De buddies van Herberg Thuis. | Foto: pr.
De buddies van Herberg Thuis. | Foto: pr. Foto: pr

Kunst in herdenken

Uitnodiging n Op 25 januari 2022 houdt uitvaartvereniging De Laatste Eer de jaarlijkse herdenking voor de overledenen waarvan de uitvaart is verzorgd door De Laatste Eer in 2021.

Nabestaanden krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Ieder jaar is dit weer een bijzondere avond waarin met zorg elementen worden gekozen om dierbaren waardig en respectvol te herdenken.


creatief

Dit jaar willen wij het licht laten schijnen op kunst met het thema rouw, verdriet, herdenken.

Het plan is om deze kunstwerken een mooie plek te geven tijdens de jaarlijkse herdenking.

Wij denken aan een schilderij, een beeldhouwwerk, misschien maakt u prachtige dingen van glas of stof, in ieder geval iets tastbaars. Het zou fijn zijn als u bij het kunstwerk een korte uitleg of interpretatie op papier kunt toevoegen.

Als u geïnspireerd bent zien wij graag uw reactie per mail tegemoet. De uiterste datum om het kunstwerk in te zenden is 7 januari 2022.

uitvaart@delaatsteeer.nu onder vermelding van “Kunst in herdenken”.


Herberg Thuis van start

Zorg n Begin deze maand is Herberg Thuis, het zusje van Herberg Welgelegen, gestart. Dit nieuwe online zorgplatform brengt mantelzorgers en Buddies in de regio Katwijk samen. Maar liefst dertig Buddies staan klaar om met hart en ziel bij te springen waar het nodig of gewenst is.

Door: Charlotte van Egmond

“De Buddies van Herberg Thuis nemen een stukje van de zorg voor een naaste over”, vertelt projectleider Martin van der Vijver enthousiast.

“Een enkele keer, om mee te gaan naar de dokter of de kapper bijvoorbeeld. Of regelmatiger: voor de boodschappen, koken, een wandeling of lichte zorg- of huishoudelijke taken. Met altijd een gezellig praatje.”


Hoe werkt het?

Het idee is simpel, legt initiatiefnemer Martin Noort uit. 

“Wij belasten de mantelzorger niet met ingewikkelde formulieren. Als mantelzorger kies je op onze website zelf een Buddie uit, die door Herberg Thuis is gescreend en getraind. Als het tijdens de kennismaking klikt, bepaal je zelf wanneer en hoe lang de Buddie aan huis komt om de zorg over te nemen. Op de manier waarop jouw vader, moeder of partner dat het liefste wil. Zodat je zelf even op adem kunt komen, kunt gaan fietsen, zingen bij een koor, of dat wat het leven de moeite waard maakt. Ondertussen regelen wij alle administratieve zaken.”


Zorg uit handen geven is lastig

Noort weet dat veel mantelzorgers het lastig vinden om de zorg voor hun partner of ouder uit handen te geven. “Dat vinden we natuurlijk een mooie eigenschap, want daar spreekt compassie, liefde en zorg uit. Maar als mantelzorger sta je 24 uur per dag aan en dat houdt niemand vol. We moeten allemaal weleens de zorg uit handen geven, als we bijvoorbeeld een been breken. We zien vaak dat het een proces is, waarbij je stap voor stap een beetje durft los te laten.”


Herberg Thuis is een betaalde service: een Buddie kost 18 euro per uur. “Want van een betaalde Buddie kun je als mantelzorger echt iets verwachten”, legt Van der Vijver uit. Ook voor wie zelf geen mantelzorger is, heeft hij een boodschap. “Ken jij iemand in jouw omgeving die een Buddie zou kunnen gebruiken? Wijs diegene op Herberg Thuis. Want soms is iemand helpen, diegene er simpelweg op wijzen dat hij of zij echt hulp nodig heeft.”


Meer weten?

Kijk op www.herbergthuis.nl. Heeft u vragen? 

Of kunt u hulp gebruiken bij het zoeken naar een Buddie? Bel Martin van der Vijver: 06 271 236 06, of mail naar info@herbergthuis.nl.

Afbeelding