Afbeelding
Foto:

Honderdduizend euro voor groene ideeën huurders Dunavie

n ‘Het draait niet alleen om de woning’

groen n Dunavie werkt al jaren aan het verduurzamen van hun woningen. Met het programma Dunergie voorzien ze duizenden woningen van zonnepanelen, gevel-, dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Dat zijn zogenaamde energetische maatregelen. Deze hebben betrekking op de woningen zelf. Maar de corporatie gaat graag verder dan dat. Met ‘De Groene Ton’, waarmee huurders zelf hun ideeën tot uitvoering kunnen brengen, zijn ze vrij uniek in Nederland.


Gepassioneerd vertelt Remko Adema, portefeuilleadviseur van Dunavie over ‘De Groene Ton’. ‘We zijn geneigd bij duurzaamheid vooral te denken aan energiebesparingen, elektrisch rijden, isoleren enzovoorts. Maar het gaat verder dan dat. Het is alles wat het klimaat helpt zijn balans terug te vinden. Daar bewuster mee bezig zijn. Dat stopt niet bij de woning, maar gaat daar juist verder. Betrokkenheid en gedragsverandering, daarmee kunnen we samen de volgende stap zetten. Die stap wordt vaak overslagen. Nu geven wij huurders zélf de mogelijkheid met ideeën te komen, in plaats van dat de corporatie die voor haar huurders bedenkt’.

Een bedrag van €100.000,- stelt Dunavie beschikbaar om huurders zélf het verschil te laten maken. De campagne ‘De Groene Ton’ verwijst daarmee naar zowel het bedrag als het doel: vergroenen in de breedste zin. In de campagne doen onder andere boswachter Joël Haasnoot van Staatsbosbeheer én inwoner van Katwijk een oproep aan de huurders. Ook wethouder Rien Nagtegaal (o.a. leefomgeving en groenbeheer) doet een video-oproep.

Adema vervolgt: ‘Er gebeurt veel op dit gebied in het land. Je bent dan ook snel geneigd als organisatie zelf met ideeën te komen en deze uit te gaan voeren. Maar logischer is het te vragen aan de huurder wat zij graag zien veranderen als ze de voordeur uit lopen. Wij vragen nu huurders om te kijken naar hun directe woonomgeving. Hoe kun je de biodiversiteit een duwtje in de groene richting geven? Of hoe stimuleer je een betere waterberging, hoe trek je vogels en bijen naar je tuin? Bijvoorbeeld door in een gezamenlijke binnentuin de tegels te verwijderen en te vervangen voor bloeiende bloemen en planten’. We zijn heel benieuwd. Creatieve nieuwe ideeën zijn welkom, net als elders al succesvol toegepaste ideeën.


Prestatieafspraken

Als bedrijf met hoge maatschappelijke ambitie werkt Dunavie nauw samen met externe relaties. Met de gemeente Katwijk en de SHD (stichting huurders belangen Duin- en Bollenstreek) bijvoorbeeld hebben ze prestatieafspraken gemaakt. Bestuurder Roland

Marx legt uit hoe Duurzaam Dunavie, met ‘De Groene Ton’ daarop aansluit: ‘In deze afspraken hebben we vastgelegd dat we met elkaar zorgen dat huurders actief worden betrokken in de duurzame ontwikkeling die we maken. Dunergie en het programma ‘de groene keuze van’ zijn daar onderdeel van, waarbij huurders zelf de keuze hebben om zonnepanelen te laten plaatsen. De groene ton haakt hierop aan en brengt het een stapje verder, huurders krijgen invloed op de eigen leefomgeving, mits direct betrokken bij de eigen huurwoningen. Elk idee binnen onze spelregels en het budget kan worden uitgevoerd, waarbij we kijken naar het bedrag versus resultaat en impact. We zoeken eerder 1.000 ideeën van €100,- dan twee van €50.000,-. We willen elke huurder een kans geven om hiervan te profiteren. Daarmee vallen we op in Nederland’.

In het kader van samenwerken heeft de Gemeente Katwijk een flink aantal energiebespaarboxen beschikbaar gesteld, waarmee huurders direct kosten kunnen besparen.

Zo werken ze volgens de prestatieafspraken echt samen aan een groener Katwijk. Elke inzending van de ‘De Groene Ton’, ontvangt zo’n box, zolang de voorraad strekt.


Huurders kunnen tussen 1 februari en 28 februari hun ideeën insturen. Door simpelweg 4 vragen te beantwoorden op het inzendingsformulier is het snel en makkelijk gemaakt om ideeën in te sturen.


Het formulier en meer informatie is te vinden op

dunavie.nl/duurzaam


Toch een invoegstrook                        voor bushalte Marktplein

zeeweg n Nee heb je en Ja kun je krijgen. Dat blijkt maar weer! Eind september vroeg CDA-raadslid Irene van der Plas aan de gemeente waarom de nieuwe bushalte Marktplein aan de Zeeweg niet voorzien was van een invoegstrook.


Het antwoord was dat de R-net bussen op de rijbaan halteren als er niet teveel stagnatie ontstaat voor het autoverkeer. Daarbij werd gelijk ook aangekondigd dat de bus aan de overzijde van de Zeeweg (ter hoogte van Duinoord nabij de oversteekplaats bij het marktterrein) ook op de rijweg zou gaan halteren.


Betere doorstroming

Goed te zien dat de gemeente op basis van de vragen van het CDA op dit laatste punt is teruggekomen. Bij de halte aan de Zeeweg richting gemeentehuis komt nu toch een mooie ruime invoegstrook. Prima, wat het CDA betreft. Op deze manier voorkom je stilstaand verkeer en filevorming wat natuurlijk ook niet goed is voor de luchtkwaliteit. Het CDA wil dat met de komst van R-net de doorstroming van het verkeer wordt verbeterd.

Afbeelding