Het gemeentehuis in oranje verlichting. | Foto: pr
Het gemeentehuis in oranje verlichting. | Foto: pr Foto: pr

Extra aandacht voor geweld tegen vrouwen en de HulpApp

actie n Het gemeentehuis kleurt sinds vorige week donderdag tot en met 10 december oranje. Daarmee laat de gemeente zien dat ze de internationale campagne ‘Orange the World’ tegen geweld tegen vrouwen en meisjes steunt.

‘Geweld tegen vrouwen en meisjes kent vele vormen en vindt in heel Nederland plaats, ook in Katwijk’, aldus wethouder Corien van Starkenburg. De dader is bijna altijd een bekende, zeker bij huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen wordt nog vaak gezien als een ‘vrouwenprobleem’. 


Voor oplossingen wordt dan ook vooral gekeken naar de vrouwen en meisjes zelf. Denk aan een weerbaarheidstraining of een verkrachtingsfluitje. Langzaam komt er meer aandacht voor de rol van mannen en jongens in het bestrijden en voorkomen van geweld.


Hulpapp.nl

Bij huiselijk geweld wordt er geweld uitgeoefend door een nabije bekende van het slachtoffer. Het geweld hoeft niet per se thuis plaats te vinden. 

Voor slachtoffers van huiselijk geweld hebben ervaringsdeskundigen een initiatief ontwikkeld: de HulpApp. De HulpApp verwijst naar hulpverlening via onder andere Veilig Thuis en Centrum Seksueel Geweld, maar heeft voor noodsituaties ook een directe link naar 112. 

Daarnaast zijn er contactgegevens opgenomen van bijvoorbeeld wijkagenten, lokale hulpverlening en lotgenotenverbanden. ‘In februari dit jaar heeft de gemeente de app in gebruik genomen. Je hoopt zo’n app nooit nodig te hebben, maar toch is het fijn dat de Hulpapp voor slachtoffers beschikbaar is’, aldus wethouder Corien van Starkenburg.


Iedereen kan www.hulpapp.nl openen op de pc, laptop, tablet of telefoon, waarbij het uiterlijk hetzelfde blijft. De app is bovendien te vinden in de Google Play Store en de Apple Store. Bij het gebruik van de app wordt gevraagd de gemeentenaam in te voeren.


Jute zak vol ellende 

Ingezonden n Jaren geleden mocht ik een stukje inzenden over het Cultuurhuis, u weet wel de hoofdbibliotheek en vooral de plek waar die moest komen. Ik had als titel 'Puntzak vol ellende' bedacht. 

Die hele discussie was namelijk al jaren aan de gang, heeft heel veel geld gekost door allerlei externe onderzoeken en anno 2021 is er nog niets gerealiseerd. De puntzak is een jute zak vol ellende geworden. Lees even mee met de notulen uit 2013:


Op 4 april 2013 heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met: a. Centrale bibliotheek op een nader te bepalen locatie in het centrum van de gemeente b. Kernvestigingen van de bibliotheek in de gemeenschapshuizen in Hoornes/Rijnsoever, Valkenburg en Rijnsburg; c. Uitwerking van nadere voorstellen aan de raad voor de realisatie van een nieuw cultureel/educatief centrum, inhoudende de centrale bibliotheek en een cultuurpodium van 200 stoelen op een nader te bepalen locatie in het centrum van de gemeente…

Acht jaar later lees ik tot mijn verbazing in De Rijnsburger dat er weer vertraging dreigt voor het Cultuurbedrijf, omdat bij nader inzien blijkt dat er te weinig parkeerplekken zijn in Rijnsburg. Maar niet getreurd: dat laten we onderzoeken door een extern bureau. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Laten ze dan niet verzuimen het aantal parkeerplekken mee te tellen voor de geplande nieuwbouw aan de Oegstgeesterweg/Tramstraat in Rijnsburg. 


Cultuurbedrijf heet het nu en de bedoeling van een bedrijf is dat er inkomsten gegenereerd worden. De Burgt scoort namelijk negatief wat de exploitatie betreft. Niet zo verwonderlijk wanneer je al heel lang roept dat het Cultuurbedrijf eraan zit te komen. De Zzp’ers die er ruimte huurden, pakten op tijd hun biezen. Dan verliest zo’n gebouw zijn ziel. Maar Sinterklaas uit Katwijk heeft genoeg belastinggeld om De Burgt weer flink te verbouwen, desnoods met een parkeerdek op het Cultuurbedrijf. 


Het financiële plaatje snap ik echter niet. Ik citeer: ‘Commerciële huurders moeten er allemaal uit (!) en door het Cultuurbedrijf onder te brengen in De Burgt tegen een marktconform tarief, stijgen de indicatieve inkomsten naar 391.000 euro'. Hoe weet wethouder Knape dat? Misschien kan hij mij dan ook uitleggen hoeveel jaar het duurt voordat de verbouwingskosten van De Burgt terug zijn verdiend dankzij dat marktconforme tarief.

Maar nog slimmer is hij als hij het autoverkeer richting De Burgt en Emmaplein ontmoedigt. Onze groene inwoners zullen hem daarvoor vast belonen bij de komende raadsverkiezingen. 


Ineke Ouwehand


n Cheque voor restauratie kipwagens

smalspoor n Zaterdag 20 november heeft het zoontje van Rogier Gardien van de Rabobank een cheque van € 1.267,51 uit de jaarlijkse Rabo Clubsupportactie overhandigd aan Ap Hoogendoorn en Gerard de Graaf van Stoomtrein Katwijk Leiden. 

Met deze bijdrage kan Stoomtrein Katwijk Leiden een aantal kipwagens uit hun collectie restaureren om ze straks in te kunnen zetten in het vernieuwde en uitgebreide buitenmuseum.

Deze kipwagens zijn in 1983 overgenomen van aannemersbedrijf Strijland uit Uithoorn. De wagens zijn gebouwd door Spoorijzer Delft. Spoorijzer was de grootste fabrikant smalspoormaterieel in Nederland. Deze wagens zijn bijna een eeuw oud en inmiddels hard toe aan een grote onderhoudsbeurt.

Kipwagens werden in de eerste helft van de twintigste eeuw overal in Nederland gebruikt voor vervoer van zand en klei, onder andere in de Katwijkse duinen en bij de Katwijkse Kalkzandsteenfabriek. Aannemers gebruikten ze voor de aanleg van wegen en kanalen.

De vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden zijn blij met deze gift en danken alle mensen die gestemd hebben voor dit project.