Hopelijk staat de festivaltent komende zomer weer aan zee. | Foto: PR
Hopelijk staat de festivaltent komende zomer weer aan zee. | Foto: PR Foto:

Noordzee Zomerfestival zet alle zeilen bij voor editie 2021

samenwerking n Naar verwachting zullen grotere evenementen pas weer na 1 augustus dit jaar mogen worden georganiseerd. Dat blijkt uit een schrijven van de gemeente Katwijk en de veiligheidsregio Hollands Midden, dat onlangs bij de organisatoren van evenementen in de bus viel. Voor het Noordzee Zomerfestival reden om alles op alles te zetten om het negendaagse evenement, dat begint op 6 augustus mogelijk te maken.


De Veiligheidsregio stelt dat het aannemelijk is dat de Coronawet (TVM), die per 1 maart afloopt, met drie maanden verlengd wordt. Dat betekent dat in het gunstigste scenario er vanaf 1 juni weer (kleinschalige evenementen mogen worden georganiseerd. Grootschalige risico evenementen (categorie B+ en C) worden niet toegestaan tot twee maanden na intrekking van het landelijk verbod op deze categorie evenementen.

Deze termijn is nodig om de advisering en het formele vergunningverleningstraject zorgvuldig te doorlopen. Evenementenaanvragen voor deze categorieën worden ook pas formeel in behandeling genomen als het landelijk verbod is ingetrokken (of wanneer hier concreet zicht op is).

In dit gunstige geval kan het Noordzee Zomerfestival doorgaan. Het bestuur ontwikkelt op dit moment een aantal varianten voor het festival. Zo kijken we onder andere naar het eventueel organiseren van het festival in de open lucht op het Strandplein in Katwijk. Maar ook rekenen we de gevolgen van de eventueel in aantal minder toegestane bezoekers door.

Al met al was de inspanning om het festival mogelijk te maken nog nooit zo groot. Het NZF-bestuur is ook tot de conclusie gekomen dat ze dit niet alleen kunnen.

Nadrukkelijk zoekt zij de samenwerking met andere partijen die door de huidige maatregelen niet in staat zijn hun evenement door te laten gaan en overlegt daarnaast regelmatig met alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het festival. Het gaat hierom leveranciers van faciliteiten en diensten, artiesten, sponsors, vrijwilligers en niet in de laatste plaats de Gemeente Katwijk.


Alleen met heel veel hulp in de komende tijd kunnen we het eerste grootschalige festival van 2021 in Katwijk waar maken.


Bijna 300 nieuwe woningen                        in jaar tijd in Katwijk

In 2020 werden landelijk ruim 69 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is ruim 3 procent minder dan in 2019, maar meer dan in de jaren 2010–2018. Daarmee groeide de totale woningvoorraad met 0,9 procent tot bijna 8 miljoen woningen. In Katwijk groeide het aantal woningen in 2020 met 296; van 26.869 naar 27.165. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In Katwijk is, volgens cijfers van het CBS, het aantal woningen tussen 2021 en 2020 gegroeid met 2.858.

Lang niet genoeg om te voldoen aan de grote vraag naar huizen. Voor het nieuwbouwcomplex Oeverpolder aan de Hoorneslaan van wooncorporatie Dunavie kwamen in december 2.571 inschrijvingen binnen voor de 52 appartementen in dat complex. De Katwijkse gemeenteraad stelde eind vorig jaar de Woonagenda vast. Daarin staat dat de woningbehoefte voor Katwijk tot 2030 ruim 2.600 woningen bedraagt (gemiddeld circa 240 woningen per jaar), en nog eens 1.400 woningen tot 2040 (circa 125 woningen per jaar): in totaal dus 4.000 woningen. Er gaan wel 5.600 woningen gebouwd worden op Valkenhorst, maar daarvan zijn zo’n 1.500 woningen bedoeld voor de Katwijkse woningbehoefte.


Landelijk

Tussen 2000 en 2009 groeide de landelijke woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks doorgaans met ruim 1 procent, gemiddeld zo'n 76 duizend woningen per jaar.

Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage geslonken tot 0,6 (45 duizend nieuwbouwwoningen). In de vijf jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder. In 2020 werd er iets minder gebouwd dan het jaar ervoor. Geheel onverwacht was dat niet. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen liep sinds 2019 terug. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden.


8 miljoen woningen

Nederland telde op 1 januari 2021 bijna 8 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 75 duizend meer dan een jaar eerder. Naar verwachting zal dit jaar de grens van 8 miljoen gepasseerd worden.


Door nieuwbouw groeide de woningvoorraad vorig jaar met 69,3 duizend woningen. Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsing of samenvoeging van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2019 werden door transformatie van gebouwen 12,5 duizend woningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 15 duizend.

Het appartementencomplex De Oeverpolder wordt dit jaar opgeleverd. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde