Bij KiesKatwijk en Hart voor Katwijk gaan alarmbellen af

Ingezonden n Wethouder Knape (SGP) gaat namens het college van B&W, en natuurlijk gesteund door de coalitiepartijen, weer eens een twijfelachtig avontuur aan dat de inwoners waarschijnlijk veel geld gaat kosten. Het gaat over een samenwerkingsverband (maar eigenlijk een overheidsbedrijf) dat in de regio Leiden allerlei taken op zich gaat nemen m.b.t. de energievoorziening. Let wel, dat is officieel helemaal geen taak van gemeenten.


De korte verklaring waarom dit gebeurt is dat de gemeente Leiden al wel stadsverwarming kent en daarom de gelegenheid te baat neemt om de kosten daarvan over de regio om te slaan. Het plan is om weer een nieuw bovengemeentelijk samenwerkingsverband op te richten, zoals we dat ook al hebben met Holland-Rijnland. In deze nieuwe club gaat echter Leiden de eerste viool spelen, de andere gemeenten mogen meepraten en ze mogen vooral meebetalen. De kosten worden omgeslagen per inwoner, en niet per aansluiting of gebruiker! En daar zit de kneep, de gemeente Katwijk gaat daarom 25% van alle kosten betalen terwijl we voorlopig helemaal geen stadsverwarming krijgen. Dat betekent dat er in Katwijk voor de zoveelste keer weer eens miljoenen euro’s over de balk worden gegooid door dit spilzuchtige college.

Het idee past natuurlijk prima in de expansiedrift van Leiden. Daarom wordt Holland-Rijnland ook buiten dit spel gehouden. De overheid gaat bedrijfje spelen en dat is meestal een slecht idee. Zeker als het over warmteleidingen gaat. Dat is inmiddels overduidelijk bewezen met het debacle van het warmtebedrijf Rotterdam.

Zowel KiesKatwijk als Hart voor Katwijk verzetten zich hier heel stellig tegen. De coalitiepartijen vinden het allemaal prachtig en buigen weer gewillig mee. Ze willen de kosten van de regionale woonlocatie op Valkenburg niet met de regio delen en geheel voor Katwijkse rekening nemen. Maar aan de kosten van de vooral Leidse stadsverwarming willen ze wel door de Katwijkse inwoners laten bijdragen. Met zulke vrienden hebben onze inwoners geen vijanden meer nodig.


De warmtevisie van KiesKatwijk en Hart voor Katwijk is heel eenvoudig. Bouw de 5600 huizen op Valkenburg circulair en energieneutraal, en laat de kosten daarvan door het Rijk ophoesten. De bestuurlijke wanorde en slechte besluitvorming in Katwijk wordt in nadagen van deze coalitie steeds erger. Elke maand is er weer een nieuwe flater. Alleen de kiezer kan hier volgend jaar maart een einde aan maken.


Kerk in Actie

Collecte n Van 22 tot 27 november is er een huis-aan-huiscollecte Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Hun situatie is urgenter dan ooit. Meer dan 50.000 kinderen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden op het Griekse eiland of op het vasteland. Door de trage procedures zitten sommigen daar wel drie jaar. Meer info op kerkinactie.nl/griekenland.