Aad van der Hout (rechts) en Piet Vellekoop na hun onderscheiding afgelopen donderdag. | Foto: Francien Noort.
Aad van der Hout (rechts) en Piet Vellekoop na hun onderscheiding afgelopen donderdag. | Foto: Francien Noort. Foto: F. Noort

Grip op de Knip bestaat tien jaar

n Vroegsignalering belangrijk bij mensen in geldnood

jubileum n Grip op de Knip bestaat tien jaar. Aanleiding voor de vrijwilligersorganisatie om een symposium te beleggen. Dat gebeurde vorige week donderdag. Het motto van de middag in zalencentrum De Voorhof in Rijnsburg was ‘Samen aan de slag’.

Tijdens de bijeenkomst greep Grip-voorzitter Aad van der Hout de mogelijkheid de pijler van de organisatie te benoemen: het helpen van mensen in financiële nood. ‘We hebben het voor elkaar gekregen om in die tien jaar achthonderd huishoudens financieel op de rit te krijgen. Aan de andere kant: zevenduizend huishoudens melden zich niet. We moeten daarom alert zijn.’

Van der Hout, die door de vereniging Schuldhulpmaatje (waartoe Grip behoort) werd onderscheiden met een speld vanwege tien jaar voorzitterschap, wilde niet te lang bij het verleden stilstaan. ‘We werden in eerste instantie argwanend bekeken, maar Grip op de Knip wordt nu beschouwd als een erkend ketenpartner met Dunavie als sponsor. Dat zegt wel wat.’


Aandacht

Vroegsignalering is het toverwoord in de wereld van financiële hulpverleners. Van der Hout benadrukte dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken bij ‘ongeregeld betalen’ van een hulpvrager.

Partijen als een wooncorporatie, energie- en telefoonmaatschappij zijn nu verplicht om te melden wanneer de klant ‘niet betaald’. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de gemeente Den Haag daardoor tweeduizend mensen per maand opspoort en daarna vraagt of ze alles goed op de rit hebben. Soms leidt dat tot het doorsturen naar een van de hulpinstanties.

Voor Grip op de Knip reden om nog eens bij de gemeente Katwijk aan de bel te trekken en om de tafel te gaan om vroegsignalering te bespreken.


Compliment voor vrijwilligers

Aanvraag n Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de gemeente Katwijk. En verdienen een waardering. Vanaf deze week kunnen verenigingen een aanvraag doen voor een mooie waardering voor hun vrijwilligers. Dit jaar bestaat de waardering uit musea bezoek.

Het Katwijks compliment is de nieuwe waardering voor de inzet van vrijwilligerswerk binnen gemeente Katwijk. Welzijnskwartier verbindt mensen, initiatieven en organiseert deze grote waarderingsactie.
De gemeente Katwijk kent een rijk cultuurleven en om dit extra aandacht te geven is ervoor gekozen om het allereerste Katwijks compliment in samenwerking met de Katwijkse musea uit te voeren.
Vrijwilligers ontvangen via hun organisatie een strippenkaart waarmee zij 3 lokale musea kunnen bezoeken. De strippenkaart is een half jaar geldig vanaf januari 2022.
Rondom de Dag van de Vrijwilliger (7 december) wordt de waardering onder de aanvragers verspreid en komt het bij de vrijwilliger terecht.

Aanmelden

Om als vereniging, stichting of bewonersinitiatief mee te doen met het Katwijks compliment mail dan naar vrijwilligers@welzijnskwartier.nl o.v.v. Katwijks compliment. Let op! Om mee te doen moet de organisatie aangesloten zijn bij www.doemeeinkatwijk.nl. Dit is het platform in Katwijk voor activiteiten en vrijwilligersvacatures. Aanmelding sluit 2 december dus meld jouw vrijwilligers snel aan. Bent u vrijwilliger? Tip uw organisatie op deze leuke actie.
Vragen over het Katwijks compliment? Neem dan contact op met Remke van Rooden, sociaal werker Welzijnskwartier, telefonisch te bereiken op: 06-82052107 of per mail vrijwillgers@welzijnskwartier.nl.. 


Anderhalve meter weer verplicht

oproep n Het is sinds gisteren weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Dat was al een dringend advies, maar sinds gisteren weer een verplichting. 

Het demissionaire kabinet kondigde al eerder aan dat de afstandsregel vanwege de oplopende coronabesmettingen weer als verplichting gaat gelden.

Dat is nu gebeurd en vanaf morgen kunnen politie en boa's er weer op handhaven. 

Mensen die zich er niet aan houden, krijgen een waarschuwing en kunnen daarna een boete krijgen van 95 euro.

Volgens het kabinet is het houden van 1,5 meter afstand een van de belangrijkste basisregels om het aantal besmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.