De kinderen stonden in 65-patroon en zongen meester Hans toe. | Foto: pr.
De kinderen stonden in 65-patroon en zongen meester Hans toe. | Foto: pr. Foto: PR

Lichtpuntjes

aandacht n Ik liep de brug over het kanaal over en sprak even een mevrouw: zijn dit nu Nijlganzen? Ja, het zijn van die Egyptenaren voegde ik eraan toe. 

Genoemde dame verbaasde zich over de agressie van deze vogels. Ik bevestigde dit: ze blazen naar anderen en naar mensen, ze zijn echt brutaal. Brutalen hebben de halve wereld dacht ik nog. Maar verderlopend mijmerde ik dat er ook nog een andere halve wereld is! En ik keek ondertussen naar weer wat lichtpuntjes aan de balkons van een appartementencomplex en ik zag ook een mooie dak versiering. Laten we maar vooral lichtpuntjes ontsteken.


Nu we na 17.00 uur de stilte weer ingaan komt het erop aan wat meer licht te verspreiden. Dat hoeft niet alleen door te shoppen op de lichtafdeling van een tuincentrum of een warenhuis. Dat kan ook op een andere manier. Ik zoek naar sterren in het duister. Het valt beslist niet mee voor de mensen die het virus oplopen. Benauwdheid en zelfs overlijden. De mensen in de frontlinie in thuiszorg en ziekenhuis, maar ook handhavers en politie: ik geef het je te doen met alle spanning en druk. En dan het thuis moeten blijven en de eenzaamheid erbij. Ik zoek naar sterren in het duister.


Claudia de Breij heeft eens het ontroerende lied “Mag ik dan bij jou” geschreven. Het is alsof veel mensen ons in de ogen kijken met deze vraag: mag ik dan bij jou? Kunnen we elkaar wat licht brengen? De telefoon is gewillig dus neem de tijd en bel elkaar op. Wacht niet op de ander maar neem het initiatief. Zo’n ontmoeting van oor tot oor van een tien minuten geeft echt licht. En een kaartje of een bloemetje: wat geeft dat een klein wondertje van licht in een stille kamer. Er zijn tal van mogelijkheden om licht te brengen in het duister en dat is zoveel beter dan het geblaas van een Nijlgans. Onze samenleving heeft licht nodig in plaats van oordeel. We hebben met elkaar en voor elkaar respect nodig. Weet je wat echt licht geeft? Als je juist bij wie het niet verwacht van jou op eenvoudige manier iets van licht brengt.


Vriendelijke groet,
ds. Piet


Werkgroep de Ruyter zamelt weer in

Zaterdag n 4 december staat tussen 10.00 en 12.00 uur op het Hoftuinplein in Rijnsburg weer een vrachtwagen van Werkgroep De Ruyter. 

U bent daar van harte welkom om goederen af te geven die men in Oost-Europa goed kan gebruiken. O.a. schone kleding en schoenen zijn daar hard nodig. Lukt het zaterdag niet? Op maandagmorgen kunt u goederen afgeven in de opslag hal van De Ruyter aan de Vinkenweg/Hoek Noordwijkerweg. Nog op zoek naar een leuk cadeau voor Sinterklaas? Bij Albert Heijn zijn onze vrolijke kerst/winter sokken te koop. Met     uw aankoop steunt u de wintervoedselpakketten actie van De Ruyter. Voor meer informatie: www.werkgroepderuyter.nl. 


Meester Hans is 65 jaar

verrassing n Op donderdagmiddag 25 november stond er een belangrijk overleg gepland met de GGD. Althans, dat dacht Rijnsburger Hans van Rietschoten, directeur van IKC de Duinroos uit Katwijk. 

Hij moest daarom 's middags aanwezig zijn op basisschool de Otto Baron voor deze belangrijke afspraak. Dat bleek echter een grote grap te zijn. Meester Hans werd buiten luid toegezongen door de kinderen van school. Dit ter ere van zijn 65ste verjaardag.

"Omdat Meester Hans in het weekend jarig is en wij vanwege de coronamaatregelen niet op zondagochtend bij hem op de stoep kunnen staan, besloten wij het feestje iets naar voren te halen", vertelt Barbara de Mooij. Meester Hans had daarom helemaal geen idee en was blij verrast.


jong van geest

Alle kinderen stonden in de vorm van "65” op het schoolplein. In het diepste geheim hadden zij allemaal een echt zelfgemaakt Meester-Hans-masker geknutseld.

"Vijfenzestig jaar mag dan wel een hele leeftijd zijn, maar zoals je aan meester Hans kunt zien: Het onderwijs houdt je jong!"