Politieke partijen pleiten voor meer hoogbouw. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Politieke partijen pleiten voor meer hoogbouw. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

We gaan ‘de lucht in’

Algemene n Beschouwingen. In de strijd tegen de woningnood zien verschillende politieke partijen in Katwijk mogelijkheden in hoogbouw. Of, zoals Ton de Vries van de ChristenUnie vorige week donderdag bij de Algemene Beschouwingen (AB) zei: ‘Dan liever de lucht in’. 

Ook VVD, PvdA en D66 spreken zich tijdens de AB uit voor hoogbouw. 

‘Wij zijn zeker geen tegenstander van goede hoogbouw’, aldus Toon Stegmann van de VVD. 

‘Laten we bij de discussie over woningbouw niet oeverloos praten over wel of geen hoogbouw in Katwijk’, zegt Matthijs van Tuijl van de PvdA. ‘’ Het gaat er om hoe het gebouw er uit ziet en hoe het in de omgeving past. Dat is namelijk ook een hele goede manier om er voor te zorgen dat we voldoende groen kunnen toevoegen aan onze gemeente.’ 

'We zullen op sommige plaatsen ook de hoogte in moeten, zodat we ook genoeg plek overhouden in de openbare ruimte voor bijvoorbeeld groen', stelt Ralf Boland van D66. 'Daarover moeten we het gesprek gaan voeren met de inwoners. Niet alleen de inwoners met een grote tuin die bang zijn voor schaduw, maar ook de inwoners die al zes jaar op een wachtlijst staan voor een betaalbaar huis.'

Voor de camera van RTVKatwijk en allesoverkatwijk.nl zei De Vries, dat hij denkt aan gebouwen van zes, acht of tien verdiepingen hoog, afhankelijk van de locatie. 

Binnenkort praat de gemeenteraad over de ‘verdichtingsvisie’ waarin ook hoogbouw aan de orde komt.


Raad verdeeld over extra geld provinciale busbaan

De n gemeenteraad is verdeeld over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om 305.000 euro beschikbaar te stellen voor de provinciale busbaan tussen Valkenburg-Oost en de Zeeweg. De tegenstanders vinden, dat Provincie Zuid-Holland alle kosten moet betalen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Die busbaan moet in 2024 klaar zijn, want anders kunnen er geen woningen worden gebouwd op locatie Valkenhorst.

Het is een provinciale busbaan, waarvoor de provincie 16 miljoen euro in de pot heeft zitten. De formele rol van de gemeente Katwijk beperkt zich tot plantoetsing en vergunningverlening.

Maar het college wil meer dan alleen een ‘toetsende rol’. Het college wil ‘meekijken en meesturen’. ‘Zo wordt voorkomen dat Katwijk verrast wordt met een ontwerp dat onvoldoende rekening houdt met ruimtelijke kwaliteit en met toekomstige ontwikkelingen in de directe omgeving van de busbaan’, is de motivatie van het college.


Twijfels

Voor dat ‘meekijken en meesturen’ wordt een krediet van 305.000 euro gevraagd. Meerdere partijen zien helemaal niets in dat voorstel.

‘Genoeg is genoeg’, vindt Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. ‘Dit lijkt meer op meekijken en meebetalen’, merkt Arie van Rooijen (DURF) op. ‘Het lijkt wel een nieuwe traditie te worden om extra budget te vragen’, aldus Bastiaan Zuyderduyn (VVD).

‘Drie ton om onze belangen te behartigen is een heleboel geld. Hoeveel successen gaan wij behalen voor dat geld?’, vraagt Nelly Smits van Fractie Smits zich af. ‘Als dat hetzelfde is als de N206 en de Rijnlandroute, is kun je het geld meteen naar de zee dragen.’ Ook het CDA vindt 3 ton veel geld.

Tom Reedijk van de PvdA heeft nog zijn twijfels. ‘Inhoudelijk is het verstandig om vooraan te zitten. Maar het is niet gek om van de provincie geld terug te eisen, want die weg is van de provincie.’


Vinger aan de pols

ChristenUnie (CU), D66 en SGP scharen zich achter het collegevoorstel. ‘De gemeente moet een vinger aan de pols houden’, stelt Bert Tibben van D66. Een goede aansluiting vinden wij erg belangrijk’, vult Gerard van Delft (SGP) aan. ‘Ik hoor veel partijen zoeken naar zekerheid. Die zekerheid is er niet. Wel spelen er veel belangen. En Katwijk heeft baat bij die busbaan. Bij gezamenlijk belang moet je meepraten’, is de mening van Geesje Haasnoot-de Mooij (CU).


‘We kunnen nu de kansen benutten om het nog mooier en beter te maken’, legt wethouder Rien Nagtegaal uit. ‘Betere fietsverbindingen en een verbeterde groenstructuur’, geeft hij als voorbeeld.

‘Ik zit er tamelijk opgewekt in. Zowel gemeente als provincie zegt, dat er kansen zijn waar we ons best voor willen doen.'

Die opgewektheid kan de tegenstanders niet over de streep trekken.

In de eerstvolgende reguliere raadsvergadering praten de partijen verder over extra geld voor de provinciale busbaan.


