De Katwijkse onderwijsagenda geïllustreerd. | Illustratie: Gemeente Katwijk
De Katwijkse onderwijsagenda geïllustreerd. | Illustratie: Gemeente Katwijk Foto: Gemeente Katwijk

Onderwijsagenda tot en met 2024 vastgesteld

school n Het afgelopen jaar hebben scholen, ouders, verenigingen, organisaties en kinderen en jongeren in Katwijk nagedacht over het onderwijs in Katwijk. Met als resultaat een onderwijsagenda voor de jaren 2021 tot en met 2024. Een document om aan de slag te gaan en ambities waar te maken.


Wethouder Knape en wethouder van Starkenburg: ‘Als voormalig directeur van een basisschool zijn wij ontzettend trots op het onderwijs in Katwijk. De betrokkenheid en inzet van iedereen binnen het Katwijkse onderwijs is groot. Wij helpen graag mee om samen het onderwijs nog beter te maken.’

Alle kinderen en jongeren moeten later met plezier en naar vermogen kunnen deelnemen en bijdragen aan de maatschappij. Om dit te kunnen bereiken is, aansluitend op de Maatschappelijke Agenda van de gemeente Katwijk, een onderwijsagenda gemaakt. Zodra corona het toelaat, vindt een ondertekening plaats tussen alle betrokkenen om aan te geven dat zij deze onderwijsagenda gezamenlijk uit gaan voeren.


Met en voor elkaar

Om tot deze agenda te komen zijn uiteenlopende onderwijsvraagstukken besproken met enthousiaste betrokkenen. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat het onderwijs aansluit op de arbeidsmarkt? Hoe krijgen we gelijke onderwijskansen voor ieder kind? En kunnen we ook leren op andere manieren dan in de schoolbanken? De antwoorden op deze vragen komen aan de orde in het document.


Het doel van deze onderwijsagenda is passend en eigentijds onderwijs aan te bieden voor elk kind in Katwijk.

Wethouder Knape en van Starkenburg: ‘Kinderen en jongeren verdienen optimale kansen. Zij moeten kunnen ontwikkelen, ontdekken en leren. Op de bekende manieren, maar ook via nieuwe methoden. Juist door samen te werken, kunnen we het verschil maken. Met deze onderwijsagenda gaan we samen op weg om een veilige en gezonde leerweg voor onze kinderen en jongeren te creëren.'


De Colignyschool verder als nevenvestiging van Rutgersschool

fusie n De Colignyschool aan de Meerburgkade gaat na 1 augustus verder als nevenvestiging van de Rutgersschool aan de Jan Tooropstraat. Beiden scholen zijn gevestigd in wijk De Noord.

Het bestuur van Stichting Prohles, waartoe beide scholen behoren, borgt hiermee het voortbestaan van De Colignyschool nu deze onder de opheffingsnorm van de gemeente Katwijk (185 leerlingen) is geraakt.


De fusie, zoals het bestuur die voor ogen heeft, maakt het mogelijk dat beide scholen in de huidige vorm kunnen doorgaan, ook al worden ze samen formeel één school. De juridische operatie is iets dat zich vooral ‘achter de schermen’ afspeelt. De ouders van beide scholen zullen er waarschijnlijk weinig van merken, behalve dan dat zij komend voorjaar ook zelf hun mening kunnen geven over de voorgenomen fusie en het worden van nevenvestiging van de Colignyschool.


Het bestuur hecht eraan om in Katwijk in wijk De Noord goede onderwijsvoorzieningen te hebben: ‘Op deze wijze is het mogelijk om in de wijk twee mooie scholen in stand te houden, ieder met een eigen onderwijskundig en identiteitsprofiel, waardoor er voor de ouders iets te kiezen valt’, aldus schoolbestuurder Rindert Venema van Stichting Prohles.


De vorming van een nevenvestiging gaat via de tussenstap van een scholenfusie, staat het in de wet. Het hele proces zal volgens de planning voor de zomervakantie van dit jaar zijn afgerond.

Stichting Prohles laat zich daarbij ondersteunen door een procesbegeleider van Verus, de landelijke organisatie voor katholiek en christelijk onderwijs, waarbij Prohles is aangesloten.

De medezeggenschapsraden van beide scholen zijn nauw bij het proces betrokken. Zij behartigen de belangen van medewerkers en ouders. De raden hebben beiden instemmingsrecht. Zonder hen kan deze stap niet worden gezet

| Foto: RD