Waanzin

In wat voor tijd zijn we toch terecht gekomen. Exploderende coronacijfers zorgen voor heel veel onrust in ons land. We hebben de grootste moeite met het naleven van de basisregels en verzinnen van alles om daar onderuit te komen. Jongeren die helemaal klaar zijn met het testen voor ieder feestje zijn nu begonnen met elkaar moedwillig te besmetten. Ze kopen met het coronavirus besmet materiaal op, of vragen dat via Facebook op te sturen. Eenmaal zelf even ziek te zijn geweest is daar de verlossende gezondheidsverklaring. Die zorgt ervoor dat ze een jaar niet getest hoeven te worden. Waanzin en het toppunt van egoïsme. Ze staan er namelijk niet bij stil dat ze anderen ook ziek kunnen maken, mensen met minder weerstand en die wellicht daardoor op de IC belanden. Een diepe kniebuiging maak ik voor alle zorgwerkers in dit land die nu al anderhalf jaar lang zich te barsten werken. Door de mentaliteit van grote groepen mensen komt daar helaas vooralsnog denk ik geen einde aan. 


Nachtmerrie

Gerard de Bouwer droomt al vele jaren van de nog te bouwen wijk Valkenhorst. Helaas moeten we nu constateren dat die jongensdroom steeds meer begint te lijken op een nachtmerrie. Arme Gerard. In mijn laatste column schreef ik al over die toekomstige duurzame wijk. Helaas sneuvelen er steeds meer voorwaarden om de wijk duurzaam te kunnen noemen. Zo blijkt nu dat de wijk niet kan worden voorzien van een gescheiden waterafvoer systeem. Geen aparte hemelwater- en riolering, geen opslag, buffers etc. Kost te veel. Tussen de 30 en 40 miljoen. Toch vreemd want als je dat bedrag deelt door het aantal te bouwen woningen kom je op zo’n vijf tot zeven duizend euro per woning uit. Dat zijn toch peanuts vergeleken bij de huidige koopprijzen, en zou dat niet gewoon bij de koopsom kunnen worden opgeteld? Het is maar een idee.


Lichtjes

Tijdens een avondwandeling door ons dorp viel het me op. Steeds meer lampjes beginnen onze gevels te sieren. Soms kleinschalig en sfeervol maar veel vaker heel uitbundig. Zo kwam ik een huis tegen wat van de nok tot de fundering volgehangen was met lichtjes. “Nou die heeft geen last van de energiecrisis”, hoorde ik een voorbijganger zeggen. Neen, dacht ik en z’n kinderen in de toekomst ook niet, dan is het waarschijnlijk namelijk op. Onze natuurlijke bronnen nodig voor de productie van elektra raken uitgeput en windmolens en zonnepanelen gaan dat probleem echt niet oplossen. Ieder (led) lampje kost stroom. Denk daaraan als u de feestverlichting gaat ophangen. Voor uzelf en voor uw nageslacht.


Reageren?
uicatcher@gmail.com