Maagzuur tijdens kerst

De feestdagen betekent voor veel mensen gezellig samen zijn en lekker eten.


Maar let er wel op dat u de feestdagen niet laat verpesten door brandend maagzuur. 

Door te snel en te veel eten, alcohol en vet eten kunt u een vol gevoel, misselijkheid en soms brandend maagzuur krijgen. 


Wat is maagzuur eigenlijk? Maagzuur is eigenlijk altijd aanwezig in de maag. Het helpt ons met het verteren van voedsel. Als het maagzuur ook in de slokdarm terecht komt, spreken wij van brandend maagzuur. 

Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overgewicht, bij plotseling bukken of gaan liggen en bij een zware maaltijd. 

Voedsel komt als eerste in de slokdarm. Tussen de slokdarm en de maag zit de kringspier. De kringspier zorgt ervoor dat de maaginhoud niet in de slokdarm terecht kan komen. Soms werkt deze sluitspier niet goed. Dan komt de zure maaginhoud in de slokdarm terecht en dat veroorzaakt misselijkheid en een brandend gevoel. 


Indien u last heeft van brandend maagzuur dan kunt u het volgende zelf doen: 


* Draag geen knellende kleding. 


* Probeer overgewicht te vermijden. 


* Eet minder vet. 


* Vermijd te veel alcohol en scherp gekruid eten. 


* Stop met roken.



Heeft u vooral ’s nachts last van de klachten, dan helpt het soms om het hoofdeinde wat te verhogen met klossen onder de poten van het bed of met een kussen onder het matras.

Sommige geneesmiddelen veroorzaken ook misselijkheid. U bent natuurlijk van harte welkom voor een goed advies. Wij wensen u heerlijke feestdagen en zien u graag bij Apotheek Rijnsburg in gezondheidscentrum Floris V, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.