voor deze gratis online ontmoeting op 19 mei van 20.00 tot 21.15 uur. Stuur je aanmelding naar activiteiten@bibliotheekkatwijk.nl en je ontvangt tijdig per e-mail de info over waar je de online lezing kunt volgen.


Twee weken festival aan zee in augustus

samenwerking n Oranjevereniging Katwijk aan Zee kan voor de tweede keer op Koningsdag geen muziekfeest in het Huis van Oranje organiseren. Voor het Noordzee Zomerfestival dat gepland staat vanaf 5 augustus negen dagen op het evenementenplein en keur aan activiteiten te brengen zijn de kansen groter. De festivalorganisatoren hebben besloten te gaan samenwerken om begin augustus twee weken festival aan zee mogelijk te maken.

Elk jaar bouwt het Noordzee Zomerfestival begin augustus een grote festivaltent aan het Katwijkse strand om negen dagen activiteiten voor jong en oud te organiseren. Normaal gesproken doet het Huis van Oranje hetzelfde rond Koningsdag.

Omdat een groot aantal vrijwilligers van beide organisaties elkaar goed kent, werd al snel het idee geboren om na het NZF de festivallocatie te laten staan en over te dragen aan HVO. Dat scheelt aardig wat werk en het maakt het ook mogelijk om de programmering op elkaar af te stemmen.

Natuurlijk blijft het voorbehoud dat de twee festivals veilig te bezoeken zijn en georganiseerd mogen worden van de gemeente en veiligheidsregio. Het NZF en HVO hebben daarover nauw contact met de gemeente. Ook zijn er verschillende organisatie-varianten uitgewerkt die passen bij de mogelijke maatregelen.

Zeker is niets. Maar als we geen evenement organiseren weten we zeker dat er niets te beleven is in het najaar, dus gaan partijen er vol voor om iedereen die dat wil een mooi feestje te bieden.