Vertraging woningbouw Valkenhorst dreigt                         Discussie over stikstof en financiën

Woningbouw n Het is uiterst onzeker of woningbouw op voormalig vliegkamp Valkenburg op tijd kan aanvangen. Bouwfonds Property Development BV (BPD) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zijn het nog niet eens over hoe stikstof afgehandeld moet worden in het gebied.

Verder is onduidelijk of de stikstof wel genoeg gecompenseerd kan worden. Financiën is ook een probleem: ‘er is weinig ruimte voor het opvangen van tegenvallers.’


‘Niet of minder woningen’

De bedoeling is dat de gemeenteraad van Katwijk op 17 februari 2022 het bestemmingsplan kan vaststellen. ‘De wil en betrokkenheid bij de betrokken gebiedspartijen om eruit te komen is groot’, zo laat de provincie weten. ‘Tegelijkertijd bestaat er een reëel risico dat dit niet gaat lukken.’ De provincie laat in een brandbrief aan het Rijk weten: ‘Mogelijk dreigt afstel van planonderdelen en kunnen er in de komende jaren niet of veel minder woningen worden gebouwd.’


Stikstofrechten

BPD heeft stikstofrechten in eigendom en wil daarvoor in ruil ontwikkelrechten van het Rijksvastgoedbedrijf. Die gesprekken zijn nog niet afgerond, terwijl de verwachting was dat dit wel had geweest.


‘De gezamenlijke gebiedspartijen doen daarom een beroep op BPD om de vergunningen voor interne saldering van stikstof beschikbaar te stellen aan Katwijk voor de gebiedsontwikkeling Valkenhorst, ook als niet alle beoogde afspraken afgerond kunnen worden.’ Of BPD dit van plan is, is niet duidelijk.


Hulp van het Rijk

Gedeputeerde Anne Koning vraagt nu in een brief aan minister Ollongren en staatssecretaris Knops om hulp:


‘U heeft in eerdere gesprekken in het voorjaar van 2020, na overeenstemming over de uitbreiding van 5.000 naar 5.600 woningen in Valkenhorst, hulp aangeboden bij het oplossen van problemen op het gebied van verkeer en stikstof. Dit probleem doet zich nu voor en ik vraag uw hulp bij de oplossing daarvan.’


Hart Voor Katwijk en KiesKatwijk:                                                         Gemeente moet afslanken

aanpakken n Hart Voor Katwijk (HVK) en KiesKatwijk (KK) hebben maar weinig vertrouwen in het huidige college van burgemeester en wethouders. Dat maakten de twee oppositiepartijen vorige week donderdag gezamenlijk overduidelijk tijdens de Algemene Beschouwingen (AB). Samen dienen zij een amendement in om 60 arbeidsplaatsen (fte’s) te bezuinigen op het ambtelijk apparaat.


‘Zwak bestuur en gebrekkige organisatie’, luidt de kwalificatie van de twee partijen. 


‘We hebben de afgelopen periode teveel zeperds en bedrijfsongevallen moeten meemaken’, zegt Gijsbert Schrijvers. ‘Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat we miljoenen verbrand hebben aan pogingen een bibliotheek met een zaaltje te realiseren, en dat na het ‘ontploffen’ van de Noordzeepassage de verantwoordelijke bestuurders daaruit geen consequenties hebben getrokken en net deden of er niets aan de hand was’, is de kritiek. 


‘Onfatsoenlijk’

Volgens Schrijvers komt er door het ‘onfatsoenlijke bestuurlijke gedrag’, een ‘grootscheepse bezuinigingsoperatie’ aan. 

‘Daar moeten we dan nu al mee beginnen. Onder het motto ‘back to basics’ komen we daarom met een amendement om 60 fte op de personeelsformatie te bezuinigen. Realisatie zal enige tijd vergen en daarom moeten we dat niet over de verkiezingen heen tillen.’

In het amendement staat, dat daar ‘een structurele lastenvermindering van rond de 5 miljoen euro’ mee kan worden bewerkstelligd. 


Stemmingmakerij

De overige partijen zien helemaal niets in het plan en verwijten de indieners van de motie ‘stemmingmakerij’. 


‘Die 50 tot 60 fte is toch maar uit de lucht gegrepen. U moet specifieker worden’, zegt Matthijs van Tuijl van de PvdA. 

Zelfs de VVD, meestal voorstander van een kleinere overheid, zet vraagtekens bij het amendement.

‘Zestig fte is nogal wat. Wat gaat u dan minder doen?’, vraagt Toon Stegmann zich af. 



Wethouder Rien Nagtegaal is geenszins van plan om banen te schrappen. De discussie daarover is volgens hem onlangs nog gevoerd. Toen vond de gemeenteraad het niet nodig om personeelsinzet te verminderen.

HVK en KK vinden vooral de externe inhuur van personeel te duur. 

De wethouder: ‘Op projecten is het niet altijd handig om vaste medewerkers in te zetten. Projecten zijn eindig. Daarom zetten we extern personeel in.'

Het amendement kan niet op verdere steun rekenen en wordt verworpen.