Afbeelding
Foto:

Wie wordt de Politicus van het Jaar?

verkiezing n Ook al is het een wisselvallige tijd, er zijn werkzaamheden die volop doorgaan. Daarom staat ook dit jaar de ‘Politicus van het Jaar’- verkiezing weer op het programma. Welk raadslid viel in 2021 het meest op en onderscheidde zich het meest? Welk raadslid debatteert het best of weet zijn of haar standpunt het beste voor het voetlicht te brengen? 

Kortom: wie wordt de Politicus van het Jaar in 2021 in Katwijk?

De Katwijksche Post, De Rijnsburger en Allesoverkatwijk.nl organiseren ook dit jaar weer de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’. De verkiezing die in 2018 voor het eerst werd georganiseerd kreeg veel aandacht en bijval. Vorige jaar resulteerde dit in een live uitzending met RTV-Katwijk. Uiteraard is het moeilijk om ook in dit coronajaar een keuze te maken, maar mede daardoor is het interessant deze uitdaging aan te gaan. Ook voor de politici was het een pittig jaar.


Ook in het nieuwe jaar ziet het er weer naar uit dat de Nieuwjaars-live-uitzending een coproductie en samenwerking wordt met RTV Katwijk. Waarschijnlijk wordt deze live uitzending op 3 januari 2022 gehouden. Rond deze avond wordt wederom een totaalprogramma opgezet. Avond en programma worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.


Publieksprijs

Er is een publieksprijs en een juryprijs. Alle inwoners van Katwijk kunnen stemmen voor de publieksprijs via de FB-pagina of website van www.allesoverkatwijk.nl wordt uitgezet. Journalisten en correspondenten van verschillende media (kranten en internet) vormen de jury voor de juryprijs.

Stemmen

De publieksprijs wordt in twee ronden gehouden. In de eerste ronde kan op alle raadsleden en wethouders worden gestemd. Dat kan tot en met zaterdag 11 december. De tien hoogst genoteerde politici dringen door naar de tweede stemronde. Deze namen worden op maandag 13 december bekend gemaakt via allesoverkatwijk.nl, RTV Katwijk en social media, waarna er opnieuw gestemd kan worden.

De publieks- en juryprijs worden begin januari 2022 bekend gemaakt tijdens de live Nieuwjaarsuitzending van RTV Katwijk en allesoverkatwijk.nl Iedereen kan meestemmen. Ook uw stem telt.

Op de foto: de winnaars van vorig jaar; Gerard Mostert en Sonny Spek.


Gemeenteraad stelt nieuwe Economische Agenda vast  

Met n thema's. De gemeenteraad van Katwijk heeft vorige week donderdagavond de nieuwe Economische Agenda ‘Samen aan de slag’ vastgesteld. 

Met het uitvoeringsprogramma van de nieuwe agenda werkt de gemeente de komende jaren samen met lokale en regionale ondernemers en partijen aan een vitale, duurzame en innovatieve Katwijkse economie. 

De Economische Agenda richt zich op drie economische clusters en vier thema’s. De clusters zijn bedrijventerreinen en werklocaties, sierteelt en agribusiness, en vrijetijdseconomie. De thema’s zijn aanjagen van innovatie, faciliteren van startende ondernemers, een goede aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt, en creëren van ruimte om te ondernemen. 

Voor de uitvoering van de agenda gaat de gemeente komend jaar op zoek naar projecten die ondernemers zelf kunnen aandragen. 

De projecten worden door een stuurgroep beoordeeld op de aansluiting met de eerder genoemde clusters en thema’s. Een advies hierover wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Zij beslissen vervolgens welke projecten dat jaar uitgevoerd gaan worden in het kader van de Economische Agenda.

 Voor de eerstkomende periode zijn al een aantal projecten, die zijn opgehaald uit diverse gesprekken met ondernemers, door de stuurgroep geprioriteerd. Bijvoorbeeld een project rondom optimalisatie en verduurzaming van bedrijventerreinen. 


Wethouder Jacco Knape: “Het verduurzamen van bedrijventerreinen is een brede maatschappelijke opgave. Vanuit de Economische Agenda gaan we daarom samen met het bedrijfsleven aan de slag in deelprojecten en maken we afspraken met ondernemers over verduurzamen. Op die manier werken we met samen aan het verduurzamen van bedrijven én het bedrijventerrein.” 


Ondernemers kunnen naar verwachting midden 2022 projecten indienen. Meer informatie over de Economische Agenda is te lezen op www.katwijk.nl/economischeagenda.


Winnend idee tegen zwerfafval

Keano van Delft is zeer milieubewust

Yuverta n Afgelopen maandagmorgen bracht wethouder Rien Nagtegaal een bezoek aan Yuverta, de groene school aan de Sandtlaan. Een gerichte missie om Keano van Delft te prijzen voor zijn winnend idee om een steentje bij te dragen aan de milieuvervuiling. Hij kwam met het beste idee uit inzendingen van acht gemeentelijke scholen.

Door Piet van Kampen

Sinds 2018 heeft de gemeente een samenwerking met ‘We Are Nature’, een organisatie die lesprogramma’s op middelbare scholen verzorgt. Deze staan allen in het teken van het werken aan een beter milieu. Wat is er beter dan aan de basis te beginnen om onze jonge generatie het bewustzijn bij te brengen dat we met elkaar aan een beter milieu moeten werken? Voor nu en de volgende generaties. 


Oplossingen aandragen 

Namens We Are Nature lichtte Maaike de Waele toe hoe de organisatie werkt en het scholenproject uitvoert. Op de scholen worden presentaties over zwerfafval gegeven, leerlingen gaan met groepjes aan de slag, gaan naar buiten, doen onderzoek en komen met oplossingen en/of ideeën aandragen. Het beste idee vanuit de diverse scholen wordt door de gemeente gehonoreerd en ook praktisch uitgevoerd. Zo werd het eerste winnende idee afgelopen zomer omgezet in een gemeentelijke postercampagne tegen zwerfafval.


Bij de bron

Wethouder Rien Nagtegaal had natuurlijk lovende woorden voor het ontwerp en de gedachte erachter van winnaar Keano. ‘Steeds meer jonge mensen worden zich bewust over het effect van een meerjarig schoner milieu. We moeten bij de bron beginnen en jij bent hier een voorbeeld van', prees hij de winnaar. Keano had erover nagedacht. In zijn ontwerp was er bij het afval behalve een appel en een vissengraat ook een mondkapje in verwerkt. ‘Ja, ik dacht dit hoort er nu ook bij. Etensresten en plastic zijn symbolen voor het vele afval', vertelt hij. Zijn ontwerp werd bij de bushalte voor de school met milieuvriendelijke spuitverf op de stoep gespoten. 


Gelijktijdig overhandigde Louis van Schie van Coast Busters het eerste exemplaar van een speciale zwerfafvalmagazine aan wethouder Nagtegaal. Het magazine wordt deze week huis-aan-huis bezorgd.

        

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding