V.l.n.r.: Berend, Charlotte, Anita, Johan en Aad. | Foto: CvdS.
V.l.n.r.: Berend, Charlotte, Anita, Johan en Aad. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

n Bijzondere boekpresentatie

 ’t Vaatje in de pers

Surprise n Voor Berend en Anita Heemskerk van Slijterij ’t Vaatje was het vorige week woensdag, 1 december, een bijzondere dag. Zij hadden wat te vieren want hun winkel bestond die dag 45 jaar. Dochter Charlotte wilde deze bijzondere mijlpaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Berend en Anita waren dan ook verrast toen goede vriend Johan van der Laan de winkel binnenstapte, en hen wel een heel bijzonder cadeau overhandigde: een boekje met als titel: ’t Vaatje in de pers.

Wat een verrassing, al bladerend komen er veel mooie herinneringen boven

Tussen de periode 1988 en 2003 heeft Johan van der Laan berichten over Slijterij ’t Vaatje geschreven of verzameld. Veel van die artikelen zijn gepubliceerd in De Rijnsburger. Van der Laan heeft deze teksten, veelal voorzien van foto’s, gebundeld in een 104 pagina’s tellende boekje. Al bladerend geeft dit veel mooie herinneringen weer aan ‘een goede oude tijd’.


knipsels

Johan van der Laan vertelt in het kort over het tot stand komen van dit boekje. ‘Ik heb in het verleden 15 jaar lang stukjes voor slijterij ’t Vaatje geschreven. Enige tijd geleden kreeg ik het idee om daar iets mee te doen. Alle stukjes had ik nog in mijn archief. Omdat ik vanaf het begin van de slijterij (1976) ook andere knipsels had, besloot ik er een boekje van te maken. Dat werd een hele klus. Alle knipsels zijn door een OCR-scan gehaald en de teksten in Word doorgenomen en gecorrigeerd. Mijn zwager Aad van Dommelen (grafisch vormgever Buro Witvorm) wilde het uiterlijk van het boekje wel op zich nemen. Mijn bedoeling was om op enig moment het boekje aan Berend en Anita Heemskerk te schenken. Des te leuker was het toen ik van hun dochter Charlotte hoorde dat de slijterij op 1 december 45 jaar bestaat. Ook wordt Berend op 31 december 70 jaar en zijn Berend en Anita in december 50 jaar getrouwd. Zo komt alles bij elkaar en een uitstekende gelegenheid om het boekje aan Berend en Anita te overhandigen.’


vleugje humor

In de inleiding van het boekje vertelt Johan hoe het contact met slijter Berend is begonnen: ‘Het was oktober ’87 toen hij mij een fles rode wijn uit Macedonië in de handen drukte. Glunderend vertelde hij dat deze wijn bij een verkiezing tot wereldkampioen was gekozen. Pas toen ik een week later de kurk uit die fles trok begon het verhaal vorm te krijgen. Nou ja verhaal, verhalen, want de fles was bij wijze van spreken pas 15 jaar later en vele ‘stukjes’ verder leeg. Die Macedonian 1984 verbeeldt eigenlijk alles waar Slijterij ’t Vaatje voor staat. Namelijk uitdagingen aangaan, nieuwe producten introduceren, opvallen in presentatie. En dit allemaal met een kwinkslag, een vleugje humor. Het was in de jaren 80 nog helemaal niet zo gebruikelijk om een wijn uit een onbekend land als Macedonië te verkopen. ’t Vaatje deed en doet het. Ook een assortiment van meer dan 50 verschillende bieren uit binnen- en buitenland was toen heel ongebruikelijk. ’t Vaatje had en heeft het. Een toevluchtsoord voor whiskyliefhebbers. ’t Vaatje was en is het. Dit boek is daarom een ode aan de creativiteit, vernieuwingsdrang en enthousiasme waarmee Berend en Anita vanaf eind 1976 leven in de middenstandsbouwerij hebben gebracht. Mijn laatste bijdrage schreef ik in 2003 maar ’t Vaatje is sinds die tijd niet stil blijven staan. Met hun bekende geestdrift zijn Anita en Berend doorgegaan en worden de laatste vijf jaar bijgestaan door dochter Charlotte. Zij zal het stokje van haar ouders overnemen en haar kennende zal dit niets aan de passie van ’t Vaatje veranderen. Overigens is Macedonian nog steeds te koop bij ’t Vaatje…


Berend en Anita waren ontzettend onder de indruk van het werk dat Johan en Aad hebben verricht: ‘We wisten echt van niets. Het is een mooie verrassing. En al bladerend komen er veel mooie herinneringen boven.’ 


Het boekje gaat niet in de verkoop, maar worden uitgereikt aan familie, vrienden en goede klanten van ’t Vaatje.


Automobilist crasht op betonblok Rijnsburgerweg

ongeval n Op de Rijnsburgerweg is woensdag aan het einde van de middag een automobilist gecrasht op een betonblok. 

Op de weg tussen Rijnsburg en Oegstgeest staan betonblokken om verkeer richting Rijnsburg gelegenheid te geven af te slaan naar de Langenakker. 

De automobilist is op de betonafzetting gebotst. De brandweer, ambulance en politie kwamen met spoed ter plaatse. 

De ambulancedienst heeft een slachtoffer medische verzorging gegeven. De brandweer heeft hand en spandiensten verleend. De politie heeft het verkeer geregeld. 

De auto is total loss en zal worden afgesleept. Inmiddels is er een betere afzetting op de weg aangebracht.