Afbeelding
Foto: pr

Dry January, doet u mee?

Zorggroep n Katwijk. Drinkt u regelmatig alcohol? Dan is het goed om u af te vragen waarom u dat doet. Zo ontdekt u of alcohol misschien een probleem voor u is of kan worden.

Veel mensen drinken alcohol voor de gezelligheid of om iets te vieren: op feestjes, op de sportclub, met collega’s na het werk, wanneer ze uitgaan of met familie. Dit alcoholgebruik is vaak geen probleem, als u niet meer dan één glas per dag drinkt en niet iedere dag drinkt.


hulpmiddel

Mensen gebruiken alcohol ook als hulpmiddel om te ontspannen en even nergens aan te hoeven denken, of om in slaap te vallen. U drinkt bijvoorbeeld wanneer u moe bent, zorgen heeft of ergens tegenop ziet; wanneer u zich onzeker, somber of eenzaam voelt of wanneer u last heeft van angst, pijn of verdriet. Als u om deze redenen regelmatig alcohol drinkt, kan dat een probleem zijn.

Het kan een gewoonte worden om op vaste momenten alcohol te drinken. Bijvoorbeeld na uw werk, bij het koken of eten, bij de televisie of de krant, of voor het slapengaan. U raakt eraan gehecht en wilt of kunt eigenlijk niet meer zonder. Op deze manier drinkt u ongemerkt al gauw te veel.

Wanneer u regelmatig alcohol drinkt, went uw lichaam daar aan. Als u dan enkele dagen niet meer drinkt, gaat uw lichaam ‘protesteren’: u wordt humeurig, u voelt zich vervelend, onrustig of prikkelbaar. U krijgt last van hoofdpijn, slapeloosheid, angst, zweten, trillen of hartkloppingen. U heeft dan steeds (meer) alcohol nodig om u goed te voelen. U heeft dan duidelijk een probleem met alcohol.


gewoonte doorbreken

Wilt u zien wat er gebeurt als u dat gewoontegedrag doorbreekt? Dan is IkPas iets voor u!

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% beter en verliest 32% gewicht. U kunt zich nu al aanmelden voor Dry January via ikpas.nl.

Drinkt u te veel en wilt u graag minderen met alcohol, maar ziet u op tegen deelname aan Dry January? Maak dan een afspraak met uw huisarts. De huisarts of de praktijkondersteuner kan u hierbij ondersteunen.


Uitslag Kerstloterij Flora Band

Zaterdagmiddag n 18 december 2021 heeft de trekking van de kerstloterij van de Flora Band plaatsgevonden. 

Deze trekking werd gedaan op verenigingsgebouw ‘de Kazerne’ onder de deskundige leiding van notaris W. van den Eijkel. Bent u in de prijzen gevallen? Uw prijs is af te halen bij tuincentrum De Mooij aan de Noordwijkerweg in Rijnsburg. Kijk op uw lot voor alle informatie voor het afhalen van de prijzen.

Hoofdprijs reischeque van €750,- : lotnummer 2612.
Waardebon t.w.v. €50,-: lotnummers: 3124, 6151, 5044, 1183, 2448, 2624, 6207, 1043, 5721, 3982. Waardebon t.w.v. €25,- : lotnummers: 5962, 5034, 2952, 1685, 5012, 3887, 3064, 2053, 0592, 3091, 6143, 0379.

Druk- en zetfouten voorbehouden.