Een van de vijvers in het Heerenschoolbos. | Foto: pr
Een van de vijvers in het Heerenschoolbos. | Foto: pr Foto: pr

Samenwerking Marente en Vrienden van het Rijn Park

wilbert n Zorgorganisatie Marente en stichting Vrienden van het Rijn Park hebben eerder deze maand samenwerkingsafspraken ondertekend voor activiteiten in het Heerenschoolbos achter zorgcentrum De Wilbert in Katwijk aan den Rijn.

Marente is eigenaar van het Heerenschoolbos dat achter De Wilbert. Het park wordt veel bezocht door haar bewoners en inwoners van Katwijk en Rijnsburg en is voor iedereen vrij toegankelijk. Zowel Marente als de Vrienden van het Rijn Park wil zich inzetten voor een goed onderhouden park. Om hier goede afspraken over te maken hebben de beide organisaties een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Namens de Raad van Bestuur van Marente tekende Anne Leemhuis de overeenkomst en namens Rijn Park Katwijk de bestuursleden Koos Nijgh en José Klaver.


Gemeentelijk monument

Stichting Vrienden van het Rijn Park wil Marente helpen om het park aantrekkelijk te houden als groen en recreatief gebied, ook vanwege de interessante geschiedenis en de historische waarde ervan. Het park, gelegen tussen de bebouwing van De Wilbert en het Additioneel Kanaal, is namelijk een gemeentelijk monument.

Informatieborden

De vrijwilligers van Rijn Park Katwijk willen zich inzetten om het park vitaal te houden en de historische elementen te beschermen. Voor 2021 staan al verschillende activiteiten op het programma, zoals het inventariseren van de bomen, restaureren van beelden en plaatsen van informatieborden.

De overeenkomst is het resultaat van goed overleg.

Voorafgaand aan de ondertekening waren verschillende gesprekken met vertegenwoordigers van Rijn Park Katwijk en directie van De Wilbert.


Meer ruimte en betere                                testfaciliteiten in Unmanned Valley

UMV n Unmanned Valley, de locatie voor onbemande technologie op het voormalige vliegkamp Valkenburg, zit in de versnelling. Daarom hebben UMV en het Rijksvastgoedbedrijf gestart met de tweede fase van de ontwikkeling van dat gebied.


Startups, scale-ups en andere partijen die actief zijn op het gebied van onbemande technologie, autonome systemen en sensoren hebben behoefte aan huisvesting op maat en goede testfaciliteiten. Unmanned Valley – het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen– en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zijn daarom versneld gestart met de tweede fase van de ontwikkeling van ‘Gebouw 356’.


Ook wordt een ‘makerspace’ gerealiseerd en worden de mogelijkheden om indoor te testen uitgebreid. De investeringen dragen bij aan de verdere vorming van een volwaardig ecosysteem voor drones en andere sensor-based innovaties in Nederland.


‘De ontwikkeling van een sterk ecosysteem staat centraal, zodat bedrijven succesvoller kunnen innoveren en daardoor meer impact kunnen maken, ook internationaal’, vertelt programmamanager Theo de Vries van UMV.


‘We hebben afgelopen jaar grote stappen gezet; onder andere op het gebied van huisvesting en faciliteiten. Dit heeft zich vertaald in de groei van de community die zich op UMV gevestigd heeft en de aantallen testoperaties. Het is belangrijk om de vaart erin te houden en alle cruciale elementen zo optimaal mogelijk te krijgen.’


Sleutel tot succes

Samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheid is de sleutel tot succes volgens De Vries.


‘Ik ben blij met de stappen die wij zetten met het RVB, Do IoT Fieldlab, Leidse instrumentenmakers School, Hogeschool Leiden en Hogeschool Inholland. Door eerder dan oorspronkelijk gepland te starten met de verdere ontwikkeling, vergroten we de aantrekkelijkheid van UMV, stimuleren we de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs- en kennisinstellingen, en bouwen we verder aan een belangrijk economisch cluster.’


Directeur-bestuurder Godelieve Bun van de Leidse instrumentenmakers School voegt hier aan toe: ‘Als partner bieden we de bedrijven toegang tot specialistische fijnmechanische maakfaciliteiten. Onze studenten en docenten staan al ruim 130 jaar klaar om samen met klanten de nieuwste technische oplossingen te ontwikkelen.’


Versnelde ontwikkeling

Afgelopen zomer heeft het RVB in een eerste fase 3.000 m2 van de voormalige vliegtuigwerkplaats ‘Gebouw 356’ duurzaam gerenoveerd en getransformeerd naar een inspirerende werkomgeving.


De eerste bedrijven, allemaal actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren, zijn inmiddels naar UMV verhuisd.

Vanwege de grote interesse is het RVB versneld gestart met de tweede ontwikkelingsfase. In deze fase wordt 1.700 m2 aan ruimte gerealiseerd voor een mix van startups, scale-ups, volwassen bedrijven en kennisinstellingen – waaronder bijvoorbeeld MBO College Airport, die zijn drone-activiteiten naar UMV verhuist. Naar verwachting verhuist de nieuwe lichting huurders vanaf het tweede kwartaal naar de nieuwe units.


‘Makerspace’

Ook wordt in samenwerking met de Leidse instrumentenmakers School (LiS) een zogenoemde ‘makerspace’ gerealiseerd, een gezamenlijke werkruimte met in eerste instantie een basisinrichting voor het onderhoud en uitvoeren van kleine modificaties aan drones en andere sensorgerelateerde innovaties.


Voor complexere projecten krijgen de bedrijven toegang tot het hoogwaardige machinepark en onderzoeksapparatuur - en de daarbij behorende kennis, kunde en ervaring - van de LiS, het IoT Forensic Lab van Hogeschool Leiden en het composietenlaboratorium van Hogeschool Inholland.


UMV is een initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk, en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Zuid-Holland, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).


Op termijn moet UMV uitgroeien tot een broedplaats voor hightech bedrijvigheid.