Afbeelding
Foto:

Hulpvraag bij Grip op de Knip blijft stabiel

Geldhulp n De vrijwilligers van Grip op de Knip hielpen in 2020 bijna zeventig mensen en gezinnen met geldzorgen. Ondanks allerlei beperkingen door corona hebben zoveel mensen de grip weer op hun portemonnee gevonden, zo blijkt uit het jaarverslag van 2020.

De pandemie leidde tot grote zorgen bij de organisatie, die mensen met schulden helpt. Grip bereidde zich voor op het slechtst mogelijk scenario: een vloedgolf aan hulpvragen van mensen met geldzorgen.


Grip ging op zoek naar extra maatjes en dat lukte, maar vervolgens vielen de landelijke opleidingen stil. Met enorme inzet van coördinatoren Dick Jan Broer en Anneke van der Sluis werden in recordtijd online videocursussen in elkaar gezet. Daarmee was Grip op veel zaken voorbereid. Maar de hulp zakte daarentegen in, niet alleen in Katwijk, ook landelijk was dat beeld hetzelfde.

De gemeente werd nogmaals gewezen op het belang van vroegsignalering en preventie van schulden. Dit kwam echter in 2020 niet meer van de grond. Pas nadat er vanaf 1 januari daarvoor een wettelijke verplichting kwam, werd daarmee een start gemaakt.

Met de Voedselbank en De Brug werd de samenwerking intensiever. Intern werd door de coördinatoren veel tijd en aandacht besteed aan een kennisbank voor de hulpverleners. Een soort Wikipedia met alle wet- en regelgeving voor budgetcoaching en schuldhulpverlening.


Stand van de sport op                tv met ‘Sporttafel 2020’

televisie n Het jaar 2020 was een bijzonder en onvolwaardig sportjaar. Vrijwel geen gelegenheid voor excelleren en het leveren van sportprestaties, in teamverband of individueel. Lege kleedkamers, onderbroken competities, gecancelde of uitgestelde sportevenementen en tribunes zonder toeschouwers. De impact van covid-19 voor de sportverenigingen, (top)sporters en sport & bewegen in het algemeen is groot.

De laatstgehouden Avond van de Sport vond plaats op 24 januari 2020. in een uitverkocht Dorpshuis in Valkenburg, met uitreiking van sportprijzen aan diverse sporters, bestuurders en bijzondere initiatieven. Die avond vond ook de ondertekening van het lokale Sportakkoord plaats. Als we toen eens in een glazen bol konden kijken hoe sportjaar 2020 eruit zou gaan zien...

Toch is er behoefte om terug te blikken op 2020 en voorzichtig een blik naar voren te werpen op het nieuwe sportjaar. Met een speciale online tv-uitzending - ‘Sporttafel 2020’ - wordt voor sportminnend Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg de stand van zaken doorgenomen op het gebied van sport en bewegen in onze gemeente.


Wat zijn de ervaringen van sporters in het coronajaar 2020? Welke teleurstellingen en eventuele successen kunnen worden genoemd? Wat zijn de sociaal-maatschappelijke gevolgen van corona voor de lokale sport- en beweegcultuur en hoe staat het met de sportverenigingen? Deze en andere vragen komen aan bod met nieuws, gasten en reportages. De presentatie is in handen van Krijn Schuitemaker.


RTV Katwijk zal de uitzending vanaf maandag 29 maart een hele week lang dagelijks twee keer in de avonduren uitzenden op televisie. Tevens is het sportprogramma te zien op het YouTube-kanaal van Sportverkiezingen Katwijk.