Afbeelding
Foto: pr

Gast van God

aandacht n Nederland is fietsland. Niet alleen toeristisch, maar ook om je te laten sponsoren. Onlangs gingen twee buurmannen elk voor een doel op dezelfde dag los.

Een neef van ons maakte zelfs een wereldreis tot de Chinese grens om zich te laten sponsoren voor onderzoek om Diabetes te kunnen genezen. Ik vind zoiets heel dapper. Hij ging een eindje met zijn vriendin en ging vervolgens alleen verder. Hoewel, hij trof iedere keer mensen die een eind met hem meefietsten.

Midden in Turkije sloeg hij zijn tentje op voor een overnachting samen met een medefietser maar trof een herder met zijn schapen. O nee, geen sprake van hier in een tentje te slapen: je komt bij ons in huis, zo hield de herder hen voor. Een vreemdeling (die niet verdwaald is zeker) is voor ons een gast van God, zo liet de herder de jongemannen weten. Wie onverwacht jouw pad kruist, buiten jouw planning, ja echt: dat is een gast van God. Wie anders brengt jou op mijn weg!! Zo kwamen zij in een gastvrij gezin, kregen een heerlijke maaltijd en een bed en ’s ochtends een royaal ontbijt. Wat word je warm van zo’n onthaal. Een paar maanden later, met zijn vriendin inmiddels op een terrasje in Haarlem, belt de herder: hoe gaat het met jou? De gastvrijheid gold niet alleen daar en toen, maar de zorg van de man reikte nog verder. Werkelijk, deze man was een gast van God in vriendelijke nabijheid!


Zulke gasten van God kan deze wereld wel gebruiken. In de bizarre tweedeling die zich meester maakt van onze maatschappij in allochtoon en autochtoon, gevaccineerd of niet, klimaatactivist of regeringsleider: kunnen wij elkaar eens als gast van God zien? Dan veroordeel je elkaar niet, ook al ben je anders, maar verwelkom je elkaar. Je laat elkaar in elkaars waarde, en zoekt van elkaar te leren. Je sluit niet uit, maar juist in: in vriendelijke ontvankelijkheid. Wie ben ik om jou te veroordelen, ook al is mijn principe of mening anders. Maar sowieso zijn we medemens en dat is om te beginnen reden tot naastenliefde. Gast van God: wow!


Met vriendelijke groet,
ds. Piet


Muziek maak je samen bij Muziekschool Katwijk

Een jaar geleden, op 17 november 2020, werd het MuziekAkkoord ondertekend door wethouder Jacco Knape en Burgemeester Cornelis Visser. In het MuziekAkkoord is vastgelegd dat alle Katwijkse basisscholen toewerken naar structureel muziekonderwijs.

Initiator ‘Meer Muziek in de Klas' ondersteunt het muziekakkoord door geld beschikbaar te stellen voor de aanschaf van instrumenten. Inmiddels zijn we een jaar verder en leeft het muziekonderwijs in Katwijk volop. Vrijwilliger Jo Koonen rijdt met zijn auto vol cello's, keyboards en trompetten naar de Katwijkse scholen, zodat kinderen van groep 5, 6 en 7 kunnen genieten van instrumentaal muziekonderwijs. Jo gaf jaren les aan de Muziekschool Katwijk. ‘De meeste kinderen hebben weleens een gitaar of djembé gezien maar met dit project krijgen ze de kans er ook echt op te spelen' aldus Jo.

Ter ere van het eenjarig jubileum, heeft de gemeente Katwijk een digitale muziekpagina cadeau gekregen van Stichting Meer Muziek in de Klas. Hier vertellen zes Katwijkse talenten waar ze muziek maken en wat ze daar zo leuk aan vinden. Madelief (11 jaar) ‘Ik zit nu 2 jaar bij Juf Karola op cello les en ik vind het hartstikke leuk. Een cello is heel bijzonder omdat er zoveel verschillende klanken uitkomen'. Nieuwsgierig geworden naar de andere verhalen? Kijk op bit.ly/muziekkatwijk. | Foto: pr.