Dank voor de redders. Links Daan Krijger en rechts Maikel Ricardo Moentadj. | Foto: A. van Dijvenvoorde.
Dank voor de redders. Links Daan Krijger en rechts Maikel Ricardo Moentadj. | Foto: A. van Dijvenvoorde. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Redders gehuldigd

dank n Op het gemeentehuis zijn afgelopen dinsdagmiddag twee redders in het zonnetje gezet. 

Zij zijn in augustus vorig jaar betrokken geweest bij de redding van een meisje uit het Valkenburgse Meer. 

Daan Krijger uit Oegstgeest (links) en Maikel Ricardo Moentadj uit Rotterdam hebben toen een belangrijke rol gespeeld bij de redding van een meisje uit het Valkenburgse Meer. 

Zij signaleerden het meisje in het water, hebben haar naar het droge gebracht en eerste hulp verleend. 

Burgemeester Cornelis Visser heeft namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen aan Moentadj en Krijger een medaille en oorkonde overhandigd.


De huldiging werd gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis.


Gemeente maakt geld vrij voor provinciale busbaan

project n De gemeenteraad stelt 305.000 euro beschikbaar om mee te praten over de provinciale busbaan tussen Valkenburg-Oost en de Zeeweg. Dat is vorige week donderdag besloten. Het gaat om een bijdrage voor een provinciaal project, sommige partijen vinden dat de provincie Zuid-Holland alles zelf moeten betalen. Voorstanders zien de noodzaak om mee te sturen door aan tafel te gaan zitten.

‘Drie ton voor een stoel aan tafel, dat is nogal wat.’ Barend Tensen van het CDA is kritisch en kwam met een amendement. ‘We willen voorkomen dat we een busbaan door de Duinvallei krijgen en de leefbaarheid er aan gaat. Haal het budget dat hier gevraagd wordt weg van het gemeentehuis en zet een onafhankelijke expert is om te onderzoeken wat de beste manier is.’


GemeenteBelangen snapte het amendement niet helemaal, ‘Hebben we in dit verhaal geen afhankelijke experts nodig? Iemand die de belangen voor Katwijk behartigd?’ Precies zoals de wethouder voorstelt.


In de discussie werd de vergelijking gemaakt tussen de situatie met de tijdelijke N206 en dit traject. Volgens wethouder Nagtegaal zijn de twee situaties compleet verschillend. ‘Toentertijd ging het om een compleet afgeronde aanbesteding die met de grootst mogelijke moeite voor elkaar gekregen was. Daar bleek niets onderhandelbaar. Dit is een ander proces. We staan aan het begin en hebben de intentie uitgesproken om met elkaar samen te werken.’ 


De wethouder ziet genoeg kansen voor de gemeente. ‘We moeten met de provincie meekijken om te kijken of we meer kunnen doen om het nog beter te maken en draagvlak in de samenleving te kweken. De middelen die u beschikbaar stelt maken het mogelijk om samen te werken.’

Het voorstel werd aangenomen en het amendement van het CDA met de grootst mogelijke meerderheid weggestemd.

De busbaan moet in 2024 klaar zijn, want anders kunnen er geen woningen worden gebouwd op locatie Valkenhorst.


Fietsmaatjes gaan van start in Katwijk

n Twee gesponsorde fietsen staan er klaar voor

samen n Het initiatief dat eerder dit jaar door Welzijnskwartier en Arjanne Plug werd genomen is inmiddels werkelijkheid geworden. Fietsmaatjes Katwijk krijgt bestaansrecht en beschikt nu over twee duofietsen die vorige week vrijdag werden gepresenteerd. Missie volbracht? Ja, tot zover. Maar nu gaat het pas echt beginnen. Klaar voor de start. 

Door Piet van Kampen

Bij de presentatie van de twee fietsen was ook Tekla Zwinkels uit Warmond aanwezig. De vrouw die samen met echtgenoot Jan Burgmeijer Fietsmaatjes in Nederland introduceerde. Het nieuwe fenomeen kreeg landelijke bekendheid en inmiddels rijden er in heel veel gemeenten Fietsmaatjes rond. 

De Katwijkse Arjanne Plug, werkzaam bij zorgcentrum De Wilbert, ontmoette daar Swinkels en het contact was er. Het balletje ging aan het rollen. Katwijk met zoveel vrijwilligers, bedrijven en veel inwoners die best wel voor Fietsmaatjes in aanmerking komen kon eigenlijk niet achterblijven.


sociale contacten

Tijdens de informele bijeenkomst voorafgaand aan de presentatie van de fietsen liet Arjanne Plug de aanwezigen weten dat zij al diverse signalen had ontvangen, waaruit blijkt dat het project in Katwijk ook omarmd wordt. Eerder al werd bekend dat Profile Paul en Luyten tweewielers reparaties gratis voor hun rekening willen nemen. 

Beide fietsen krijgen een plekje bij Huize Salem aan de Duindoornlaan in Katwijk. . Een beschermd plekje in Valkenburg en Rijnsburg zou ook nog wel van het verlanglijstje kunnen worden geschrapt als deze er komen. 

Wie kunnen er zoal voor een ritje in aanmerking komen? In principe is dat iedereen die eenzaam is, niet mobiel meer is en ook vanuit verzorgingstehuizen kunnen gasten zich aanmelden. Even eruit, even sociaal contact, het is zo belangrijk als het wereldje voor velen maar klein is. 

Fietsmaatjes voor alle inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Ook vrijwilligers die als maatje willen rijden zijn nog van harte welkom. Ervaring in den lande en de regio heeft inmiddels overduidelijk bewezen dat Fietsmaatjes een prachtig project is geworden waar velen gebruik van hebben gemaakt en ook plezier aan hebben beleefd.

Degenen die gebruik willen maken van Fietsmaatjes kunnen informatie inwinnen op de website 

www.fietsmaatjeskatwijk.nl