Mooi weer tijdens de Koningsspelen 2021. | Foto: pr.
Mooi weer tijdens de Koningsspelen 2021. | Foto: pr. Foto: pr

CBS De Burcht over bijzonder 2021

n ‘We hebben er een mooi jaar van gemaakt’

Hoewel n het schooljaar pas halverwege is, kijkt Robbert van Rietschoten zo vlak voor de kerst toch even terug op 2021. Er is genoeg gebeurd op CBS De Burcht wat anders was dan andere jaren. ‘Wat boven komt drijven, zijn toch vooral de leuke dingen. We maken er altijd het beste van’, zo laat de directeur ook namens zijn collega’s weten.

‘Het nieuwe jaar begonnen we met zijn allen, maar natuurlijk in Teams. Gewoon les, in de klas, ’s ochtends en ‘s middags een paar uurtjes zodat je toch al je klasgenootjes ziet. Dus naast de filmpjes en vlogs, vooral veel live contact. Ook de voorleesdagen gingen gewoon door. Dit jaar met het prentenboek: ‘Coco kan het!’. Een verhaal met als onderwerp: Geef niet te snel op, je kunt het! Hoe toepasselijk in tijden van thuisonderwijs. En wat een prachtig moment dat toen in februari de school weer open kon, het tegelijkertijd echt winter werd. Schaatsen op de Oude Rijn, sneeuwballengevechten, sleeën in de Dorpsweide, het was ongekend. We deden dit jaar mee met de Kunstweken; elke klas ging met één schilderstijl aan de slag en daar werd een digitaal museum/galerie van ingericht, waarin ouders/verzorgers een kijkje kunnen nemen.. en kopen! Daarom zijn er nu tasjes, mokken en placemats in omloop van de Burcht-kunstenaars. Ook nieuw afgelopen jaar: het Techniekplein, het Muziekplein en het Biebplein! De nieuwe pleinen dragen bij aan een rijke leeromgeving. Des te leuker om weer echt naar school te kunnen. De Koningsspelen konden ook doorgaan gelukkig, met veel groepen in ‘t Duyfrak vanwege de prachtige Dorpsweide.


En hoe kun je het schooljaar beter afsluiten dan met een schoolreisje! Echt vlak voor de zomervakantie gepland, waardoor het toch mogelijk was. En de maatregelen zorgden ook oor een speciale locatie voor de eindmusical van de groepen 8. Die werd dit jaar in een iets ander jasje gestoken: de achtstegroepers mochten dit uitvoeren in de echte Theaterhangaar op vliegkamp Valkenburg.’


‘Na de zomervakantie startten we met de nieuwe schooltijden. Dat hebben we binnen een jaar zorgvuldig met ouders, teamleden en de medezeggenschapsraad voor elkaar gekregen. En het bevalt eigenlijk prima. We eten samen in de klas en de kinderen zijn nu eerder uit. Het voordeel van de éénpitter: je kunt dit samen snel beslissen en regelen. Uit het onderzoek over welbevinden kwam naar voren dat ‘gemis’ sterk was gevoeld tijdens de lockdown. Om die reden hebben we op school meer aandacht voor sociale lessen, gericht op groepsvorming, de inzet van weerbaarheidstraining (Yolo) en sociale activiteiten zoals de Sport/Spel/Fun dag. Tegelijkertijd scoorden we hoog op het tevredenheidsonderzoek en dat is fijn om te zien. De extra gelden die we van de overheid krijgen, gebruiken we voor ‘extra handen in de klas’. Dat helpt in de werkdruk en voorkomt ook dat we klassen naar huis moeten sturen in geval van quarantaine. Dat is ondanks alle besmettingen nog maar één keer gebeurd. Ook de inzet van onze ruime pool gemotiveerde invallers maakt dat mogelijk. Kortom, ondanks alles was er dit jaar veel om dankbaar voor te zijn. Dat hebben we laten horen op Dankdag, dat we met de onderbouw- en bovenbouwgroepen in 2 diensten toch konden vieren. We rusten nu uit en gaan in 2022 weer met goede moed aan de slag. Het team van CBS de Burcht wenst iedereen een prachtig kerstfeest.


n Kringloopwinkel Bloemenlaan moet dicht

De n Kringloopwinkel Valkenburg aan de Bloemenlaan in dat dorp moet sluiten van de gemeente. Dat blijkt uit een brief die gestuurd is naar de kringloopwinkel. 

Er is geen omgevingsvergunning en dus mogen particuliere verkopen niet gedaan worden vanuit het pand. Alsnog een aanvraag doen heeft geen zin, de gemeente zou deze weigeren.

‘Geconstateerd is dat in de kringloopwinkel verkoop van goederen aan particulieren plaatsvindt (detailhandel), wat op grond van het bestemmingsplan ‘Valkenburg Dorp’ niet is toegestaan’, schrijft de gemeente in antwoord op politieke vragen van Fractie Smits.

Een nieuwe aanvraag voldoet niet aan het bestemmingsplan, het parkeernormenbeleid en de Retailvisie Leidse Regio. ‘een kringloopwinkel wordt geschaard onder perifere detailhandel. De Retailvisie geeft aan dat perifere detailhandel alleen gevestigd mag worden op hiervoor toegewezen locaties, waar Bloemenlaan 1b niet onder valt.’

De kringloopwinkel moet nu sluiten van de gemeente.


n Kerstbomen inzamelactie met een loterij  

Prijzen n per wijk. Dit jaar heeft de gemeente besloten om een inzamelactie van kerstbomen voor kinderen te organiseren met een loterij.

Voor elke boom die wordt ingeleverd ontvangt de inzamelaar een lootje. Met een lootje maakt men per wijk kans op 1 van de 5 JBL speakers ter waarde van 100 euro, of 1 van de 100 VVV-cadeaukaarten ter waarde van 20 euro. 

In andere jaren konden de lootjes worden ingeleverd voor geld op het gemeentehuis. Deze manier van belonen kan, net als vorig jaar, niet op een veilige manier worden georganiseerd. 

Het inleveren van de bonnen leidt namelijk tot de toeloop van een grote mensenmassa in het gemeentehuis. Daarom is de actie nu gekoppeld aan een loterij. De persoon die de boom inlevert krijgt een bonnetje. Het andere bonnetje met hetzelfde nummer gaat in een ton. Per wijk worden dan uit de ton een aantal bonnetjes getrokken met winnaars. 

De inzamelactie is verspreid over twee dagen: op woensdag 29 december en een inzameling op woensdag 5 januari. Kijk voor meer informatie zoals de tijden en locaties op www.katwijk.nl/kerstboom. 


Naast de inzamelactie zal de gemeente zelf op pad gaan om bomen op te halen. Dit doet de gemeente om gevaarlijke situaties zoals brandstichting tegen te gaan.