Afbeelding
Foto:

Ledenvergadering SGP stelt kandidatenlijst vast

Ingezonden n SGP Katwijk. De presentatie van de kandidatenlijst van de SGP laat zien dan de partij inzet op het behouden van ervaring en kennis, maar eveneens dat jongeren volop ruimte krijgen om mee te doen. Hiermee kiest het bestuur voor continuïteit, maar wel met een blik op de toekomst. Een belangrijke wijziging is dat de lijst niet meer wordt aangevoerd door Wouter-Jan Vroegindeweij, die aangaf dat hij niet meer verkiesbaar was, maar door Jacco Knape.

J.C. (Jacco) Knape (50) is inmiddels een bekende in de Katwijkse politiek. Hij heeft er inmiddels twee periodes wethouderschap op zitten. Daarbij heeft hij laten zien dat hij een ervaren bestuurder is. De laatste jaren heeft hij bijvoorbeeld zijn onderwijservaring ingezet om samen met de scholen een nieuw huisvestingsprogramma op te stellen en de samenwerking te versterken met een onderwijsagenda. Hij is zeer gemotiveerd om dit keer voor de SGP de kar te trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. 


Op nummer 2 staat D. (Dirk) Remmelzwaal (60). Hij is al vele jaren gemeenteraadslid. In het dagelijkse leven is hij werkzaam bij de Belastingdienst, in de fractie is hij de financiële expert. W.J. (Wim) van Duijn (57) neemt de derde plaats in. Als specialist ouderengeneeskunde ligt zijn specifieke aandacht in de gemeenteraad bij zorg- en welzijnsonderwerpen. J. (Jan) de Vreugd (39) staat op de vierde plaats. In het dagelijks leven is Jan werkzaam bij TNO als werktuigbouwkundig ingenieur in de sector lucht- en ruimtevaart. Hij hield zich in de afgelopen periode onder andere bezig met jeugdzorg en duurzaamheid.


Nieuwkomer bij de eerste vijf is J.H. (Jan) van Dam (27). Hij is in het dagelijkse leven afdelingsmanager bij het Leger des Heils in Den Haag. Als burgerraadslid draaide hij de achterliggende raadsperiode al mee met de fractie. Hierdoor is hij inmiddels goed ingevoerd in de Katwijkse politiek. In de afgelopen tijd heeft hij met name zorgonderwerpen en onderwerpen op het gebied van leefbaarheid in de gemeenteraad onder handen gehad.


Op plaats 6 tot en met 10 is ook plaats gemaakt voor nieuwe gezichten. IJ. (IJsbrand) Guijt (38), CFO bij Hoek Groep is een goede aanvulling voor de financiële expertise in de fractie. J.H. (Jaap) Klok (34) is verantwoordelijk voor planning en inkoop bij Nobels Group en commissielid Waterveiligheid en Waterketen bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Ook is hij bestuurslid van de Provinciale afdeling van de SGP in Zuid-Holland. 


K.R. (Klaas) Hoek (27) is naast interim financial bij Laudame Financials ook bestuurslid bij de plaatselijke afdeling van de SGP. A.J. (Bram) Kunz (51) is naast predikant en theoloog bij Driestar Educatief ook voorzitter van de plaatselijke afdeling van de SGP. J.C. (Johan) van der Plas (54) is manager bij netbeheerder Liander met expertise in energie en duurzaamheid.


Als bestuur zijn we dankbaar om deze samenstelling. Een fractie van kundige ervaren mensen die complementair aan elkaar zijn op verschillende expertisegebieden. We wensen hun Gods zegen toe en hopen op uw stem. 


Op DV woensdag 1 december presenteren we digitaal ons verkiezingsprogramma aan de hand van onze speerpunten. Dit is een online avond met ruimte voor vragen en discussie. Wilt u een link ontvangen om deze avond mee te maken? U kunt zich hiervoor aanmelden via de website: katwijk.sgp.nl/verkiezingsprogramma. | Foto: pr.


Stikstof bedreigende factor voortgang Valkenhorst

Wethouder n Gerard Mostert heeft het wel zes keer gezegd, in verschillende bewoordingen; ‘met leedwezen’ kennis genomen van het feit dat er nog geen overeenkomst is tussen Bouwfonds Property Development BV (BPD) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over woningbouw op voormalig vliegkamp Valkenburg. Vertraging dreigt en het bestemmingsplan staat op losse schroeven. De gemeenteraadscommissie is ook niet blij met de situatie, bleek vorige week donderdag.

Door Marc Wonnink

Tom Reedijk van de PvdA wist de vinger op de zere plek te leggen. ‘Dus het bestemmingsplan staat op losse schroeven. Het product - een afspraak tussen BDP en het RVB - is er niet. Hoe kun je dan een bestemmingsplan borgen?’ Wethouder Mostert: ‘Als het contract getekend is, kunnen we verder. Als dat niet zo is, klopt dat.’ 


De wethouder wil niet het beeld creëren dat het ‘nu klaar is’ met woningbouw op Valkenhorst, maar kan ook niet helemaal ontkennen dat vertraging dreigt.



Het Rijk is al twee keer over haar deadline heen om te komen tot een overeenkomst met BPD over stikstofsaldering. De gemeente en provincie hebben een gepeperde brief gestuurd om het kabinet te bewegen om vaart te maken en tot een oplossing te komen. ‘We hebben nog geen reactie op de brieven; er is wel telefonisch contact geweest.’


