Handhavers kunnen met de scanscooter precies zien wie betaald heeft voor het parkeren. | Foto: Piet van Kampen
Handhavers kunnen met de scanscooter precies zien wie betaald heeft voor het parkeren. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Scannen op de scooter

n Ontsnapping aan bekeuring vrijwel onmogelijk

parkeerbeheer n Sinds vorige week dinsdag heeft de gemeente Katwijk een nieuw wapen ingezet tegen foutparkeerders. Liepen voorheen de BOA´s door de gemeente, de scanscooter en de volger op de scooter werken veel efficiënter en kunnen in korte tijd veel foutparkeerders ‘snappen’.

Door Piet van Kampen

De scanscooter is een soort ‘Big brother is watching you’. De camera’s op het voertuig registeren alles nauwkeurig. Zowel de omgeving als de kentekens. Sinds de invoering van het digitale parkeren is het snel te achterhalen of de parkeerder heeft betaald of niet. De scanscooter registreert, de volger (handhaver) schrijft de prent uit. Ook in gebieden waar de vergunninghouders wonen wordt het snel duidelijk of er foutparkeerders staan. Want juist daar wordt er nogal eens parkeeroverlast ondervonden. Het is nu allemaal verleden tijd.


Coulance

Er is wel rekening gehouden met een bepaalde marge in de tijd dat een parkeerder naar de meter loopt waar het mogelijk even wachten is en de tijd dat hij of zij digitaal heeft betaald. Ook houden de handhavers er in de periode tot en met 15 december rekening mee dat voor vergunninghouders de digitale vergunning nog niet helemaal goed geregeld is. Nadien moet alles in orde zijn. 

Wethouder Rien Nagtegaal benadrukte dat alle opnames van kentekens en personen worden onzichtbaar gemaakt en na de werkdag van de BOA's worden gewist. ‘Daar gaan wij zorgvuldig mee om'. Foutparkeerders krijgen een ‘bewijs' op de voorruit en de boete zal later door het CJIB worden geïnd.


Knarren op zoek naar ruimte

Ingezonden n In heel Nederland worden naar een idee van de Stichting Knarrenhof huisjes gebouwd in de vorm van hofjes. In 2018 werd hiermee in Zwolle begonnen. 

Na dit eerste succes zijn in Nederland nog 3 hofjes gebouwd en 5 zijn er in aanbouw. Ondertussen hebben 26000 ouderen in 330 gemeenten zich als lid ingeschreven. In Katwijk is de initiatiefgroep Knarrenkatwijk al ruim 4 jaar enthousiast bezig om deze woonvorm te realiseren, waarbij wordt samengewerkt met de landelijke Stichting Knarrenhof. 


De initiatiefgroep Knarrenkatwijk probeert uit alle macht een stukje grond te bemachtigen voor de bouw van een hofje. Na meerdere pogingen hebben onze inspanningen helaas nog niet helemaal geresulteerd in het gewenste succes. Voor een locatie in Rijnsburg zijn de onderhandelingen nog steeds gaande met de gemeente. Voor Valkenhorst zijn we druk op zoek naar mogelijkheden om ook daar Knarrenhofjes te realiseren.


Woongemeenschap

De “Knarrenkatwijk” initiatiefgroep streeft naar een woongemeenschap van huisjes met elk een eigen voordeur en een tuintje. Het is een mengeling van betaalbare huur- en koopwoningen. In dit hofje kijken de bewoners naar elkaar om en helpen elkaar. 

De huisjes zijn geschikt voor één- en tweepersoons huishoudens waarin de nieuwe generatie ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen. 

Digitale knar

De Katwijkse initiatiefgroep bestond tot voor kort uit 10 leden. Helaas is recent onze meest digitale knar overleden. Zij was bovendien, als webmaster, de beheerder van onze website. We zijn op zoek naar een digitale knar, die af en toe onze website wil bijwerken. Iedereen is welkom, een 50-plusser, maar ook een jongere of een student. Hij of zij hoeft geen lid te zijn van de initiatiefgroep. De functie van webmaster is bij voorkeur vrijwillig, maar een kleine vergoeding behoort tot de mogelijkheden. 

Heeft u interesse en heeft u nog een uurtje vrij? Geïnteresseerden kunnen zich melden via: info@knarrenkatwijk.nl


Namens Knarrenkatwijk
G.J. Eikmans


n Partijen willen meer geld om armoede te bestrijden

politiek n PvdA, CDA, ChristenUnie en D66 dienden vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in om meer te doen aan armoedebestrijding. 

Hoewel de gemeenteraad onlangs akkoord ging met het uitvoeringsplan armoede, vragen de vier partijen om een ‘Plus scenario uitvoeringsplan armoede’. 

Matthijs van Tuijl (PvdA) noemt het uitvoeringsplan goed. ‘Om meer regie te pakken, om meer te kijken naar samenwerking tussen organisaties en het taboe, de schaamte weg te halen.’

Maar de indieners van de motie willen meer financiële middelen beschikbaar stellen.

‘Omdat we alles uit de kast moeten halen om te voorkomen dat meer mensen en gezinnen in de problemen komen. Want het doet er toe of we voor mensen opkomen.’

En met meer geld kan er meer gedaan worden om mensen te helpen, staat in de motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd om in het eerste kwartaal van 2022 met een plus-scenario te komen ‘waarbij het huidige beleid geïntensiveerd wordt en er meer geld beschikbaar wordt gesteld'.


Wethouder Adger van Helden geeft aan, dat de uitvoeringsagenda al zeer ambitieus is. ‘Als u andere dingen wil, moeten we terug naar de tekentafel en met alle partners om tafel.’

De wethouder stelt voor om even de tijd te krijgen om met een beter onderbouwd voorstel te komen. Die tijd krijgt hij van Van Tuijl. Tot aan de zomer van volgend jaar. ‘We willen de uitvoering van de huidige acties niet vertragen.'

De motie wordt ook gesteund door DURF en GemeenteBelangen en de in totaal twintig stemmen zijn voldoende om de motie aan te nemen.


De elf tegenstemmen zijn van Hart Voor Katwijk, KiesKatwijk, SGP en VVD.