Afbeelding
Foto: pr

Kerstoverdenking

Alles is anders geworden

Liefde n ‘We hebben geen zin om Kerst weer zonder onze vrienden te vieren’- zo hoorde ik zeggen en ik begrijp dat! Een trouwe vriendengroep die zuinig is op elkaar door eerst een zelftest te doen, maar die echt iets hebben samen, die om elkaar geven, die dus de schoonheid van Kerst samen willen beleven in een warm menselijk samenzijn.

Door ds. Piet Rozeboom

Want wij mensen hebben armen gekregen die juist lang genoeg zijn om elkaar te omarmen. Een collega verzuchtte in een gebed: ‘Vader in de hemel, wij moeten doen, wat wij van U niet mogen doen, namelijk afstand houden’. Wij bewonen huizen, die als het goed is het Licht van binnen naar buiten stralen, omdat we immers geroepen zijn ons geloven handen en voeten te geven in heel concrete daadwerkelijke naastenliefde. Maar er zijn protocollen om elkaar en onszelf in bescherming te nemen. We leven in een wereldwijde crisis. Dat is echter niet voor het eerst.


terug in de tijd

Twintig eeuwen terug: er was een tweedeling in Israël van meebuigende mensen die het voor het zeggen hadden en daartegenover anderen die de rug rechtten. ‘Sadduceeën’ (de elite van theologen) wilden namelijk best samenwerken met de Romeinen, maar Farizeeërs (een protestbeweging) verzetten zich fel. Er was een ongekend sterke overheersing door heel de wereld heen en de grote baas daarvan, de keizer te Rome, eiste onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. ‘Alle inwoners van het rijk moesten zich laten inschrijven’, niemand uitgezonderd. Zelfs als je in een vergevorderd stadium van de zwangerschap was, moest je er gehoor aan geven. Een ‘QR-code’ van hoge nood gaf zelfs geen toegang tot een fatsoenlijke plaats binnen de plaatselijke horeca voor een overnachtingsplaats van het pasgeboren kind. Dan maar in een voerbak: hoezo hygiëne? En kraambezoek van ongewassen mannen die het werk deden wat een ander niet doen wilde. Het hardvochtig bewind kon nog erger worden kennelijk, want met de dood op de hielen moest het jonge gezin vluchten voor de moordplannen van de plaatselijke dictator. En hoe wordt dit totaalpakket genoemd? Goed nieuws, oftewel evangelie: blijde boodschap. God komt Zelf. Wow, oftewel HALLELUJA – ‘vrede op aarde voor de mensen die Hij liefheeft’.


vieren

Op aangrijpende plaatsen is dit evangelie gevierd: in loopgraven, op de intensive care, in eenzaamheid, in de vervolging, in de gevangenis. Dat kan, waar je om te beginnen in je hart het pasgeboren kind uitnodigt jouw Kerst te doen slagen. Er is geen uitdaging te groot om er niet voor te bidden. 

Er is geen protocol zo fors om daarin niet de liefde Gods te leggen en in creativiteit te zoeken naar hoe je wel kunt vieren. Somberen en zuchten geeft in de regel niet echt een bouwsteen voor een goed leven. Jezus is geboren in vele onmogelijkheden maar het Licht scheen in de nacht. Jezus heeft op tal van plaatsen bij het einde van het menselijk kunnen een nieuwe deur geopend. Zijn naam is Heiland en dat maakt Hij nog altijd waar: Hij wil heel maken en zo zoekt Hij steeds opnieuw naar plaatsen waar dit evangelie kan binnenkomen.


vertrouwen

Gezocht dus: een open hart en de wil om binnen bestaande en onmogelijk geachte kaders iets nieuws te doen. Gods Heilige Geest is specialist in nieuwe ongedachte kansen. Kennelijk is de tijd rijp voor een nieuwe doordenking van het leven van het goede nieuws van Jezus Christus, Licht der wereld. Het Corona virus laat zich vooralsnog niet indammen. Het serum van Gods liefde evenmin. Dat geeft uitdaging en nieuwe kansen. De afdeling van onmogelijkheden kunnen we beter sluiten om met des te meer charisma te bouwen aan de liefde van God in deze wereld. Vertrouwen wij op de sterke kracht van Gods Geest en slaan we de hand aan de ploeg op nieuwe akkers.


Ik wens iedereen een kansrijk Kerstfeest!


Beste Zangers van Rijnsburg

Première n Er zijn niet alleen onmogelijkheden, er zijn ook nieuwe kansen! Doordat er opnieuw geen Flora Kerstnachtdienst kan zijn, is een groepje mensen aan het puzzelen gegaan.

Daaruit is dit geboren: in de studio’s van Aalsmeer is een opname gemaakt van een Kerstspecial: ‘Beste Zangers van Rijnsburg’. Op 24 december om 20.00 uur gaat deze op YouTube in première. Googelde naam en anders scan je de QR-code. Geniet ervan en bouw aan een Kerstfeest van licht en vrede.




De redactie van De Rijnsburger wenst u fijne feestdagen en een mooi 2022