Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Pleidooi: Visserijschool en Rooie Buurt op Werelderfgoedlijst

n Monument gebruiken als informatiecentrum Romeinse Limes

erfgoed n De Katwijkse Stichting Behoud Maritiem Verleden doet een pleidooi om de voormalige Visserijschool aan de Rijnmond op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen. In combinatie met de naastliggende woonwijk Rooie Buurt en omringende netten- of wantreparatievelden zou het volgens de stichting toegevoegd moeten worden aan de Neder-Germaanse Limes.

Het gehele complex bevindt zich volgens de initiatiefnemers aan de uiterst noordwestelijke begrenzing van de Limes, de uitmonding van de Oude Rijn. De Limes was ooit de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. In juli van dit jaar buigt de wereldwijde erfgoedorganisatie UNESCO zich over de erfgoedstatus van de Limes, waarvan het hedendaagse Katwijk deel uitmaakte.


De school staat leeg sinds 2012 toen het visserijonderwijs verhuisde naar een andere locatie in Katwijk. Wooncorporatie Dunavie had het gebouw eerder aangekocht om het te slopen en er een appartementengebouw voor in de plaats te bouwen. De gemeente stak daar een stokje voor door het als gemeentelijk monument aan te wijzen.


Historische waarde

De Visserijschool is volgens de stichting van belangrijke historische waarde voor de geschiedenis van het ontstaan en ontwikkeling van de gehele Limesomgeving en van Katwijk aan Zee in het bijzonder. De school is in 1952 gebouwd en uniek, omdat alle beroepsdifferentiaties op zowel nautisch, technisch als visserijkundig gebied hier samenkwamen.

De stichting stelt voor om het monumentale gebouw te gebruiken als informatiecentrum over de Romeinse Limes en het bijbehorend gebied. Als startpunt voor de Limesroutebezoekers kunnen deze hier geïnformeerd worden over de Noordgrens en de voortzetting ervan in Groot-Brittannië met de Haydrian Wall.


Rooie Buurt

De naastliggende ‘Rooie Buurt’ hoort volgens de stichting samen met de Visserijschool ook op de erfgoedlijst. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wijk werd in 1919 en later gebouwd als eerste woonwijk in Katwijk met sociale huurwoningen, vooral voor vissers en arbeiders. Die laatsten werkten dan als kuiper, nettenmaker, zeilmaker, los- en laadwerker, en haringpakker in de bedrijven rondom het naastgelegen Prins Hendrikkanaal en op het nabijgelegen Wantveld voor de reparatie van de visserijnetten van de Katwijkse schepen.

De Rooie Buurt, ontworpen door de regionaal bekende architect H.J. Jesse, staat net als de Visserijschool op de gemeentelijke monumentenlijst.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er door uitbreiding van de Katwijkse visserijvloot een groot tekort aan goed opgeleide vissers en rederij werkers aan de wal. De plaatselijke visserijsector maakte daarom samen met de gemeente een plan voor een nieuw te bouwen school. De huidige locatie naast de Rooie Buurt was daar de aangewezen plek voor, omdat daar praktische alle toekomstige leerlingen woonden.


Voor de verbouwing van de Visserijschool is overigens al de omgevingsvergunning onherroepelijk verleend.


Gemeente weigert McDonalds op ’t Heen

bezwaar n Er komt geen McDonalds op het Katwijkse bedrijventerrein ’t Heen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De fastfoodonderneming diende in juni 2018 een vergunningaanvraag in voor de vestiging van een restaurant op de hoek Zeilmakerstraat – Scheepmakerstraat naast bouwmarkt Gamma. Om het restaurant mogelijk te maken is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Tegen de vergunningaanvraag werd een aantal bezwaren (zienswijzen) ingediend. Daarna heeft het college de aanvraag integraal beoordeeld. ‘Mede naar aanleiding van de ingediende zienswijzen heeft het college besloten de omgevingsvergunning voor het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan te weigeren.'


Dichtbij scholen

De gemeente onderbouwt haar weigering met meerdere argumenten. De komst van het fastfoodrestaurant verhoudt zich bijvoorbeeld niet met het door de gemeente onderschreven Ambitieakkoord 2020-2025 en Plan van Aanpak JOGG, Jongeren op Gezond Gewicht. ‘Het toelaten van een fastfoodrecent op korte afstand van middelbare scholen is in strijd met deze uitgangspunten’, aldus de gemeente.


Het beoogde restaurant komt volgens de gemeente ‘op korte afstand’ van de Katwijkse middelbare scholen Pieter Groen (750 meter), Vakcollege Rijnmond (1.450 meter) en Limes praktijkonderwijs (1.500 meter). Met het JOGG-programma zetten aangesloten gemeenten zich in om ‘op duurzame wijze de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken’.


Vanuit de scholen wordt gepoogd om een gezonder consumptiegebruik in de kantines te realiseren, waarvoor extra investeringen worden gedaan, en die worden teniet gedaan door verkrijgbaar ongezond voedsel in de directe omgeving, aldus een bezwaarmaker tegen de komst van het fastfoodrestaurant. Hij verwacht dat het ‘voedselaanbod van McDonald's aantrekkelijker is voor de leerlingen dan het gezonde aanbod in de kantines van deze scholen'.


Niet passend

De gemeente is verder van mening dat het restaurant op die plek niet past. ‘Het toestaan van horeca op deze locatie past niet in de Ruimtelijke Visie 2040. Het toestaan van andere functies dan bedrijven doet afbreuk aan de beschikbare ruimte voor bedrijven. Menging met andere functies is op 't Heen, in deze zone, uitsluitend mogelijk met perifere detailhandel.'


McDonalds kan bij de Raad van State in verweer tegen het besluit van de gemeente.