Extra geld nodig om woningproductie te versnellen

doorstroming n Een kwart miljoen euro. Dat is wat SGP, ChristenUnie (CU) en DURF vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen via een motie vragen. Met dat bedrag moet de gemeentelijke organisatie versterkt worden om zo de woningbouwproductie te versnellen.

De woningnood vormt een rode draad tijdens de Algemene Beschouwingen (AB). Verschillende partijen dienen moties in.

De motie van SGP, CU en DURF is er op gericht ‘om de woningmarkt te stimuleren en woningen beschikbaar te houden voor eigen bewoning’.

Het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht om uiterlijk in januari 2022 met een plan van aanpak te komen.

Voor de dekking van het gevraagde bedrag van maximaal 250.000 euro verwijzen de partijen naar de extra bijdrage vanuit het rijk, waardoor de gemeente volgend jaar niet 2 ton, maar 2,7 miljoen euro overhoudt.


Omarmen

Wethouder Gerard Mostert omarmt die motie. ‘Verdere versterking is gewenst. Dit helpt om de urgente noodzaak op de woningmarkt verder op te lossen. Als u de motie aanneemt, komen wij in januari met een plan van aanpak.’

De motie wordt aangenomen met steun van CDA, D66, GemeenteBelangen en PvdA (24 stemmen).

Hart Voor Katwijk, KiesKatwijk en VVD stemmen tegen (9 stemmen).


Bedrijfspanden

DURF komt met een motie om leegstaande bedrijfspanden en winkels te transformeren tot tijdelijke woningen.

‘De woningcrisis is groot en daarom moeten alle mogelijkheden voor het kunnen huisvesten van mensen benut worden. Het is van belang dat de eventuele belemmeringen in kaart worden gebracht’, staat in de motie.

‘Niet veel kansen’

Wethouder Jacco Knape ziet het idee niet zitten. ‘Op bedrijventerreinen is er niet veel leegstand. Verder laat milieuzonering daar geen woningen toe. Bedrijventerreinen zijn voor bedrijven en niet voor woningen. Wij zien daar niet veel kansen.’

Ook wat winkelleegstand betreft, vindt de wethouder een onderzoek niet nodig.

‘Het liefst willen we de winkels daar behouden voor de detailhandel. Dat lukt soms, maar soms niet. Als we een winkel omzetten naar een woning, doen we dat niet tijdelijk, maar definitief.’

DURF brengt de motie toch in stemming en krijgt steun van D66, KiesKatwijk, PvdA en VVD, maar de in totaal 9 stemmen zijn niet genoeg. CDA, ChristenUnie, GemeenteBelangen, Hart Voor Katwijk en SGP stemmen tegen (22 stemmen).


Huurkorting

GemeenteBelangen (GB) en SGP stellen samen huurkorting voor om de doorstroming te bevorderen.

De twee partijen vragen in een motie aan het college om samen met wooncorporatie Dunavie ‘onderzoek te laten doen naar de (on)mogelijkheden van huurkorting voor huurders die willen doorstromen naar een kleinere woning’.

Als voorbeeld geven de partijen aan, dat ouderen die een grotere woning verruilen voor een kleinere, vaak meer huur moeten gaan betalen.

‘Gemeenten zoals Utrecht hebben huurkorting met succes toegepast en daardoor 120 grotere woningen kunnen vrijmaken.’

Wethouder Mostert geeft aan, ‘dat wat u vraagt, we gaan doen in de prestatieafspraken over de woningmarkt’. Die afspraken worden in het eerste kwartaal van volgend jaar met de gemeenteraad besproken.

‘Het doel is niet per se huurkorting, maar wel om mensen door te laten stromen'.

Dat antwoord is voldoende om de motie in te trekken. GB en SGP trekken daarop de motie in.