Burgemeester Visser feliciteert Marijtje en Dirk Klok met hun huwelijksjubileum. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Visser feliciteert Marijtje en Dirk Klok met hun huwelijksjubileum. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Dirk en Marijtje Klok delen al 65 jaar lief en leed

n 'We zijn nog steeds heel gelukkig' 

trouw n In huize Klok blikken Dirk Klok (88) en Marijtje Klok-Schaart (86) terug op hun huwelijksleven dat 65 jaar geleden begon toen het paar elkaar eeuwige trouw beloofde en zij de ringen omschoven. Vrijdag 15 oktober 2021 was de heugelijke dag. Een belofte die nimmer werd verbroken.

Door Piet van Kampen

De beide echtelieden zagen in Katwijk het levenslicht, maar wonen nu al ruim 13 jaar in Rijnsburg. 


Zij zagen elkaar jaren later tijdens Koninginnedag toen Marijtje met een zus een praatje maakte met een paar jongens die een partijtje voetbal speelden. ‘Een bijeen geraapt zooitje’ lacht Marijtje. Uit dat zooitje viel haar blik op Dirk. ‘Ik vond het wel een leuke vent. Later kwam ik hem weer tegen en ik wéét iet méér waer, maar toen ik hem weer zag werd het menens.’


Dirk wist ook niet meer precies waar, maar feit is dat Cupido toen de roos trof. Het huwelijksfeest werd in de UNI-zaal gevierd en uit hun huwelijk werden drie zonen en twee dochters geboren. 

Het echtpaar werd de trotse grootouders van acht kleinkinderen en de overgrootouders van zes achterkleinkinderen.


Vis op zee en in huis

‘We hebben geboft dat we in de Prinses Marijkestraat in Katwijk een huis konden kopen in tijden van woningnood. Dirk had op tijd ingeschreven’, vertelt de bruid. Daar kwamen de vijf nazaten ter wereld. 


Later verhuisde het gezin naar de Molentuinweg, maar na het pensioen werd er voor de ruime wereld in Friesland gekozen. ‘We wilden een boerderij met vee, maar het werd een bungalow in Hallum’, licht Marijtje toe. Dat was nadat de heer des huizes aanvankelijk de kost op zee verdiende, later als conciërge op de destijds Bestevaer mavo en als hobby een groot aquarium had. 

‘Vis op zee maar ook thuis en hele mooie’, vertelt Dirk in hun appartement in Rijnsburg waar zij nu naar volle tevredenheid wonen.


Als zeemansvrouw voedde Marijtje de kinderen op, breidde en naaide veel, had ook nog tijd voor een helpende hand in de familie daar waar nodig en gaf ook nog zwemlessen in het voormalige Waterbosbad en deed graag een klaverjasje. 

Dirk was een verzamelaar van klokken (what’s in a name?), had een volière en modeltreinen. Reizen naar Florida, een cruise naar Noorwegen en vakanties met de kinderen naar Frankrijk in een tent staan in hun geheugen gegrift.


Accepteren

‘Ik neem veel van hem. Je moet elkaar kunnen accepteren', is de levensvisie van Marijtje. Dirk aanvullend: ‘Ja, ja het zal de liefde wel wezen, waardoor we nog steeds gelukkig zijn', mijmert hij hardop. 

Waarop de vrouw des huizes direct reageert met: ‘We zijn nog steeds heel gelukkig.'


Mooi toch dat dit huwelijksjubileum met de dierbaren in de familie met een vaartocht en een hapje en een snapje kon worden gevierd.