De jubilarissen Arco (l) en Dirk met het jubileumvispakket. | Foto: Piet van Kampen
De jubilarissen Arco (l) en Dirk met het jubileumvispakket. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Dirks Vishandel viert tweede lustrum

Jubileum n Op donderdag 11 maart is het exact tien jaar geleden dat Dirk Zandbergen zich in de Hoornespassage vestigde. En met succes. Nu, tien jaar later, blikt de ondernemer terug op de jaren waarover hij met voldoening kan praten omdat zijn stap van destijds een goede is geweest. Dirks Vishandel is een begrip geworden, niet alleen voor Katwijkers maar ook voor consumenten van buitenaf. ‘De tijd is omgevlogen’, glimlacht hij.

Door Piet van Kampen

Zandbergen begon met een – in verhouding tot nu- een bescheiden assortiment. ‘Er is in de jaren veel bij gekomen. Steeds meer specialiteiten en maaltijden uit eigen keuken. Vooral de kant en klaar gerechten doen het in deze periode erg goed’, vertelt de ondernemer terwijl er een blik op de vitrine wordt gericht. Het is werkelijk een lust voor het oog en de bijzondere salades, hapjes, sushi en wrapjes vormen een kleurrijk en smakelijk geheel dat het water in de mond doet lopen. Om een keuze uit het rijke assortiment te maken is voorwaar nog niet zo eenvoudig.


Succes

Vijf jaar geleden werd de winkel te klein en verkaste Dirks Vishandel iets verderop in de Hoornespassage. Twee jaar geleden opende hij samen met Arco Houwaart een winkel in Noordwijk en ook dat is een succes geworden. Dat Dirk een vakman is en weet wat voor vlees - lees vis - hij in de kuip heeft blijkt uit de prijzen die hij met zijn haring heeft gewonnen. Twee maal de eerste prijs van het Leidsch Dagblad en ook zeer hoge scores in de landelijke AD test. Ook groeide zijn team van medewerkers (waaronder parttimers) uit tot meer dan dertig.


Acties

Vanwege het tienjarig jubileum trakteert Zandbergen zijn klanten. Deze week krijgt de consument bij aankoop van € 15,00 een waardebon van € 5,00. ‘Dan kunnen de klanten de hele week door profiteren en komen zij niet allemaal tegelijk op drukke momenten’.


Op vrijdag 12 en zaterdag 13 maart is er een jubileumbox in de aanbieding. Rijk gevuld met allerlei producten uit eigen keuken ter waarde van € 35,00 die nu voor € 25,00 kan worden gekocht of ook gratis wordt thuisbezorgd. Tel uit je winst.


Voor informatie kijk op

www.dirksvishandel.nl


Voorjaar in het Voedselbos

duurzaam n In Katwijk is gestart met het Mini Voedselbos Katwijk. Het idee is simpel: een eetbaar bos planten. De natuur haar werk laten doen waardoor er soortenrijkdom ontstaat en er gezond eten groeit. Met de natuur meewerken in plaats van ertegenin. Samen ontdekken we in het voedselbos hoe je op een duurzame manier voedsel kunt laten groeien.

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. De realiteit anno 2021 is overbevolking, een pandemie en klimaatproblemen. Gelukkig zijn er steeds meer pioniers die op zoek gaan naar lange-termijn-oplossingen. Mensen die bewuster gaan leven, vervuiling bestrijden of… voedselbossen aanleggen! Want het lijkt erop dat dit de voedselproductie van de toekomst wordt. Voedselbossen kennen een hoge biodiversiteit, verrijken de bodem en brengt mensen weer in verbinding met natuur. Het is een duurzame vorm van voedselproductie, volledig zelfvoorzienend en eenvoudig in onderhoud

In maart komt het voedselbos weer tot leven! De vrijwilligers leggen vriendengroepjes aan. Combinaties van eetbare planten die met elkaar samenwerken. Zoals fruitbomen die schaduw bieden aan bessenstruiken. Samen ontdekken we hoe een voedselbos werkt. Help je mee? In het najaar zijn alle fruitbomen en –struiken geplant. Nu is het tijd om de onderste laag van het voedselbos te planten: kruiden, groenten en eetbare bodembedekkers.

Zowel volwassenen als kinderen zijn welkom om een kijkje te komen nemen en misschien wel een handje mee te helpen. Elke zondag om 11.00 uur is er een vrijwilliger aanwezig. Stuur even een mailtje naar marleen@in-kleur.nl.

Het voedselbos ligt in de Duinvallei en de ingang is aan de ventweg langs de N206, tegenover het Shell-station.

Of volg ons op facebook of instagram: mini_voedselbos_katwijk

Marleen Dijkdrent in het Voedselbos. | Foto: Amber van der Velden