Stikstofrechten

Na bijna anderhalf jaar praten tussen het Rijksvastgoedbedrijf en BPD is er nog steeds geen overeenkomst over stikstof. Wethouder Mostert: ‘Daar zijn we behoorlijk geïrriteerd van geworden. Dat is onbegrijpelijk. Elke dag lezen we in de krant dat we snel moeten bouwen. Het is onbegrijpelijk dat - op deze grote locatie, waar we 5.600 woningen kunnen bouwen - twee partijen er niet in slagen om tot een overeenkomst te komen. Dat is in mijn ogen niet uit te leggen.’

De twee partijen liggen in de clinch over stikstofrechten. BPD heeft stikstofrechten in eigendom en wil daarvoor in ruil ontwikkelrechten van het Rijksvastgoedbedrijf. Om ergens te bouwen - stikstof uitstoten -, moet ook stikstof weggenomen worden. Dat lukt voor een deel op planlocatie Valkenburg zelf, 


voor de rest moet dat komen van stikstofrechten. Valkenhorst is te groot om binnen de eigen grenzen de stikstof te ‘salderen.’ En dus zijn de stikstofrechten van BPD keihard nodig.


Oplossing

Wethouder Mostert erkent dat er een probleem is, maar ziet ook wel kansen voor een oplossing. ‘We hebben aangegeven aan het kabinet dat het cruciaal is dat er een oplossing komt. Ik ga er vanuit dat die oplossing er komt. Als die er niet snel is, zullen we alles op alles zetten om iedereen ervan te doordringen dat de oplossing er moet komen.' De wethouder kon donderdagavond wel een planning presenteren. Als alles volgens planning verloopt - wat nu al spannend wordt - verwacht de gemeente in het derde kwartaal van 2022 het bestemmingsplan on


herroepelijk te laten worden.


In de Tweede Kamer is onlangs een motie aangenomen om voor vijftig procent betaalbare woningen te bouwen op grond van het rijk. De motie, van Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie, werd door alle partijen - behalve VVD - gesteund. De staatssecretaris ontraadt de motie.

‘We zijn het hartgrondig eens met deze motie,’ aldus wethouder Mostert. De gemeente heeft in een brief naar het kabinet nog eens fijntjes uitgelegd dat de motie gewoon uitgevoerd kan worden. Volgens de wethouder heeft de motie en de eventuele uitvoering daarvan geen gevolgen voor de planning. Voor het bestemmingsplan maakt het niet uit dat er meer betaalbare woningen komen dan eerder afgesproken.


Gemeenteraad stelt warmtevisie gemeente Katwijk vast 

politiek n Onderzoek start pas als  Rijksoverheid geld beschikbaar stelt. De gemeenteraad heeft de warmtevisie van de gemeente Katwijk en de nota van zienswijzen vastgesteld. 

In de warmtevisie staat hoe we in de gemeente stap voor stap kunnen zorgen dat in de toekomst alle woningen, kantoren en andere gebouwen op een duurzame manier verwarmd worden. Dat is nodig om verdere klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen van klimaatverandering, zoals water- en hitteoverlast, te verminderen. De hele warmtevisie én de warmtevisie in het kort zijn te lezen op www.katwijk.nl/warmtevisie. 

Wethouder Jacco Knape: “Het gebruik van aardgas zorgt voor broeikasgassen in de lucht waardoor de aarde verder opwarmt. Dat kan in de toekomst zorgen voor overlast, zoals hitte- en wateroverlast en zelfs een stijging van de zeespiegel. Om nu en later prettig te kunnen wonen, moeten we anders omgaan met onze energie. Dus ook met de warmte waarmee we onze huizen verwarmen. De komende jaren, tot aan 2050, worden dan ook steeds meer huizen duurzaam verwarmd. Bijvoorbeeld via een warmtenet of een eigen elektrische oplossing. Samen met inwoners onderzoeken we welke oplossing bij welk type woning past en hoe we de overstap zo goed en betaalbaar mogelijk met elkaar kunnen maken”. 


Verkenningsbuurten

Om stap voor stap de overstap naar duurzame verwarming te zetten, maakt elke gemeente in Nederland een warmtevisie. In de warmtevisie van Katwijk zijn 15 verkenningsbuurten benoemd. Iedere verkenningsbuurt heeft kenmerken waardoor huizen hier mogelijk een goede overstap kunnen maken op een bewezen oplossing voor duurzame verwarming. In deze buurten gaat de gemeente samen met bewoners de mogelijkheden verder onderzoeken. Zo wordt bekeken of bewoners het beste gezamenlijk met de buurt kunnen overstappen op een warmtenet, of los van elkaar via een eigen elektrische oplossing. Het installeren van een hybride warmtepomp (een pomp die nog deels op aardgas werkt) zou hierbij een tussenstap zijn naar volledig duurzame elektrische oplossing.


Betaalbaarheid

Wat de overstap op duurzame warmte kost is nog niet precies bekend. De kosten kunnen per huis erg verschillen. Betaalbaarheid van de overstap is een van de belangrijkste zorgen die tijdens gesprekken met bewoners, in de zienswijzen die zijn ingediend en in vergaderingen van de gemeenteraad naar voren kwam. Daarom wordt pas begonnen met het onderzoek in de verkenningsbuurten als de Rijksoverheid hiervoor geld beschikbaar stelt. Zowel voor de gemeente om de overstap naar duurzame verwarming te begeleiden, als voor bewoners om de overstap te kunnen betalen. Bewoners uit de verkenningsbuurten krijgen tijdig bericht als de verkenning in hun buurt start. Tot die tijd vindt u meer informatie over de warmtevisie, de verkenningsbuurten op www.katwijk.nl/warmtevisie.  

                
                 

Afbeelding