De Christelijke Opleidingsschool moet volgens Adri van Beelen en Leendert de Vink op de Erfgoedlijst.. | Foto: pr
De Christelijke Opleidingsschool moet volgens Adri van Beelen en Leendert de Vink op de Erfgoedlijst.. | Foto: pr Foto: pr

Petitie voor behoud van de Opleidingsschool

erfgoed? n Binnenkort buigt de gemeente zich over wat er moet gebeuren met de Christelijke Opleidingsschool. Moet de school op de Erfgoedlijst komen of niet? In het laatste geval staat de weg naar sloop open. Veel Katwijkers willen dat de school behouden blijft. Adri van Beelen en Leendert de Vink zijn een petitie gestart voor het behoud van de school. Deze is al 426 keer ondertekend en kan nog tot 30 maart getekend worden. De bedoeling is dat de petitie persoonlijk aan het college van burgemeester en wethouders wordt aangeboden.


Waarom willen zo veel mensen dat de school behouden blijft? Niet alleen maar uit nostalgische gevoelens, zoals het verwijt van het schoolbestuur luidt. Inderdaad, veel Katwijkers hebben door de jaren heen op deze school een heel goede en fijne tijd gehad, waar zij nog altijd met nostalgische gevoelens aan terugdenken.

Wat is er mis met nostalgie, vragen de petitieopstellers zich af. Wat is er mis met kinderen die in een nostalgische en sfeerverhogende omgeving les krijgen? Die hun laptopjes openklappen in sfeervolle lokalen. Wat is daar mis mee? Als de wifi in orde is, is daar helemaal niets mis mee.

Maar er zijn ook andere argumenten om de Christelijke Opleidingsschool te bewaren. En die zijn van historische en esthetische aard. Het gebouw aan de Parklaan is een parel van de architectuur uit de jaren vijftig. Het is waardevol voor het nageslacht om dit als voorbeeld van naoorlogse bouwkunst te behouden. Als het weg is, is het weg, en komt het niet meer terug. Daarvan zijn in Katwijk talloze voorbeelden. Denk aan complete wijkjes met vissershuisjes langs de Zuidstraat, het oude politiebureau aan de Tramstraat, het Gast- en Weeshuis en pastorie aan de Voorstraat, de originele, unieke visrokerij van Schaap aan de Schoolstraat. Slechts enkele voorbeelden van verwoestende beslissingen die het aanzien van Katwijk ingrijpend hebben veranderd.

De opstellers van de petitie wijzen erop dat er gelukkig altijd mensen zijn die de waarde ergens van inzien. 'Als er in de negentiende eeuw niet een soortgelijk groepje mensen (kunstschilders) was opgestaan, dan had de Oude Kerk (Witte of Andreaskerk) aan de Boulevard van Katwijk al bijna een eeuw niet meer bestaan.' Teken vóór 30 maart de petitie voor het behoud van de Christelijke Opleidingsschool op www.petities.nl > red-schristelijke-opleidingsschool


Kyokushin Karate                        bij Kamakura Katwijk

vechtsport n Vanaf het moment dat er weer met z’n allen mag worden sporten in Nederland, wordt bij Kamakura Katwijk, naast kickboksen en boksen, ook Kyokushin Karate gegeven. Kyokushin is een vorm van full contact karate en heeft als uitgangspunt, zoals we bij Kamakura gewend zijn, dat we op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Op deze wijze leren we niet alleen fysiek, maar ook mentaal het beste uit onszelf te halen.


De trainingen worden verzorgd door senpei Ron Hek en sensei Dirk Jonxis van Weel. De trainingsdagen zijn dinsdag van 18.45 tm 19.45 en vrijdag van 19.00 tm 20.00u. De contributie t/m 15 jaar bedraagt 50 euro per 4 maanden en vanaf 16 jaar 65 euro per 4 maanden. De leeftijd waarop je kunt inschrijven is vanaf 12 jaar. Kijk voor meer informatie op www.kamakura-katwijk.nl.


Kyokushin Karate op zichzelf is rijk en compleet aan techniek, zodat het ook een goede basis is voor onder andere kickboksen. Er wordt bij karate naast focus op rekken en strekken ook veel aandacht geschonken aan de uitvoer van de individuele trap en stoottechnieken.


Heeft u interesse en wilt u een proefles volgen? Neem dan contact op via Info@kamakura-katwijk.nl
Meer informatie over alle trainingen voor zowel jeugd als volwassenen staat op

www.kamakura-katwijk.nl.