Voedselbank Katwijk bemerkt een stijging van 25 procent in het aantal klanten. | Foto: pr
Voedselbank Katwijk bemerkt een stijging van 25 procent in het aantal klanten. | Foto: pr Foto: pr

Kwart meer klanten voor Voedselbank Katwijk

Stijging n Mede door de coronacrisis is het aantal klanten van de voedselbank het afgelopen jaar gestegen. Voedselbank Katwijk heeft in 2020 het aantal huishoudens dat gebruik maakt van de voedselbank zien groeien van 118 naar ruim 150. Dit zijn ruim 350 mensen.

Het aantal mensen dat niet in staat is om voldoende eten te kopen en regelmatig honger heeft, is helaas veel groter dan de groep die de voedselbank nu helpt.

Schaamte is nog steeds de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor voedselhulp. Dat is niet nodig, want als de coronacrisis iets heeft laten zien, dan is het dat tegenslag iedereen kan treffen. Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers.

“We zien in de praktijk dat klanten later bij ons aankloppen dan nodig is. Terwijl hulp van de voedselbank een eerste stap vooruit is. Ook zien we dat klanten onterecht denken dat ze geen gebruik kunnen maken van de ondersteuning van de voedselbank. Wat de situatie ook is, we zorgen altijd eerst voor eten. Pas later gaan we in gesprek en gaan we die randvoorwaarden bekijken”, zegt Joke Kraaijenoord, vrijwilliger en aanspreekpunt voor klanten bij Voedselbank Katwijk.

Vrijwilligers

Iedereen die bij de voedselbank werkt is vrijwilliger. De voedselbank ontving in 2020 gelukkig veel hulp van hen. “Met dank aan de vrijwilligers en donateurs die zich hebben ingezet en flexibel zijn geweest in de coronacrisis, konden wij de klanten op weg helpen met voedsel. Het is bijzonder dat ook lokale ondernemers klaar blijven staan voor de gemeenschap in een moeilijke tijd”, aldus Joke.


Afvalenquête: kiezen                voor papier of plastic

anders n inzamelen. Voor iedereen die in een laagbouwwoning woont: houd uw brievenbus in gaten. De gemeente verstuurt deze en komende week de enquête ‘Anders Inzamelen’.

Belangrijkste vraag waar de gemeente antwoord op wil: papier of plastic? Welke keuze ook gemaakt wordt, huishoudens krijgen er een extra container voor afval bij.


De gemeenteraad ging vorige maand akkoord met het nieuwe afvalbeleid ‘Anders Inzamelen’. Doel daarvan is meer grondstoffen uit het afval te halen, omdat het verbranden van restafval alleen maar duurder wordt.


Met ingang van 2023 gaan bewoners daarom betalen voor hun restafval. ‘Hoe beter u sorteert, hoe minder restafval u heeft. En minder restafval betekent minder betalen’, schrijft wethouder Corien van Starkenburg in de begeleidende brief bij de enquête.

‘Om u te helpen gaat de gemeente Katwijk huis-aan-huis een extra grondstof ophalen.’ Dat betekent ook een extra container die niet geweigerd kan worden.


Via de enquête kan men aangeven wat de voorkeur heeft: een container voor papier of een container voor PMD (plastic, metaal en drankkartons).


Het college neemt in de enquête een voorschotje op een PMD-container. ‘Die afvalstroom neemt de meeste ruimte in (ongeveer 40 procent van het huidige volume restafval). Daarom bepaalt deze stroom voor een groot gedeelte hoe snel uw restcontainer vol zit'.


De enquête kan tot 30 april ingevuld worden. Meer info:

www.katwijk.nl/andersinzamelen