Leren en oriënteren met ook relevante opdrachten uit het bedrijfsleven. | Foto: PR
Leren en oriënteren met ook relevante opdrachten uit het bedrijfsleven. | Foto: PR Foto:

Vakcollege wordt pilotschool voor nieuwe beroepsgerichte leerweg

praktijkgericht n Zeventig procent van de leerlingen uit de theoretische leerweg vervolgen hun opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs. Gelukkig maar, want veel belangrijke activiteiten in ons land verrichten mensen met een concreet beroep, zoals in de verpleging, bij de politie, de bouw, of het onderwijs. Om het onderwijs beter af te stemmen op de kansen en mogelijkheden van jongeren in het MBO, met tevens een mogelijkheid om door te kunnen stromen naar de Havo, start er in september een landelijke pilot met een praktijkgericht programma op het Vakcollege Rijnmond.


Het initiatief van het Vakcollege Rijnmond om de Nieuwe Leerweg – gemakshalve de voortzetting van een praktische mavo – in te richten waar, naast de vakken voor algemene vorming, tenminste vijf lesuren in de week beroepsgericht aangeboden wordt, is door het ministerie van OC&W gehonoreerd. Daarmee behoort het Vakcollege landelijk tot de twee pilotscholen die hiertoe de ruimte krijgen. Een belangrijke ontwikkeling, omdat het meer beroepsgericht onderwijs in de theoretische leerwegen binnen vijf jaar landelijk ingevoerd moet zijn. Het door de directie van het Vakcollege ingediende onderwijsprogramma voor deze richting oogstte bij de projectgroep van het ministerie veel waardering, waardoor de onderwijsinstelling samen met een school in het midden van het land met ingang van het nieuwe schooljaar mag starten en daarmee de vraagbaak voor de andere scholen in Nederland wordt.


“Een belangrijke reden waardoor onze aanvraag gehonoreerd is, heeft te maken met de goede samenwerking in deze regio met het bedrijfsleven. Een voorwaarde om het nieuwe programma te mogen beginnen,” benadrukt directeur Erik Hazenoot. “Daarbij komt dat ondernemers betrokken zijn bij de invulling van het onderwijsprogramma door samen met de docenten reële en relevante praktijkopdrachten te maken. Leerlingen leren dan met betekenisvolle opdrachten in en vanuit het bedrijfsleven. Ervaart een leerling tenslotte dat hij liever aan het eind van deze leerweg doorgaat op de Havo, kan dat. Landelijk blijkt dat het meestal wel om een klein aantal leerlingen gaat – minder dan 15% - maar het kan.”


Hard nodig

“Met dit praktijkgerichte programma voor de theoretische of gemengde leerweg creëren we een belangrijk onderwijsaanbod voor onze regio. Een gebied met veel grote ondernemingen en een nog groter aantal vak-gerelateerde specialisten. Dat maakt de opleiding relevant, want leerlingen oriënteren zich ruim twee jaar op de mogelijkheden en inhoud van het bedrijfsleven, voordat ze een richting kiezen op het MBO en daarmee een grote doorstroommogelijkheid krijgen naar het HBO.”

Directeur Hazenoot meldt dat deze pilot met het praktijkgerichte programma met de richtingen bouwen, wonen en interieur in september start. “We werken eraan dat we het jaar erop de pilot uitbreiden met de andere beroepsrichtingen. We hebben daarbij een voorsprong en iets unieks in de regio als pilotschool en functioneren als landelijk voorbeeld.”


Letterdiploma’s thuisbezorgd                        bij leerlingen van De Windvang

Diploma n De leerlingen van groep 2/3 van SBO De Windvang zijn onlangs op een bezoekje van leerkrachten Nicole en Mariëlle getrakteerd. Aanleiding was het behalen van het zogeheten letterdiploma.

Het merendeel van de leerlingen van SBO De Windvang volgt dezer dagen afstandsonderwijs, als gevolg van de sluiting van de scholen door covid-19. Onder het motto: ‘als de kinderen niet naar school mogen komen, komt de juf naar de kinderen toe’, gingen de twee docenten zodoende de leerlingen af om de diploma’s uit te reiken.


Aan huis werd, uiteraard op gepaste afstand, stil gestaan bij dit heugelijke feit. Met het letterdiploma laten leerlingen zien welke letters zij al hebben leren kennen. Uiteraard kon er op deze manier ook een moment met de kinderen en hun ouders worden bijgepraat, om te kijken hoe het thuisonderwijs ze vergaat.

De actie werd zeer gewaardeerd door zowel de ouders als de leerlingen.

Afbeelding