Hanging baskets sieren de brug over de Vliet. | Foto: Archief-CvdS.
Hanging baskets sieren de brug over de Vliet. | Foto: Archief-CvdS. Foto: Carin van der Spijk

Bloemenmandjes komen weer terug

n 'Daar worden mensen blij van'

Algemene n Beschouwingen. Omdat ‘het iets doet met het humeur van de mensen’. Dat is de reden waarom het CDA vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen samen met coalitiepartners GemeenteBelangen en SGP een amendement indiende, om terugkeer van de ‘hanging baskets’ (bloeiende bloemenmandjes) mogelijk te maken. En dat lukte dankzij steun van de VVD.

Barend Tensen van het CDA komt bijna superlatieven te kort om aan te geven hoe goed die bloeiende bloemenmandjes wel niet zijn. ‘Fantastisch, iconisch. Het is mooi, gezellig, een charmant extraatje en mensen worden er blij van.’


De bloemenmanden zijn bij de bezuinigingsronde van 2020 per ingang van dit jaar wegbezuinigd.

Volgens de indieners ‘ervaren veel mensen dit als een gemis’. ‘Bijna niemand een (bescheiden) glimlach kan onderdrukken wanneer hij of zij de gemeente binnenrijdt en die kleurrijke boeketten ziet hangen’, staat in de motie.


Minder dan verwacht

In de motie is ook het bedrag opgenomen dat er jaarlijks mee gemoeid is om die manden weer bloeiend te krijgen: 63.000 euro. En als dekking daarvoor wordt verwezen naar de extra bijdrage van de overheid omdat gemeenten jarenlang te weinig geld kregen voor de jeugdzorg. Met die extra bijdrage houdt de gemeente volgend jaar 2,5 miljoen euro meer over dan verwacht.

Wethouder Rien Nagtegaal vertelt, dat de uitgaven voor bloemenmanden minder is: geen 63.000 maar rond de 32.000 euro.


Geld tekort

Ondanks die halvering raadt het college van burgemeester en wethouders het amendement af.


‘Deze motie roept op voor een mooi en gezellig extraatje, een bos bloemen op tafel’, zegt de wethouder. ‘Hoewel buitengewoon charmant, gezellig en leuk, we komen geld tekort voor alle groenambities.’

Het college kan rekenen op steun van coalitiepartner ChristenUnie (CU) en verschillende oppositiepartijen.

‘Kies dan voor echt substantieel groen. Want die baskets voegen niets toe aan afwatering of hittebestendigheid’, vindt Van Tuijl van de PvdA.


‘Vorig jaar zijn met moeite en pijn forse bezuinigingen doorgevoerd. Nu is er wat ruimte en iedereen wil een wensenlijstje indienen. Belachelijk en te gek voor woorden’, is de mening van Gijsbert Schrijvers van Hart Voor Katwijk.


DURF, CU, D66 en PvdA komen met een tegenvoorstel om jaarlijks een bedrag beschikbaar te stellen voor vergroeningsprojecten. ‘En we hopen dat partijen een verstandige keuze maken’, voegt Sonny Spek (DURF) er aan toe. Dat wordt gesteund door Hart Voor Katwijk en KiesKatwijk.

Dat amendement wordt wel door het college omarmd, omdat dat de groenstructuur versterkt.


Het amendement om de bloemenmandjes terug te laten keren, wordt aangenomen, dankzij de steun van de VVD, met 17 stemmen voor en 14 stemmen tegen van coalitiepartner ChristenUnie en D66, DURF, Hart Voor Katwijk, KiesKatwijk en PvdA.

Het tegenvoorstel van die partijen wordt ingetrokken, omdat duidelijk is dat daar geen meerderheid voor is.


Geen ozb-verhoging in 2022

n 'Verkiezingsstuntje van CDA'

Voor n komend jaar wordt de ozb (onroerendezaakbelasting) niet verhoogd met de eerder afgesproken 4 procent. 

Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen besloten.


CDA dient samen met SGP en VVD een amendement in om die verhoging (die 516.000 euro oplevert) voor één jaar niet door te voeren.

Volgens Barend Tensen van het CDA is dat mogelijk, omdat ‘de begroting 2022 financieel een aanmerkelijke bijdrage laat zien ten opzichte van de afgelopen twee jaren waarin omvangrijke bezuinigingsmaatregelen zijn besloten’. ‘Wij achten het verstandig, mogelijk en gewenst.’

Dankzij extra rijksbijdragen voor jeugdzorg, houdt de gemeente Katwijk volgend jaar niet de verwachte 2 ton, maar 2,7 miljoen euro over. De ozb-opbrengst van ruim 5 ton kan daar mee verrekend worden.


Onverantwoord

‘Is dit een verkiezingsstuntje van het CDA?', vraagt Gijsbert Schrijvers van Hart Voor Katwijk (HVK) zich smalend af. 

'Schuiven we de problemen dan niet vooruit?’, wil Ralf Boland (D66) weten. ‘We zitten nog in een onzekere situatie. 

We moeten voor goede voorzieningen zorgen. Dit is niet het moment om zoiets te doen’, stelt Matthijs van Tuijl van de PvdA.


De ChristenUnie (CU) vindt het ‘onbegrijpelijk’. Ton de Vries: ‘Onbegrijpelijk en onverantwoord dat we zomaar een half miljoen weggeven. Zet het dan in voor bewoners die het echt hard nodig hebben.’

‘Elf maanden geleden hebben we al gezegd, dat wanneer het kan wij die ozb-verhoging willen herzien’, reageert Tensen.


Ontraden

Het college van burgemeester en wethouders raadt het amendement af. Wethouder Adger van Helden: ‘We willen het extra geld reserveren omdat er de komende jaren nog stevige keuzes gemaakt moeten worden.’

Zijn eigen partij, het CDA, heeft niets aan die boodschap en dient het amendement in.

Ondanks de opmerking over het ‘verkiezingsstuntje’ stemt HVK uiteindelijk in met het amendement, net als DURF en KiesKatwijk.


ChristenUnie, D66, GemeenteBelangen en PvdA stemmen tegen. Het amendement wordt aangenomen met 21 stemmen voor en 10 stemmen tegen.