Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Doe mee aan de Landelijke Opschoondag

opgeruimd! n Zaterdag 20 maart is het weer tijd voor de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Door heel Nederland worden opruimacties georganiseerd om zwerfafval in de openbare ruimte op te ruimen. Helpt u ook mee? De gemeente Katwijk zorgt voor materialen en haalt het verzamelde vuil op.

De Landelijke Opschoondag wordt elk jaar in Nederland georganiseerd door Nederland Schoon. Verenigingen, organisaties en bewoners houden dan opruimacties in de buurt en ruimen zwerfafval op. Wethouder Rien Nagtegaal: “Mensen vinden het fijn als hun omgeving schoon is. Een omgeving zonder zwerfafval geeft niet alleen een goed gevoel. Het is ook belangrijk voor het milieu dat we de omgeving schoon houden. Bewoners kunnen daar een grote bijdrage aan leveren door de handen uit de mouwen te steken. Bijvoorbeeld door mee te doen met deze grote voorjaarsschoonmaak. Maar mensen kunnen ook gedurende het hele jaar grijpers lenen bij de gemeente of jutten op het strand. Samen pakken we het op!”

Dit jaar ziet de Landelijke Opschoondag er anders uit dan normaal vanwege het coronavirus. Er kunnen geen grote opruimacties georganiseerd worden. Maar mensen kunnen wel alleen of met zijn tweeën een kleine actie organiseren dichtbij huis. Want heel veel kleine beetjes kunnen ook een groot verschil maken.


Op www.katwijk.nl/zwerfafval staan tips om op een veilige manier volgens de coronamaatregelen zwerfafval te rapen. Dus maak van uw ommetje op 20 maart eens een opschoon-ommetje. U kunt bij de gemeente materialen lenen, zoals grijpers en vuilniszakringen. U kunt ook met de app “Litterati” het zwerfafval dat u opruimt vastleggen, om in kaart te brengen waar het zwerfafval uit bestaat en op welke plekken dit gevonden wordt. Download de app op uw telefoon en ga de uitdaging van de Landelijke Opschoondag aan door de code LOD2021 in te vullen.

Na de opruimactie kunt u het verzamelde zwerfafval in dichtgebonden zakken bij een openbare afvalbak plaatsen en een melding maken van de locatie (met foto) via de Fixi-app of via www.fixi.nl. De gemeente haalt de zakken dan op. Meer info Heeft u nog vragen over de Landelijke Opschoondag of over de Litterati app? Kijk op www.katwijk.nl/zwerfafval of mail uw vraag naar zwerfafval@katwijk.nl


Sloeproeien voor jongeren

Cursus n Speciaal voor jongeren (m/v) tussen de 18 en 27 jaar start Roeivereniging Ferox een Introductiecursus Sloeproeien.


De cursus start zaterdag 27 maart om 11.00 uur bij de ligplaats van de sloepen, Roversbrugpad 6. In tien weken leer je de roeitermen en -techniek waarmee je als team de roeisloep voortbeweegt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een goede conditie en spierkracht.


Ben je het stilzitten zat, hou je van een uitdaging, ben je niet bang om op de blaren te zitten en kan jouw conditie en spierkracht ook wel een boost gebruiken? En wil je je krachten meten met je vrienden en de elementen van de natuur? Probeer deze stoere sport dan uit. De introductiecursus van tien weken kost 55 euro.


Aanmelden kan tot 20 maart. Reageer snel want VOL=VOL. Kijk op www.rvferox.nl of bel tel.06 20139051 voor meer informatie.