Impressie nieuwe woonwijk Valkenhorst. | Gemeente Katwijk.
Impressie nieuwe woonwijk Valkenhorst. | Gemeente Katwijk. Foto:

Geen steun voor moties Valkenhorst

n Wethouder Mostert: 'Woningopgave kost de gemeente geen geld' 

politiek n Hart Voor Katwijk (HVK) en KiesKatwijk (KK) blijven in de Katwijkse gemeenteraad alleen staan in hun kritiek op de plannen voor Valkenhorst. Beide partijen vrezen, dat de gemeente Katwijk financieel ten onder gaat aan de kosten die voor dat plan nodig zijn. Maar de verschillende moties die de partijen indienen om daar iets aan te doen, krijgen geen steun. HVK en KK stemmen tegen ‘deze fake-begroting’, zoals Jaap Haasnoot aangeeft.

Haasnoot, namens KK en HVK sprekend, stelt, dat het college van burgemeester en wethouders met het beleid rond Valkenhorst ‘Katwijk aan de bedelstaf brengt’.

‘Dit is een uitermate bedreigende situatie die geen natuurverschijnsel is, maar een direct gevolg van door uw college, en buiten de gemeenteraad om, genomen besluiten. Hiervoor gaan alle inwoners bloeden en uiteraard komt dat het hardste aan bij mensen met een kleine portemonnee.’

Volgens de twee partijen is de gemeentelijke begroting voor 2022 niet compleet, omdat er kostenposten buiten beschouwing zijn gelaten. Haasnoot verwijst naar de kosten die samenhangen met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Valkenhorst.


Kosten verdelen

De twee partijen stellen onder meer voor om in gesprek te gaan met gemeenten in de regio over een verdeling van de kosten ‘die met deze woningbouwontwikkeling in en rond de toekomstige woonwijk Valkenhorst samenhangen’. Er wordt niet alleen voor Katwijk, maar vooral ook voor de regio gebouwd.

Geen van de andere partijen steunt die motie.

In een andere motie wordt de gemeenteraad gevraagd zich uit te spreken tegen dekking uit de pot BSI van ‘te verwachte tekorten als gevolg van de gebiedsontwikkeling op en rond het voormalig Vliegkamp Valkenburg’.

Die motie wordt alleen door DURF gesteund.

In een derde motie over Valkenhorst wordt gevraagd om een ‘herverdeling van de kosten en baten van de gebiedsontwikkeling’. Daarbij moet er naar gestreefd worden om ‘voor de gemeenteraadsverkiezingen te kunnen beschikken over een principe-uitspraak dat een herziening van de contractvoorwaarden, met als doel een meer aanvaardbare verdeling van kosten en baten, tot de mogelijkheden behoort’. Ook voor deze motie is er verder geen steun.


‘Niet reëel’

Volgens wethouder Gerard Mostert gaan HVK en KK ‘uit van verkeerde aannames’. ‘Dat geeft een verkeerd beeld. Misschien goed voor de publiciteit, maar het is niet reëel.’ De woningopgave kost de gemeente geen geld, stelt de wethouder. ‘De kosten die gerelateerd zijn aan woningbouw, zijn voor de ontwikkelaars.’ De wethouder geeft Haasnoot wel gelijk, dat de gemeente in de toekomst keuzes zal moeten maken. ‘Het gaat om integrale gebiedsontwikkeling met De Woerd en de Mient Kooltuin. Dat kost de gemeente wel geld, net als de bouw van scholen.'
Lees ook artikel op pagina 9.