Rose en Juliëtte hebben afscheid van de basisschool genomen. | Foto: pr.
Rose en Juliëtte hebben afscheid van de basisschool genomen. | Foto: pr. Foto: pr

Pak kansen voor een Knarrenhof

Ingezonden n CDA Katwijk. In het kader van het woningbeleid voor volgend jaar heeft het CDA nogmaals tijdelijke woningen voor jongeren/starters en de vestiging van een Knarrenhof voor senioren ter sprake gebracht. 

De voormalige Julianaschool aan de Korte Vaart in Rijnsburg leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor seniorenhuisvesting. Collectieve en andere woonvormen passen bij de behoeften van deze tijd. 


Mooie initiatieven

Raadslid Irene van der Plas: “Er is veel belangstelling in Katwijk, zoals de initiatiefgroep Katwijkse Knarren, voor een Knarrenhof. Een woonvorm voor senioren die zelfstandig willen blijven. Veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen, vooral bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, zonder verplichting. Het zou prachtig zijn als we dit in Katwijk van de grond kunnen krijgen in samenwerking met bijvoorbeeld Dunavie.” 

Woordvoerder wonen Barend Tensen: “Innovatieve en collectieve woonvormen kunnen wat lucht geven aan een woningmarkt die op slot zit en doorstroming, als er een Knarrenhof komt, bevorderen. Bovendien trekt het Rijk hier regelmatig flinke bedragen voor uit. Dit kan ook jongeren en starters een steuntje in de rug geven die in een gemeenschap willen wonen, bijvoorbeeld tiny houses of flexwonen. Ook daar is steeds meer interesse voor. Het wordt tijd daar op in te spelen.”


Tussen wal en schip

Hopefloats n Voor het gezin Van der Spijk breken er spannende tijden aan. Na een lange voorbereiding lijkt het erop dat ze binnenkort aan boord stappen van het nieuwe schip Global Mercy. 

Hoog tijd voor een update over het leven ‘tussen wal en schip’ van de Van der Spijk Family. 

Moeder Marianne van der Spijk laat het volgende weten:

‘Na de ontzettend mooie en vormende tijd in Texas wonen we niet meer echt hier in Rijnsburg. Maar ook nog niet echt aan boord. We leven de laatste maanden van het jaar echt tussen wal en schip. De laatste zondag van oktober hebben ook de kinderen een kijkje mogen nemen op de Global Mercy. Het schip ligt in een van de havens in Antwerpen. Rose, Juliëtte en Krijn-Christian waren de eerste kinderen die het schip bezochten. Het schip is zoveel groter dan de Africa Mercy. Justin, die doordeweeks al aan boord woont en werkt gaf een tour over het hele schip. Bijzonder om te zien waar we de komende twee jaar zullen verblijven. De familycabin zag er erg goed uit. Met een woonkamer, keukenblokje, een ‘kingsize’ slaapkamer, twee slaapkamertjes met stapelbedden en een mini badkamertje. Een soort Tiny house. Vier dagen in de week is Justin werkzaam op het schip en woont al in onze cabin op deck 9. Als Food Service Manager stuurt hij de vrijwilligers aan in de diningroom, de galley en bakery. Zo heeft hij meegelopen in de diningroom om een idee te krijgen waar tegenaan gelopen wordt op de werkvloer. En daar dan met elkaar eventueel oplossingen voor te zoeken. Ook is hij verantwoordelijk voor een gevuld rooster. Met de medewerkers die nu al aan boord zijn start de werkdag met zingen en bidden. 


Door de weeks gaan Rose en Juliëtte naar school. Ik ben vooral bezig geweest met de voorbereidingen die op ons afkomen om als gezin twee jaar op de Global Mercy te dienen. Zoals ons huis leeghalen….Ook krijgen we verzoeken, van o.a. scholen om een presentatie te geven over ons ons werk op de Global Mercy. Samen met Rose hebben ik dit op de Farèlschool in Katwijk mogen doen. Super leuk dat scholen zelf initieren om voor ons te sparen en ons uitnodigen om iets te vertellen. Natuurlijk hebben we ook op de eigen school van de meiden, de Oranje Nassauschool, in alle 8 de groepen mogen vertellen over Mercy Ships en onze bijzondere reis. Dankbaar zijn we dat de kerstcollecte van de ONS voor ons project is bestemd.


Afscheid

Inmiddels hebben de meiden afgelopen week afscheid van hun klas genomen. Dat was best een beetje spannend en definitief. Maar het was ook feest en heel gezellig met elkaar.


Ondanks de drukke periode waar we nu in verkeren zijn we vooral dankbaar voor al die mensen die met ons meeleven. Mensen die voor ons bidden, maar ons ook financieel ondersteunen zodat wij dit werk mogen en kunnen gaan doen. Ook volgend jaar houden wij u op de hoogte van onze reis naar Senegal en de werkzaamheden en ervaringen op de Global Mercy'.


Via social media kunt u hen volgen. Of kijk op de eigen website:
www.familievanderspijk.com/doneer.