Schoolkinderen brengen een bloemengroet aan de oorlogsslachtoffers. | Foto en tekst: Piet van Kampen
Schoolkinderen brengen een bloemengroet aan de oorlogsslachtoffers. | Foto en tekst: Piet van Kampen Foto:

Dodenherdenking ook dit jaar op aangepaste wijze

herdenken n Op 4 mei vindt jaarlijks de Nationale Herdenking plaats. Dan herdenkt Nederland iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Herdenken gebeurt niet alleen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar in elke gemeente in Nederland; ook in onze gemeente. Omdat de coronaperiode nog niet achter ons ligt zal ook dit jaar de herdenking in de gemeente Katwijk op aangepaste wijze plaatsvinden.

De herdenkingsbijeenkomst met koor en gastspreker in de Dorpskerk gaat niet door. Verenigingen, organisaties en publiek kunnen niet aanwezig zijn bij de kranslegging bij de oorlogsmonumenten. De burgemeester legt uit naam van alle inwoners een krans op de Erebegraafplaats in Valkenburg. De wethouders zullen dit doen in Katwijk en Rijnsburg. RTV-Katwijk zal live verslag doen van de kransleggingen.


Ook dit jaar herdenken we vanuit huis de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Herdenking wordt om 19.58 uur het Taptoe signaal geblazen, de muziek die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Om 20.00 uur staan we in heel Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus.


Op 4 mei staat het een ieder vrij om in de loop van de avond, na 20.15 uur, op eigen gelegenheid bloemen te leggen bij de monumenten. Dat kan ook nog op 5 mei. Houd daarbij wel de regels in acht: kom niet in een groep en houd altijd op 1,5 meter afstand van elkaar.


Programma 4 mei

19.50 uur: Luiden van alle Kerkklokken in heel gemeente Katwijk tot 19.58 uur.

19.54 uur: Gezelschap loopt naar gedenkplaats (krans staat klaar)

19.58 uur: Blazen Taptoe-signaal vanaf De Leeuw in Katwijk; de Dorpskerk in Katwijk vanaf de toren; de Laurentiuskerk in Rijnsburg vanaf de toren; de Hervormde Kerk in Valkenburg vanaf de toren.

20.00 uur: Twee minuten stilte.

20.02 uur: Spelen Wilhelmus (2 coupletten) met trompettist.

20.04 uur: Als Wilhelmus is afgelopen, leggen van kransen onder koraalmuziek.

20.07 uur: Na kranslegging blijft gezelschap staan totdat muziek afgelopen is.

20.09 uur: Toespraak door burgemeester Visser (vooraf opgenomen).

20.20 uur: RTV Katwijk documentaire ‘Herinneren en herdenken (naar aanleiding van het boek van vader en zoon Harff) en Sjoekov.

21.10 uur: RTV Katwijk totaal uitzending met gemonteerde beelden van de locaties Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg uitzenden.