21 Nederlandse corso's, waaronder Flower Parade Rijnsburg staan op UNESCO Erfgoedlijst. | Foto: CvdS.
21 Nederlandse corso's, waaronder Flower Parade Rijnsburg staan op UNESCO Erfgoedlijst. | Foto: CvdS. Foto: Carin van der Spijk

Flower Parade Rijnsburg

n In rijtje Internationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed

De n corso’s in ons land staan nu ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dit maakte het Comité behorende bij het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed vorige week bekend in Parijs.

Als Flower Parade Rijnsburg zijn wij enorm trots op dit behaalde resultaat. Dit is mede dankzij de grote aantallen vrijwilligers die het corso een warm hart toedragen en jaarlijks een grote bijdrage leveren.


Al sinds de oprichting in 1946 zijn het bloemencorso Rijnsburg en de veiling in Rijnsburg nauw aan elkaar verbonden. 


De locatie Rijnsburg is niet alleen gastheer voor de opbouw en de opening, maar Royal FloraHolland brengt ook eigen praalwagen op de weg. Met 11 andere praalwagens, muziekwagens, tientallen met bloemen versierde personenauto´s, muziekkorpsen en meer dan 100 figuranten wordt het publiek een bloemrijk theater voorgeschoteld. 

Jaarlijks trekt dit bijzondere bloemencorso meer dan 250.000 bezoekers en wordt uitgezonden op de nationale TV (omroep MAX). In het weekend van 13 en 14 augustus 2022 zal het 75e jubileum worden gevierd met het thema “FEEST”. 



Wat is het nut van deze vermelding?

De vermelding op de Internationale Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst helpt corso’s aan een grotere zichtbaarheid bij een nationaal en internationaal publiek. Het helpt de corso’s ook aan meer status en waardering. Voor de betrokken partijen die de corso’s organiseren, betekent dit meer gemak in het onderhouden van contacten met de media en bij het vinden van sponsoren. Met de vermelding wil UNESCO ook de samenwerking tussen de corso’s stimuleren, zowel nationaal als internationaal. 

Beschermen van erfgoed

Erfgoed vervult een verbindende rol in de samenleving. Materieel erfgoed zoals gebouwen kun je beschermen door deze goed te onderhouden. Immaterieel erfgoed, zoals de traditie van de corso’s en inzet van de vele vrijwilligers is levend erfgoed.

Levend erfgoed kun je alleen behouden door er steeds opnieuw jongere generaties aan je te binden. En daarvoor is het belangrijk dat de corso’s zorgvuldig met de tradities omgaan én blijven vernieuwen. Op die manier voelen ook de jongere generaties zich aangetrokken en kunnen komende generaties blijven genieten van alle corso’s.

 

We zijn trots op dit behaalde resultaat’

Inmiddels staan 21 van de ongeveer dertig Nederlandse corso’s op een van de landelijke Immaterieel Erfgoed-lijsten.



Politicus van het Jaar

n Met een nieuwjaarsreceptie weer live op RTVKatwijk

verkiezing n Opnieuw zal het programma van de Nieuwjaarsbijeenkomst welke normaal gesproken in het gemeentehuis van Katwijk plaatsvindt in een live televisieprogramma worden verpakt. Dinsdag 4 januari 2022 vindt vanaf 19.30 uur de live uitzending plaats via RTV Katwijk en Alles over Katwijk.

In dit programma de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Visser, nieuwjaarswensen van het college, de raadsleden, maar ook weer de uitreiking van de Meerburgprijzen met de bijbehorende filmpjes. 


Politicus

Welk raadslid viel in 2021 het meest op en onderscheidde zich het meest of weet zijn of haar standpunt het best voor het voetlicht te brengen? Ook dat wordt op 4 januari tijdens de uitzending bekend gemaakt.

De Katwijksche Post, De Rijnsburger en Allesoverkatwijk.nl organiseren ook dit jaar weer de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’. Uiteraard is het moeilijk om in dit coronajaar een keuze te maken, maar juist daardoor is het interessant deze uitdaging aan te gaan. Ook voor de politici is het een pittig jaar geweest. Daarom blijft ook dit jaar de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’ in ere.


Ook deze uitverkiezing is onderdeel van het totaalprogramma.
Het hele programma wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Er is een publieksprijs en een juryprijs. Alle inwoners van Katwijk kunnen stemmen voor de publieksprijs via de FB-pagina of www.allesoverkatwijk.nl. Journalisten en correspondenten van verschillende media vormen de vakjury. In de eerste ronde kon op alle raadsleden en wethouders worden gestemd.


Tweede stemronde

De tien hoogst genoteerde politici zijn inmiddels doorgedrongen naar de tweede stemronde. Dit zijn: Jaap Haasnoot (KiesKatwijk), Jonathan de Mooij (CDA), Bastiaan Zuyderduyn (VVD), Sonny Spek (DURF), Matthijs van Tuijl (PvdA), Wethouder Gerard Mostert (ChristenUnie), Gijsbert Schrijvers (Hart voor Katwijk), Nelly Smits (Fractie Smits), Ralf Boland (D66), Barend Tensen (CDA)
Uit deze tien kan men tot maandag 20 december stemmen via eerdergenoemde mogelijkheden.


De uitslag wordt eveneens bekend gemaakt op dinsdag 4 januari 2022 tijdens de live Nieuwjaarsuitzending van RTV Katwijk en Alles over Katwijk.