Ook de leerlingen van SBO De Windvang brachten hun stem uit. | Foto: PR
Ook de leerlingen van SBO De Windvang brachten hun stem uit. | Foto: PR Foto:

Verkiezingen op SBO De Windvang

stemmen n Te jong voor de verkiezingen? Dan organiseren we het toch gewoon zelf, dachten ze bij SBO De Windvang in Katwijk. Drie klassen brachten hun stem uit en de VVD was het populairst bij de leerlingen.

Het zag er allemaal levensecht uit op de Katwijkse basisschool voor speciaal onderwijs, met een echt stemhokje, een stembus en stemformulieren. VVD kwam met 60 zetels als winnaar uit de bus. GroenLinks was met 51 zetels tweede en als derde partij kwam D66 naar voren met 15 zetels.


“We hebben de verkiezingen georganiseerd om de kinderen te laten ervaren hoe dit in zijn werk gaat en te leren over de democratie in Nederland”, vertelt Dennis Wierenga, leerkracht en bedenker van de schoolverkiezingen.


“De leerlingen vonden het super leuk om te gaan stemmen en hun mening te mogen geven. Hierdoor waren ze erg betrokken bij de verkiezingen.”


Dierenleed

De docent vond het leuk om te zien hoe de keuze voor een politieke partij bij kinderen heel anders tot stand komt dan bij volwassenen. "Kinderen stemmen op personen die ze kennen en kijken vaak naar een onderwerp, zoals klimaat of dierenleed."