Het oude hoofdgebouw van het Zeehospitium blijft behouden en wordt gerestaureerd. | Foto: Archief/Adrie van Duijvenvoorde
Het oude hoofdgebouw van het Zeehospitium blijft behouden en wordt gerestaureerd. | Foto: Archief/Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Nieuwe toekomst hoofdgebouw Zeehos

behouden n Het stond op de nominatie om gesloopt te worden. Totdat de gemeente het tot monument benoemde. Dat betekende de redding voor het hoofdgebouw van het Rotterdamsch Zeehospitium aan de Drieplassenweg.

Het statige herstellingsoord van weleer gaat een nieuwe toekomst tegemoet; als twee woonhuizen, waarvoor het in oude glorie wordt hersteld. De gemeente heeft ingestemd met het verbouwingsplan van het Noordwijkse architectenbureau Van Egmond ‘met behoud van het monumentale waardevolle karakter’. Ook de gemeentelijke Erfgoedcommissie is akkoord met het verbouwingsplan.

‘Alleen de kuis verrotte delen worden gesloopt', licht architect Diederik van Egmond het verbouwingsplan toe. Dat geldt ook voor latere aanbouwen die in opdracht van het voormalige Zeehospitium zijn aangebracht. Oorspronkelijke gevels worden herbouwd met oorspronkelijke materialen. ‘Het gebouw wordt terug gebracht naar de staat zoals het er rond 1950 stond.' De monumentale trap, inclusief bijbehorende wanden en afwerkingen, en glas-in-loodramen worden gerestaureerd en behouden', staat in de bouwvergunning.

Met de verbouwing gaat het gebouw, volgens Van Egmond, ook voldoen aan de meest recente duurzaamheidseisen. De architect gaat er van uit dat er dit jaar nog voor de bouwvak met de verbouwing wordt begonnen.